Sevgili öğrenciler, meslek seçiminde ilgi ve yetenek önemli ölçütlerden olmakla birlikte, aylık gelir ve çalışma süreleri önemlidir. Buna göre aşağıdaki meslekleri gelir ve çalışma sürelerini araştırınız.
Meslekler:
Doktor
Öğretmen
Mühendis
Marangoz

NOT: Haftalık çalışan için ayda yaklaşık 4,5 hafta vardır.
Günlük çalışan için haftada 6 iş günüdür.
Saatlik çalışan için haftada 40 saattir.

Aşağıdaki yönergeleri okuyarak uygulayınız.
1. Hangi mesleklerin çalışma süreleri en fazla ve en azdır?
2. Hangi mesleklerin aylık, haftalık, günlük ücretleri en fazla ve en azdır?
3. Arkadaşlarınızdan biri aylık çalışma süresi en az ve geliri en yüksek mesleği seçmek istiyor. Hangisini önerirsiniz?
4. Aylık geliri en az ve çalışma süresi en çok olan meslek hangisidir?
5. Aylık geliri en az ve çalışma süresi en az olan meslek hangisidir

Cevap :

Sasfaf

En çok tercih edilen fakültelerden biri yıllardır tıp fakülteleri olmuştur, şüphesiz bu tercih döneminde de öyle olacaktır. Eğitiminin zor olmasına rağmen doktorluk her dönemde revaçta olmaya devam edecektir. Biz de tercih yapacak öğrencilere yardımı olmasını umarak doktorluk mesleği nedir, doktorlar ne iş yapar, nerelerde çalışır, doktorların maaşları ve 2010 tıp fakülteleri taban puanları ve sıralamaları hakkında bir makale yazdık.

Doktor Nedir, Ne iş Yapar

Latince öğretmen kelimesinden gelen doktor kelimesi akademik unvan olarak doktora sahibi kişiye verilen addır. Ama günümüzde daha çok tıp doktoru anlamında kullanılır olmuştur. Aslında doktor kelimesinden çok hekim kelimesinin tıp doktoru manasında kullanılması daha doğrudur. Doktor öncelikle insanların sağlığını koruma, meydana gelmiş hastalıkların ve sakatlıkların tedavi edilmesini sağlamak, sağlık durumunun geliştirilmesini sağlama gibi alanlarda çalışan, araştırmalar yapan kişidir. Doktorlar insanları sağlık durumlarını geliştirmek için çalışırlar ama bu tanımın içine hastalıkların tanı ve tedavisinden yeni hastalıkları, ilaçları araştırmaya kadar geniş bir meslek tanımı girmektedir.

Doktor Nasıl Olunur - Tıp Eğitimi Kaç Yıldır

Doktorlar 6 yıllık tıp eğitiminden sonra pratisyen hekim olarak mezun olurlar. Bazı tıp fakültelerinde zorunlu hazırlık eğitimi mevcuttur, bu eğitimle tıp fakültesinin süresi 7 yıla çıkmaktadır.

Fakülteden mezun olan pratisyen hekimlerin devlete hizmet yükümlülükleri bulunmaktadır, bunun için devlet tarafından aile sağlığı merkezlerine, devlet hastanelerinin acil servislerine ve 112 acil servislerinde pratisyen hekim olarak çalışmak üzere atanırlar. Pratisyen hekimler devlet hizmet yükümlülüğünü tamamladıktan sonra ancak diplomalarını alabilmektedirler. Ayrıca doktorlar Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) denen ve her yıl Nisan ve Eylül aylarında iki kez yapılan bir sınava girdikten sonra uzmanlık dallarından birini seçerek, 3-5 sene arasında bir asistanlık eğitiminden sonra uzman doktor olarak çalışabilir. Pratisyen hekimken devlet hizmet yükümlülüğünü tamamlamayan doktorlar uzmanlık eğitimi sonrası da tamamlayabilirler. Uzman doktorlar devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinde çalışabilirler.

Doktorların Maaşları

Doktorların maaşları çok çeşitlidir. Uzmanlık eğitimi alıp almamasına, uzmanlık dalına, çalışılan şehre ve çalışılan hastaneye göre değişmektedir. Pratisyen hekimler ortalama 2500-4000 TL arasında maaş almaktadırlar. Uzmanlık eğitimi alan asistan doktorlar ortalama 2000-4500 TL arasında, uzman doktorlar ise ortalama 4500-7000 TL maaş almaktadır. Burada şişirme bir bilgi vermek yerine maaşların üst sınırını az tutmaya çalıştık, çünkü maaş konusunda çok çeşitlilik mevcut ve net bir rakam vermek de doğru değil. Özel hastanelerdeki maaşlar da çok çeşitlidir. 15.000 TL maaş alan doktor da vardır 35.000 de.

Doktor Olmak İçin Gereken Özellikler

Tıp eğitimi oldukça zor bir eğitim olduğu için kesinlikle doktor olmayı isteyenler tercih etmelidir. Aile isteğiyle ya da mesleğin büyüsüne kapılarak bir anlık bir kararla tıp fakültesi 6 sene okunabilecek bir okul değildir. Sonrasında doktor olmak için insani ilişkilerinizin kuvvetli olması hastalarla diyalog açısından size avantaj sağlayacaktır. Eğer bu yönünüzün kuvvetli olmadığını düşünüyorsanız ya hastalarla çok muhatap olunmayan uzmanlık dalları seçilebilir ya da bu yönünüzü kuvvetlenmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca doktorların dikkatli, özenli, saygılı ve sabırlı kişiler olması da çok önemlidir. Tıpta gelişmeler çok hızlı yaşandığından doktorlar bu gelişmeleri sürekli okuyarak takip etmek zorundadırlar, bu yüzden doktor olmak için okumayı seven bir kişi olmak çok önemlidir. Son olarak doktor olmak ve mesleğini yapmak için çok çalışmak, hafta sonlarında ve tatillerde hastanede nöbet tutmak gibi görevlerle hayatından fedakarlıkta bulunmak gerekmektedir. Doktor olmak için bunların da kabullenilmesi gerekiyor. Ama doktorluk severek yapıldığında mesleki tatmini yüksek bir meslek olduğundan bir çok doktor tarafından zevkle yapılır.