Cevap :

Mondros Mütarekesi'nin 7. maddesine dayanılarak 15 Mayıs 1919' da bölgede Yunan işgali başlar. İşgal sırasında Manisa Merkezde İstihlâs-ı Vatan, Cemiyet-i Müderrisîn, Demirci'de Müdafa'a-i Hukûk-u Osmânî, Gördes'de Hareket-i Milliye Teşkilatı, Kırkağaç'da İstihlâs-ı Vatan, Kula'da Redd-i İlhak, Soma'da Müdafa'a-i Hukuk ve Turgutlu'da Müdafa'a-i Hukûk-u Osmâni adlı Cemiyetler kurularak Yunan işgaline karşı mücadeleler verilmiştir. 

30 Ağustos 1922'deki Dumlupınar Meydan Muharebesi'nin zaferle sonuçlanması üzerin Fahreddin Paşa komutasındaki kolordu İzmir'e doğru ilerleyerek Yunan direnişini kırmıştır. İzmir'e doğru kaçan Yunanlılar ve yerli Rumlar kenti ateşe vermiş, günlerce süren yangında tarihin Manisa'ya kazandırdığı büyük kültürel mirasın önemli bir kısmı yok olmuştur. Yaklaşık üç yıl Yunan işgalinde kalan şehir 8 Eylül 1922 tarihinde kurtarılmıştır. 

İtilaf Devletleri’nin desteği ile başlayan Yunan genel taarruzu, siyasi anlamda da sonuç verdi. 1920 tarihinde imzalanan Sevr Anlaşması hükümlerine göre Saruhan Sancağı 5 yıllığına Yunanistan’a bırakılıyordu. Yunan genel taarruzu, 23 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihlerinde Milli Mücadelenin dönüm noktası olan Sakarya Savaşı ile noktalandı.

26 Ağustos 1922 sabahı Büyük Taarruz başladı. 30 Ağustos 1922’de Başkumandanlık Savaşı’nı kaybeden Yunan ordusu İzmir istikametinde çekilmeye başladı. Yunan ordusunun Saruhan sancağı sınırları içinde ilk terk etmek zorunda kaldığı yer Demirci oldu. İkinci sırada ise Gördes, Eşme ve Selendi yer aldı.

Türk birlikleri durmaksızın ilerleyerek ve çarpışarak Ordumuz 4 Eylül’de Alaşehir ve Kula’ya girdi, 5 Eylül’de Salihli,6 Eylül’de Kırkağaç,Soma ve Akhisar, 7 Eylül’de Turgutlu, 8 Eylül’de Manisa’ya askerimiz girdi. Yunanlılar kaçarken her yeri yakmışlardı. iki gün sonra bile dumanlar ve kül yığınları duruyordu. 11.337 evden 10.700’ü içindeki eşyalar ile tamamen yanmıştı.13 camii,2.728 dükkan,19 han,3 fabrika,5 çiflikte yananlar arasında idi. İşgali en uzun süre yaşayan Manisa şehri, Ermeni ve Rumlardan oluşan yangın müfrezelerinin çıkardığı yangınla alevler içinde iken, 8 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtuldu.

Saruhan sancağının kurtuluşu en geç yaşayan ilçeleri Kırkağaç ve Soma oldu. Bu iki ilçe 10 Eylül 1922’de Yunanlılar tarafından boşaltılmakla beraber, Türk ordusunun kontrolüne 13 Eylül’de geçmiştir.

Yangından, katliamdan ve türlü zulümden kaçmak için şehri boşaltan halk, iki gün boyunca yüzyılların mirası şehrin kül oluşunu, dağlardan acıyla izledikten sonra kolordu eşliğinde Manisa’ya girdi.

Başta Manisa olmak üzere yanan ve yıkılan kasabalarıyla Saruhan sancağı Batı Anadolu’nun en mamur beldelerine sahipti. Tarihi yapılar ve mimari eserler bakımından Bursa’dan sonra geliyordu. Saruhanoğulları’nın başkenti, şehzadeler şehri, bir ilim ve kültür merkezi olan Manisa’da, yalnızca insanlar ve binalar yanmamış, yüzyılların birikimi de yok olmuştur.

1923'de Saruhan adıyla vilayet olan şehrin adı, 1927 yılında Manisa olarak değiştirilmiştir.

Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/216390-mondros-ateskes-antlasmasindan-sonra-meydana-gelen-gelismeler-nelerdir.html#ixzz2GdG6zdai

Osmanlı Devleti I.Dünya savaşından çekilme kararı aldı. Bu karara uygun olarak Limni adasının Mondros Limanına giden Bahriye Nazırı Rauf Bey (Orbay) Amiral Carltrop ile görüşerek 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzaladı. Bu antlaşma ile savaştan çekilen Osmanlı Devleti Wilson ilkelerine güvenerek İtilaf Devletlerinin tüm şartlarını kabul etmişti. Fakat antlaşmanın uygulama safhasında İtilaf Devletlerinin gerçek niyetleri ortaya çıktı. Mondros Ateşkes Antlaşmasının maddeleri Osmanlı Devletini rahatça paylaşabilmek için tamamen savunmasız hale getirmek için hazırlanmıştı. İşgaller için gereken bahanelerde unutulmamıştı.

 

GÜNÜN KİŞİSİ

Köprülü Mehmet Paşa Vefat Etti (1578-1661)

Köprülü Mehmet Paşa devletin içte ve dışta büyük sıkıntılar yaşadığı bir dönemde sadrazamlığa getirilmişti. Yetmiş sekiz yaşında sadrazam olan Köprülü Mehmet Paşa bazı özel şartlarla sadrazamlığı kabul etmişti. Kendisine IV.Murat’ı örnek alan Köprülü Mehmet Paşa beş yıl sadrazamlık görevinde bulunmuş ve devleti tekrar düzene sokmuştu. 30 Ekim 1661’deEdirne’de vefat etti.

 

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Safevi Ordusu Bataklıkta Boğuldu (1585)

Şehzade Hamza Mirza Tebriz yakınlarında Acısu bölgesindeki Osmanlı ordusuna 30 Ekim 1585 günü saldırdı. Fakat bu saldırıda bataklık araziye doğru itilen Safevi ordusunun büyük bölümü yok oldu.

 

Çelebi İbrahim Paşa Ağrıboz’u Düşmana Teslim Etmedi (1688)

Müttefik Avrupa donanması tarafından kuşatılan Ağrıboz adası Çelebi İbrahim paşa tarafından çok üstün düşman kuvvetlerine karşı aylarca müdafa edildi. Müttefiklerin başkumandanı Mareşal Kont Königsmark vurulup öldü. Müttefikler ada merkezi olan kaleyi alabilmek için her yolu denediler. En sonunda pes eden müttefikler 30 Ekim 1688’de kuşatmayı kaldırdılar.

 

Urfa Fransızlar Tarafından İşgal Edildi (1919)

Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra ilk olarak İngilizler tarafından işgal olunan Urfa daha sonra İngiltere ile Fransa arasındaki antlaşma gereğince 30 Ekim 1919 tarihinde Fransızlar tarafından işgal edildi. Fransızların yanlarında Ermenileri getirmesi halkı iyice tedirgin ediyordu.

 

Türk-Yunan İlişkileri Samimileşti (1930)

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesi sorunu antlaşma ile sonuçlanınca iki ülke arasında dostluk rüzgarları esmeye başladı. 1930 Yılında davet üzerine Yunan Başbakanı Venizelos Türkiye’ye geldi. Bu ziyaret sırasında iki ülke arasında 30 Ekim 1930 tarihinde üç adet antlaşma;dostluk, Tarafsızlık ve Uzlaşma antlaşmaları imzalandı.

 

Mısır Ve İsrail’e Ültimatom Verildi (1956)

Süveyş Kanalına yerleşmek için uygulamaya geçirilen komplo planının ikinci adımı olan İsrail ve Mısır’a ültimatom verilmesi adımı atıldı. İngilter ve Fransa bu ültimatomla İsrail ve Mısır’dan 12 saat içinde Süveyş kanalının 16 kilometre gerisine çekilmeleri isteniyordu. Planın birinci aşamasında İsrail nedensiz yere Mısır’a saldırmıştı.

 

Boğaziçi Köprüsü Hizmete Açıldı (1973)

İlk kez başbakan Adnan Menderes köprü konusunda somut bir adım atmıştı. Fakat 27 Mayıs darbesi ile bu gerçekleşmemişti.20 Şubat 1970 tarihinde yapımına başlanan Boğaziçi köprüsü, 30 Ekim 1973 günü Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yıldönümünde devlet töreniyle cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açıldı.

 

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

 

1757- Sultan III. Mustafa tahta çıktı.

1873- Teodor Kasap tarafından çıkarılan mizah gazetesi ‘’Hayal’’ yayınlanmaya başlandı.

1905- Aspirin ilk kez satışa sunuldu.

1918- Çekoslovakya’da cumhuriyet ilan edildi.

1923- Mustafa Kemal Paşa, Başbakanlığa İsmet Paşayı (İnönü) atadı.

1937- Ankara Gar binası törenle açıldı.

1974- Boksör Muhammed Ali yeniden ağır sıklet şampiyonu oldu.

1980- Bülent Ecevit, CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etti.

1983- Erzurum ve Kars’ta meydana gelen depremde, 1.330 kişi öldü, 534 kişi yaralandı.

1984- Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Mürted’de uçak fabrikasının (TAI) temelini attı.

1992- Terör örgütü PKK, silahlarını bırakıp, Irak kuzeyine teslim olma kararı aldığını açıkladı.

1993- Eski Türk Dil Kurumu Genel Yazmanı, Dilbilimci Ömer Asım Aksoy 95 yaşında öldü.

1995 - Kanada'nın Quebec Eyaletinde özerklik isteyenler, bu konuda yapılan halk oylamasını kıl payıyla kaybettiler (Oy oranı 49.4% 'a 50.6% idi). Kazansalardı Quebec'in Kanada'dan bağımsızlığı için görüşmelere başlayacaklardı.

 

 

 

 

 

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Dünya Bülteni'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.
  Yazdır Mail Gönder

Bu habere sen ne diyorsun?
 

Yorum Yaz İsminiz:


Yorum Başlığı:


Yorum:

Kalan karakter: 
  En Çok Okunanlar > TMMOB'dan başörtülü mühendise engel
> Maliki: Erdoğan Türkiye'yi parçalayacak!
> Raid Salah: Kudüs'ü fethetmek zorundayız
> Muhalifler Esad'ın sarayına dayandı
> İki dava birleştirildi
> 'İdamı durdurun' dedi, Bangladeş kriz çıkardı Bugün En Çok Okunanlar  

Diğer Tarihte bugün Haberleri

   Video Haber » Rusya'daki uçak kazasından görüntüler Foto Haber