Cevap :

Bir cismin elektrikle yüklü olup olmadığını, elektrikle yüklü ise hangi tür elektrik yükü olduğunu anlamamıza yarayan araca elektroskop denir.

 

 

 

Elektroskoptaki lastik tıpa yalıtkan madde görevi görür.Cam fanus ise düzeneği dış etkilerden korur.

 

Elektroskop nötr durumda iken metal yapraklar kapalı konumda durur.Eğer elektroskop yüklü ise yapraklar yükün büyüklüğü oranında açılır.Elektroskoba bir cisim dokundurulduğunda yapraklar hareket etmiyorsa cismin yüksüz olduğunu anlarız.

 

Yüksüz bir elektroskoba yüklü bir cisim yaklaştırıldığında topuz ve yapraklar zıt yükle yüklenir ve yapraklar açılır.

 

Elektroskop,bir cismin yüklü olup olmadığını, yüklü ise yükünün işaretini anlamaya yarayan alete denir. Elektroskobun basitçe yapısı şekildeki gibidir. Metal bir topuz, metal bir tel, iletken çok hafif iki yaprak ve cam fanustan oluşmaktadır.Elektroskop yüksüz iken, yapraklar kapalı ve yapraklar arasındaki açı sıfır derecedir.


Elektroskop yüklendiğinde, her iki yaprakta aynı cins ve eşit yükle yüklenir ve birbirlerini iterek yapraklar açılır. Yapraklar arasındaki açı yük miktarı ile doğru orantılıdır. Yük miktarı artarsa, açı artar, yük miktarı azalırsa, yapraklar arasındaki açı da azalır. Buna göre, elektroskobun yüklü olup olmadığını, yaprakların açık olup olmadığından anlayabiliriz. Nötr bir elektroskoba bir cisim dokundurulduğunda, yapraklar açılıyorsa dokundurulan cisim mutlaka yüklü demektir. Dokunmayla elektriklenme sonucu elektroskopta yüklenir ve yaprakları açılır. Fakat bu durumda yükün işareti anlaşılamaz. Yükün işaretini anlayabilmek için, yükünün işareti bilinen bir elektroskoba yüklü cismi yaklaştırmamız gerekir. Şekildeki (–) yüklü elektroskoba K cismi yaklaştırıldığında yapraklar biraz açılıyor. Yaprakların biraz açılmasının nedeni, yapraklardaki yük miktarının artmasıdır. Yani topuzdan yapraklara (–) yükler itilmiştir.