Yariş
Cevaplandı

Acil Şanlıurfa neden Şanlı ünvanı almıştır 4-5 cümle uzun yazmayın sadece birkaç cümle up uzun yazmyın acil nolur

Cevap :


• (1988 tarihli Urfa İl Yıllığından kısaltılarak alınmıştır. Köşeli parantezler tarafımızdan eklenmiştir.) 
Birinci Dünya Savaşının bitiminden sonra bir süre bir İngiliz garnizonu barındıran Urfa, 30-31 Ekim 1919 tarihinde Fransızlar tarafından işgal edilir. İşgal kuvveti 100 kadar Fransız, ve daha çok sayıda Müslüman sömürge askerinden oluşmuştur.

İşgalden sonra şehirde Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti örgütlenir ve ayaklanma hazırlığına girişir. 29 Aralık'ta Urfa'ya atanan Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Saip Bey Siverek'e giderek buradaki aşiretlerin desteğini sağlar. Aşiret kuvvetlerinden oluşan bir birliğin başında 7 Şubat 1920'de Urfa yakınlarındaki Karaköprü köyüne gelir. Fransızlara şehri 24 saat içinde boşaltmaları için gönderilen ültimatom kabul edilmeyince Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti milisleri ile birlikte şehri işgal eder ve Fransızları yerleştikleri binalarda kuşatır. Suruç ve Akçakale'nin aşiretlerinin de katılmasıyla düşman kuvvetlerinin çok üzerinde bir kuvvet oluşmasına rağmen, savaşanların düzenli birlik disiplininden uzak olmaları nedeniyle kuşatma uzar ve çok kayıp verilir.

Kuşatmanın uzaması her iki tarafı da yıpratır ve karamsarlığa düşmelerine yol açar. Urfalılar sık sık resmi kuruluşlardan düzenli askeri birlik gönderilmesini ister, ancak düzenli birlik göndermenin Fransa'ya savaş ilanı anlamına geleceğini düşünen [Ankara] hükümet[i] buna yanaşmaz. 


Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/343154-urfaya-sanli-unvani-verilmesinin-nedeni-nedir.html#ixzz2GZ4Lh3Fu

Urfa’ya 12 Haziran 1984'te "Şanlı" unvanı verildi.  Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın  Urfa'ya "Şanlı" unvanı verilişinin yıl dönümü nedeni ile Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'e bir kutlama mesajı gönderdi.
 
Kurtuluş savaşı yıllarında Urfa’nın gösterdiği üstün başarı ve kahramanlık örneği nedeni ile TBMM tarafından 12 Haziran 1984'te "Şanlı" unvanının verilmesi kabul edilmiş, 22 Haziran 1984 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak kanun yürürlüğe girmişti.