Cevap :
KONU
“Şu Çılgın Türkler” Türk Kurtuluş Savaşının tarihini anlatıyor. 1920-1922 arası 3 yıllık bir dönem. Yani, romanın konusu hepimizin kanıksadığı ve ilkokuldan liseye kadar sürekli okutulan, fakat aklımızda bir yığın kof hamaset dışında hiçbir şey kalmayan Kurtuluş Savaşı ile ilgili. Özakman bunu heyecanlı bir serüvene dönüştürmeyi becermiş, ya da, Kurtuluş Savaşının özgün destansı niteliği Özakman’ın yapıtını sürükleyici bir serüvene dönüştürmüş... Ama yine de yapıtta bir roman havası, romansal bir anlatı pek yok.
“Şu Çılgın Türkler”i okurken Rıfat Ilgaz’ın “Hababam Sınıfı” nı anımsadım. Yönetmen Ertem Eğilmez de bu romanı 3-4 seri halinde filmleştirmişti. Kemal Sunal, Adile Naşit, Münir Özkul gibi sanatçıların rol aldığı film türk komedi sinemasının tahtına oturmuştur. Ama aynı şeyi Ilgaz’ın romanı için söylemek mümkün değil. “Hababam Sınıfı” aslında kötü yazılmış bir roman. Edebi bir eserden çok bir okul öğrencisinin acemice yazılmış notlarına benziyor. Bu bağlamda “Şu Çılgın Türkler” de neredeyse aynı konumda kalıyor. “Şu Çılgın Türkler” iyi bir roman değil. Roman mı, belgesel roman mı, romansal belge mi? Ne olduğu belli değil.
Şu Çılgın Türkler, Turgut Özakman'ın Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan romanı.
Kurtuluş dizisinin de senaristi olan Turgut Özakman'ın elli küsür yıldır süregelen araştırmalarının ürünüdür. Özakman, kitapta anlattığı olayların geçtiği yerleri sırt çantası ile yaya olarak yürüyerek dolaşmış, bilgileri ve belgeleri derlemiştir. Kitaptaki olaylar, kişiler ve konuşmalar belgelerden alınmıştır. 688 sayfadır. :)