Cevap :

İSKENDER

İskender Kebap, veya kısaca İskender Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir.1867 yılında kayhan çarşısında başlamıştır. Aslında temeli Döner olsa da, İskender'i İskender yapan üzerindeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca, İskenderin eti, herhangi bir dönerin etinden farklıdır.İskender kebabı yapılan et Uludağ kekiği ile beslenen koçtan elde edilir.. İskender etinin yağı daha azdır. Bursa'dan diğer illerimize yayılan İskender Kebap günümüzde en iyi yine ortaya çıktığı yerde yani Bursa'da yapılmaktadır. 

 

İNEGÖL KÖFTE

İnegöl Köftesi XIX. yüzyılda Balkanlardan gelen göçmenlerin getirdikleri küçük ızgara köfte, 1930´larda Bursa´da Mustafa Besler tarafından açılan dükkanda "İnegöl Köftesi" adıyla satılmaya başlanmıştır. Bu lezzetli köfte Bursa ve İnegöl ile özdeşleşmiştir.

 

 

 

KEMAL PAŞA TATLISI


Önceleri peynir tatlısı olarak bilenen bu tatlı 1930´lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanmış ve bütün yurda yayılmıştır. Bu tatlı koyun peynirinden yapılmaktadır. Peynir, un, irmik ve yumurta yoğurularak 3-4 cm. çapında kurabiyeler haline getirilip fırında pişirilir. Daha sonra torbalar halinde satışa sunulur. Kaynayan şekerli şerbete atılarak tatlı haline dönüştürülür.

 


SÜTLÜ KADAYIF

Adından da anlayacağınız üzere kadayıf denen tel tel tatlının üzerine ılıkça süt dökülmesi ile yapılır. Şıra ve süte doyan tatlının tadına da doyum olmaz. 

 

MİHLAÇ PEYNİRİ

Bursa´nın Karacabey ilçesinde üretilen bu peynir, koyun ve inek sütünün karıştırılıp pişirilmesi ile imal edilir. Çok gözenekli, çok tuzlu ve kendine özgü tattadır.

 

 

 

ŞEFTALİ

Şeftali Rosaceae ailesinden bir yaz meyvasıdır. Dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülen şeftali, uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolüdür. En iyi sıcak iklimlerde yetişir. Bol sulu ve tatlıdır.

Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Ülkemizde en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Meyvesi taze tüketildiği gibi suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. Bu meyvenin ekonomik değeri yüksek olup çok tüketilmektedir. Ağaç boyu genellikle 2 ve 2,5 metre olup yaz mevsiminde meyve verirler. Dona karşı dayanıksızdır. Şeftalinin içinin geniş kullanım alanının dışında çekirdeği de yakıt olarak kullanılabilir.

ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI

Bursada zeytin ve zeytin yağı üretimi çok geniş bir yere sahiptir. Zeytin ve Zeytinyağı; Saç dökülmesini engeller, kepeği önler,saçları kuvetlendirir. Kırışıklıkları giderir. Makyaj kimyasallarının oluşturabileceği olumsuz etkileri azaltır. Cilt hastalıklarının oluşumu önlemeye yardımcı olur.

 

 

 

HACIHASANOĞULLARI

1970' ten bu günlere değişmeyen lezzetin ustalarının maharetli elleriyle bu günlere kadar aynı kaliteyi sizlere sunan Hacı Hasan Oğulları baklavaları,Hacı Zeki AKTAŞ Usta tarafından kurulmuş ve halen oğlu Yüksel AKTAŞ Usta ve torunları Aslı AKTAŞ ve İbrahim AKTAŞ tarafından yönetilmektedir.

Telefon: (0224) 326 18 18

 

KESTANE ŞEKERİ  "KAFKAS"

Uludağ eteklerinin ünlü kestanesinden yapılan Kestane şekeri, Şekerli şerbette kaynatılan kestaneden yapılmaktadır. Kestane şekerlerinin çeşitleri Bursa´nın karakteristik tatlılarındandır