Cevap :
Biyografi Örneği
“Turgut Özal Malatya'da doğdu. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. 1952 yılında ABD'ye giderek ekonomi tahsili gördü. Türkiye'ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcısı oldu. Devlet Planlama Teşkilatının kurulmasına katkıda bulundu. Bu sırada Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde ders de verdi. 1967-71 yılları arasında da Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü. 1971-1973 tarihleri arasında Dünya Bankası'nda danışman olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra çeşitli sanayi kuruluşlarında çalıştı ve 1979 yılı sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı.
12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra kurulan hükümete ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. 1982'de bu görevinden istifa etti. 1983'de parti kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin başarılı olması üzerine hükümeti kurmakla görevlendirildi ve böylece Türkiye'nin 19. Başbakanı oldu 1987 yılında yapılan seçimler sonrasında tekrar hükümet kurdu ve başbakan olarak görev yaptı. 31 Ekim 1989'da TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve 9 Kasım 1989 tarihinde bu görevine başladı 17 Nisan 1993 tarihinde geçirdiği bir rahatsızlık sebebiyle görevi sırasında yaşamını yitirdi.”
Bu metinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal'ın yaşamı anlatılmaktadır. Görüldüğü gibi anlatımda kronolojik sıraya uyulmuştur. Nesnel bir anlatım kullanılmıştır. Ayrıca öğreticilik esas alındığı için dil, göndergesel işlevde kullanılmıştır.
Biyografi Örneği 2
“Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim 1910'da Diyarbakır'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Mülkiye Mektebi'ne devam etti, bir süre de Ankara Yüksek Ticaret Okulu'nda öğrenim gördü. Sümerbank'ta memur olarak çalıştı. 1939'da Paris'e gitti. Paris Radyosu’nda Türkçe yayınlar spikerliği yaptı. 2 Dünya Savaşı'nın başlamasıyla yurda döndü. Askerliğini yaptı, bir süre İstanbul'da babasına ait işyerinde çalıştı. Ankara'da Anadolu Ajansı'nda çevirmenlik yaptı Toprak Mahsulleri Ofisi ve Çalışma Bakanlığı'nda da bir süre görev yaptı. Geçirdiği kısmi felç sonucu konuşma yeteneğini yitirdi. Tedavi için götürüldüğü Viyana'da 12 Ekim 1956'da 46 yaşındayken yaşamını yitirdi.”
Bu metin edebiyatımızın ünlü şairlerinden olan Cahil Sıtkı'nın yaşamını anlatan bir biyografidir. Bu metinde kronolojik sıra izlenmiştir. Verilen bilgiler ve tarihler belgelere dayanmaktadır Şairin yaşamı yansız bir bakış açısıyla verilmiştir. Öznel ifadelere yer verilmemiştir. Biyografilerde bilgi vermek amaçlanır. Burada da bilgi vermek amaçlandığından dil göndergesel işlevde kullanılmıştır. Ayrıca metinde açıklayıcı anlatım türü kullanılmıştır.
CEMİL MERİÇ Yazar ve mütercim. 12 Aralık 1917’de Hatay Reyhanlı’da doğdu. Hatay Lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne girdi. Öğrenimini tamamlayamadan Hatay’a döndü. Bir süre ilkokul öğretmenliği ve nahiye müdürlüğü, Tercüme Kalemi’nde reis mua vinliği yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Elazığ Lisesi’nde Fransızca öğretmenliği yaptı (1942-45). İstanbul Üniversitesi yabancı diller okulunda okutman olarak çalıştı (1946). 1955’te gözleri görmez oldu. Fakat talebelerinin yardımıyla çalışmalarını ölümüne kadar sürdürdü. 1974 senesinde İstanbul Üniversitesi’nden emekli oldu. 13 Haziran 1987 günü İstanbul’da vefat etti. Cemi!Meriç’in ilk yazısıHatay’da Yeni Gün Gazetesi’nde çıktı (1928). Sonra Yirminci Asır, Yeni İnsan, Hisar, Türk Edebiyatı, Yeni Devir, Pınar, Doğuş ve Edebiyat dergilerinde yazılar yazdı. Cemil Meriç, gençlik yıllannda Fransızcadan tercümeye başladı. Hanore de Baizac ve Victor Hugo’dan yaptığı tercümelerle kuvvetli bir mütercim olduğunu gösterdi. Batı medeniyetinin temelini ara ştırdı. Dil meseleleri üzerinde önemle durdu. Dilin, bir milletin özü olduğunu savundu. Sansüre ve anarşik edebiyata şiddetle karşı çıktı. Eserleri: Umrandan Uygarlığa (1974), Kırk Ambar (1983), Hint Edebiyatı, Saint Simon, İlk Sosyolog, İlk Sosyalist, Bir Dünyanın Eşiğinde, Bu Ülke, Mağaradakiler, Bir Facianın Hik8yesi, Işık Doğudan Gelir ve Kültürden Irfana başlıca eserleridir. Aldığı ödüller: Kırk Ambar adlı eseriyle iki defa “Türkiye MilIt Kültür Vakfı” ödülü, Ankara Yazarlar Birliği Derneği’nin “Yılın Yazan”, Kayseri Sanatçılar Derneğince, “İnceleme”, Kültürden İrfana adlı eseriyle, Türkiye Yazarlar Birliği “Yılın Fikir Eserleri” ödüllerini aldı.