Cevap :
Kompozisyon yazarken bir kere kişinin en önemli kaynağı kendisidir. Yani kendi bilgi düzeyi ama o bilgi düzeyini bir yere getirebilmesi için, okumalar yapmış olması lazım gözlemler yapmış olması lazım, araştırmalar yapmış olması lazım. Bugün baktığımız zaman ilk akla gelen kaynak internet. İnternette aslında bir sürü interfasyonla karşılaşıyoruz. Yani ayıklanmamış elenmemiş bir sürü var içinde. Şimdi örencinin bunu yaparken kendi konusuyla ilgili araştırmasını yaparken internette bu gerçek bir bilgi mi doğru bir bilgi mi bunu anlaması için sorgulama yapması lazım. İkincisi daha önemlisi kitap okumak. Yani kompozisyon yazmadan önce, şimdi ben bununla ilgili kompozisyon yazacağım hadi bakalım şu kitapları okuyayım değil… Daha iyi kitap okuyan olması lazım. Kitap okumak neden önemlidir. Kelime haznesi açısından önemlidir. Bilgi dahili açısından önemli. Dünya görüşü oluşturması açısından önemli. Bu nedenle mutlaka bütün öğrencilerimizin kitap okuması lazım.
Genellikle kompozisyon konuları serbest bırakılmaz. Genellikle konu çerçevesi verilir. Konu çerçevesi verildiğinde kimi öğrenci için bu kısıttır. Eyvah der. Kimi öğrenci ise rahatlar oh tamam ben bu konuyu yazacağım der. Ama aslında asıl mesele konu serbest bırakıldığında neler yapacağız. Konu serbest bırakıldığında bir kere öğrencinin bir tercih seçmesi lazım. Hangi yönde kullanacak bu tercihini. Bildiği konular yönünde kullanması lazım. Yani hangi konuyu en iyi anlatabildiğini en iyi bildiğini düşünüyor ise o konuda kompozisyona geçmesi kompozisyon yazması gereklidir. Daha verimli olur. Bu konuların ne kadar güncel olduğunun değerlendirilmesi de ona artı puan kazandırır. Yani elbette ki tarihi bir değeri anlatması da değerlendirmesi de kompozisyonun değerlidir. Ama bugüne ait bir meseleyi bu güne ait bir konuyu dile getirmesi görüşlerini ortaya koyması daha artı puanlar kazandırır diye düşünüyorum.
Kompozisyon yazmadan önce kompozisyonu yazan kişinin yine bunu bir öğrenci olarak düşünün, fikri olması lazım. Yani en azından düşünsel anlamda bir fikri olması lazım. Bir bilgi olması lazım ki onu yazıya döksün. Yani öğrenci tabii ki kompozisyonun bölümlerini bilecek. Bu bölümlerin ne olduğunun farkına varacak hangi görüşü savunacağını bilecek. Ama o görüşle ilgili fikri olacak. Yani tekrar eden cümleler mesela çok rahatsız edicidir kompozisyonu okuması. Giriş bölümünde aynı şeyde söylemiş gelişme bölümünde aynı şeyi söylemiş sonuç bölümünde aynı şeyi söylemiş. Atatürk ile ilgili bir kompozisyon yazıldığındaysa, Atatürk dünyanın gelmiş geçmiş en büyük liderlerinden biridir. Şimdi bunun nedenlerini açıkladığı bir kompozisyon olsun. Ben Atatürk ,’ün neden gelmiş geçmiş en büyük liderlerden biridir sorusunu sorduğumda pek çok cevap buldum. Ve bu cevapları şimdi yazımda paylaşmak istiyorum. Görüşlerimi ve edindiğim bilgileri şimdi paylaşmak istiyorum. Sonra gelişme bölümünde Atatürk hakkında neler söylemiş liderlik göstergeleri nelermiş, hangi kişisel özellikleri varmış, dünyada ki en büyük liderlerden olması ile kabul edilmesi ile ilgili ifadeler nelermiş kim neler söylemiş sonuçta da Atatürk’ün lider özelliğini ortaya çıkaran bir ifade ile kompozisyonun tamamlanması lazım. Bu yüzdendir anlamında bir şey olması lazım. Bu bölümlemeler olmassa kompozisyon kompozisyon olmaz. Bunları bilmese yine öncesinde yine kompozisyonu yazması mümkün değil. Demek ki bilgi birikimi çok önemli düşünsel hazırlığı çok önemli. Ben nerde neyi söyleyeceğim. Hangi ifadeyi kullanacağım hangi referansı kullanacağım bunları bilmesi çok önemli hazırlık anlamında…
Kompozisyon Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
*Türkçe çok iyi kullanılmalıdır.Yazım hatası ve anlatım bozukluğuna dikkat edilmelidir
*Düşüncemizi sade bir dille, lafı fazla dolandırmadan anlatmalıyız
*Kompozisyonun tamamının bir bütün halinde olması gerekir. Yani paragraflarda önceki paragraftaki konunun dışına çıkılmamalıdır.