Cevap :

Vikipedi, özgür ansiklopedi     İslam İnançlar[göster] İbadetler[göster] Metinler & Hukuk[göster] Tarih & liderler[göster] Mezhepler ve Ekoller[göster] Kültür & toplum[göster] Ayrıca bakınız[göster]  İslam Portalı g   t   d

Hacerü'l-Esved (Hacerü'l-Esad), (Arapça: الحجر الأسود) Siyah taş. Kabe'nin duvarındaki siyah, parlak taş.

Yaklaşık 50 santimetre olan bir meteor parçası olduğu iddia ediliyor.[1] Hac sırasında hacılar tavafederken her bir dönüşte bu taşı selamlar, el sürer veya öperler.

Reşidüddin Hamedani'ninCami’üt-Tevarih'inden bir minyatür, (yak. 1335), 605 yılında Muhammed bin Abdullah'ın Hacerü'l-Esved'iKabe'ye yerleştirme hikayesini tasvir eder.

Rivayete göre islam öncesi dönemde Kabe hasar görmüş ve yeniden yapılmıştır. Bu inşaat sırasında siyah taşın kimin tarafından yerine yerleştirileceği sorun edilmiş ve Muhammed'in hakemliği ile bu sorun çözülmüştür.

Hacer'ül esved hakkında çeşitli araştırmalar yapılmıştır.[2][3]

Günümüzde bu taşın parçaları gümüş bir çerçeveyle tutuluyor. Bunun 638 de yapılan Mekke savaşı, [4] veya Emevilerin Mekkeyi ele geçirme sırasında verdikleri hasarla ilgili olduğu düşünülmektedir. [5]

Konu başlıkları   [gizle]  1 İnanç 2 Ayrıca bakınız 3 Dış okumalar 4 Kaynakça İnanç [değiştir]

Rivayete göre İbrahim peygamber bu taşı Kabe'nin köşesine yerleştirmiştir. Ebu davud'un rivayetine göre Hacer'ül esved Allah'ın sağ elidir. Hacılarla musafahasını onunla yapar.

Taşın adının Hacerü'l-Esved (Siyah Taş) değil Hacerü'l-Esad olduğu, Tirmizinin süneninde kaydedilen bir hadise göre taşın cennetten indiği, ilk zamanlar bembeyaz olduğu, ancak günahkarların elleriyle yavaş yavaş karardığı ifade edilir.

Ömer bu taş için: 'Biliyorum ki sen faydası ve zararı olmayan basit bir taşsın. Allah Resulü'nün seni öptüğünü görmeseydim seni öpmezdim"[6] dediği rivayet edilir.

Karataş'ın İslam öncesi Araplarınca tapınılan putlardan olduğu bazı yazarlar tarafından ifade edilir. Mekke-Medine arası bir yerleşim olan Kudayd kasabasında Lat'ı sembolize eden bir karataş bulunurdu. Ayrıca Karataş Friglerde ana tanrıça Kibelenin karataşı olarak anılıp tapınılmıştır.[7] Bazı yazarlar Kabe ve kıble kelimeleri ile Kibele arasında bağlantı kurarlar.[8]

Ayrıca bakınız [değiştir] Kabe Kıble Hac Dış okumalar [değiştir] karataş'ın hikayesi Türkiyede bulunan Hacer'ül esved parçaları İslam öncesi putları, Karataş tapınımı Kaynakça [değiştir] ^ Horejsi, Martin. "The Meteorites of the US National Museum of Natural History", Meteorite-Times Magazine, undated ^ New Light on the Origin of the Holy Black Stone of the Ka'ba. Author: Thomsen, E. Journal: Meteoritics, volume 15, number 1, page 87 ^ Prescott, J.R., Robertson, G.B., Shoemaker, C., Shoemaker, E.M. and Wynn, J. (2004) "Luminescence dating of the Wabar meteorite craters, Saudi Arabia", Journal of Geophysical Research109 (E01008), DOI:10.1029/2003JE002136 ^ 1911 Encyclopædia Britannica/Mecca ^ Time-Life Books (1988). Time Frame AD 600-800: The March of Islam. pp. 47. ISBN 0-8094-6420-9 ^ Tecrîd-i Sarîh Tercümesi, VI, 108-109 ^ https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:w-NnnbfkkBAJ:itubirlik.org.tr/wp-content/uploads/cumartesi_konferanslari_06-02-2010.pdf+&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESiqUlkM0tGOSf3bJ0zkgMWTbuTuriq6gyi9-Tm6YO5KNAm_2NsyXy72gGcxwrSvp4WIEOyGiLXXMnO3fx1JSkNZnlPJuY9l7nyT2y7n2XKP5IeQ0fjQMNK0d0C2u6NPcbCLWF9V&sig=AHIEtbSn-DIxX2n5jx0fX1hNevduZg312g ^ http://www.frigyamidas.org/

Koordinatlar: 21°25′21.02″N 39°49′34.58″E (Harita)

İslam ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.

 

Kategoriler:  İslam taslakları Mekke Taşlar Meteorlar Dini kayalar Hac Kâbe 21° K 39° D   Dolaşım menüsü    

HACERÜL ESVED TAŞI.. HATIRLADIĞIM KADARIYLA:)