Cevap :

Nasıl yardım edebilirsiniz?

Problemin gerçek nedenini saptayın. Çocuğunuzun okulda arkadaş edinme konusunda problem yaşadığından şüpheleniyorsanız,işe onun yaşadığı sosyal güçlüklerin nedenini saptamakla başlayın.Bunun en açık yolu, ona neyin yanlış gittiğini sormaktır. Ancak ne yazık ki pek çok çocuk; utanma, eleştirilmekten korkma ya da sadece, neyin yanlış gittiğini ifade edememe gibi nedenlerden dolayı,duygularını dışavurma konusunda oldukça isteksizdir. Çoğunlukla ‘Kimse beni sevmiyor’gibi yanlış bir genellemenin ardına sığınabilir, ''Onlar hepsi çok kaba kişiler’ diyerek diğer çocukları suçlayabilir yada sadece sessizliğe bürünür ve ağlamayı seçer. Bu nedenle, bu tür konuları tartışırken güven verici olmak ve yargılayıcı davranmamak son derece önemlidir. Reddedilmemiş çocuk kendini özellikle, istenmeyen ve duygusal olarak savunmasız biri gibi hisseder. Çocuğunuzu okul dışındaki sosyal ortamlarda gözlemleyerek, yalnızlılarına neden olabilecek etkenler hakkında ipuçları elede edersiniz. Çocuktan, oyun ortamını ya da sınıfta diğer çocukları ve öğretmenini konu alan bir resim çizmesini istemek, onun sınıfı içindeki konumunu anlamak ve sınıfını onun gözüyle tanımak bakımından faydalı olabilir. Araştırmalar;sevilen bireylerin, resimlerinde daha fazla ayrıntı taşıyan ve özenilmiş olan figürlerle belirtildiğini göstermektedir. Arkadaş toplantısı düzenleyin. Diğer çocukları evinize oyun oynamaya davet etmesini sağlayın.Bu davetlerin sonucunda tek bir arkadaşlığın gelişmesi bile,çocuğun kendine olan güvenin artmasını ve reddedilme duygusundan kurtulmasını sağlayabilir. Farklılıkları azaltmaya çalışın. Çocuğunuzla diğerleri arasında görülebilen farklılıkları azaltmaya, hatta yok etmeye çalışın. Bazen saç şeklindeki yada giyimdeki basit bir değişim büyük farklılık yaratabilir. Çocuğun dış görünümünün akranlarından farklı olmasıda dışlanma sebebi olabilir. Sosyal beceriler kazandırın. Çocuğunuzun kabul görmesini sağlayacak sosyal beceriler kazanmasına yardım edin.Kybetmeyi hazmetmesi,oyuncaklarını paylaşma ve diğerleriyle işbirliği yapma konusunda onu desteklediğiniz takdirde popülerliği artıracaktır. Boş zaman becerileri kazandırın . Sevilen bir boş zaman faaliyeti yapmasını sağlamak, popülerliğini artıracaktır.Örneğin;okulun yüzme takımına seçilen bir çocuğun arkadaş sayısının artması olasılığı çoğalacaktır. Alay edilmeye karşı gülmeyi öğretin. Çocuğunuzun, reddedildiğinde incindiğini tartışabilmek önemlidir.Üzgün olduğunu belli etmesi, sadece yeniden reddedilme ve alay edilem riskini artırmaktadır.Kendisine yapılan şakalara gülabilen çocuk, öfkelen yada somurtan bir çocuğa göre,çok daha fazla arkadaşa sahip olacaktır. Nasıl yardım edebilirsiniz?

Problemin gerçek nedenini saptayın. Çocuğunuzun okulda arkadaş edinme konusunda problem yaşadığından şüpheleniyorsanız,işe onun yaşadığı sosyal güçlüklerin nedenini saptamakla başlayın.Bunun en açık yolu, ona neyin yanlış gittiğini sormaktır. Ancak ne yazık ki pek çok çocuk; utanma, eleştirilmekten korkma ya da sadece, neyin yanlış gittiğini ifade edememe gibi nedenlerden dolayı,duygularını dışavurma konusunda oldukça isteksizdir. Çoğunlukla ‘Kimse beni sevmiyor’gibi yanlış bir genellemenin ardına sığınabilir, ''Onlar hepsi çok kaba kişiler’ diyerek diğer çocukları suçlayabilir yada sadece sessizliğe bürünür ve ağlamayı seçer. Bu nedenle, bu tür konuları tartışırken güven verici olmak ve yargılayıcı davranmamak son derece önemlidir. Reddedilmemiş çocuk kendini özellikle, istenmeyen ve duygusal olarak savunmasız biri gibi hisseder. Çocuğunuzu okul dışındaki sosyal ortamlarda gözlemleyerek, yalnızlılarına neden olabilecek etkenler hakkında ipuçları elede edersiniz. Çocuktan, oyun ortamını ya da sınıfta diğer çocukları ve öğretmenini konu alan bir resim çizmesini istemek, onun sınıfı içindeki konumunu anlamak ve sınıfını onun gözüyle tanımak bakımından faydalı olabilir. Araştırmalar;sevilen bireylerin, resimlerinde daha fazla ayrıntı taşıyan ve özenilmiş olan figürlerle belirtildiğini göstermektedir. Arkadaş toplantısı düzenleyin. Diğer çocukları evinize oyun oynamaya davet etmesini sağlayın.Bu davetlerin sonucunda tek bir arkadaşlığın gelişmesi bile,çocuğun kendine olan güvenin artmasını ve reddedilme duygusundan kurtulmasını sağlayabilir. Farklılıkları azaltmaya çalışın. Çocuğunuzla diğerleri arasında görülebilen farklılıkları azaltmaya, hatta yok etmeye çalışın. Bazen saç şeklindeki yada giyimdeki basit bir değişim büyük farklılık yaratabilir. Çocuğun dış görünümünün akranlarından farklı olmasıda dışlanma sebebi olabilir. Sosyal beceriler kazandırın. Çocuğunuzun kabul görmesini sağlayacak sosyal beceriler kazanmasına yardım edin.Kybetmeyi hazmetmesi,oyuncaklarını paylaşma ve diğerleriyle işbirliği yapma konusunda onu desteklediğiniz takdirde popülerliği artıracaktır. Boş zaman becerileri kazandırın . Sevilen bir boş zaman faaliyeti yapmasını sağlamak, popülerliğini artıracaktır.Örneğin;okulun yüzme takımına seçilen bir çocuğun arkadaş sayısının artması olasılığı çoğalacaktır. Alay edilmeye karşı gülmeyi öğretin. Çocuğunuzun, reddedildiğinde incindiğini tartışabilmek önemlidir.Üzgün olduğunu belli etmesi, sadece yeniden reddedilme ve alay edilem riskini artırmaktadır.Kendisine yapılan şakalara gülabilen çocuk, öfkelen yada somurtan bir çocuğa göre,çok daha fazla arkadaşa sahip olacaktır. 

okula gidersen sana istediğin şeyleri alırım okula git orada yeni bilgiler öğreneceksin ve orada çokkk eğleneceksin okulda sevdiğin her şey olacak mesala uslu durursan oyun oynatacaklar