Cevap :

http://tr.mydearbody.com/hastaliklar/verem.html

erem nedir? Nasıl bir hastalıktır? Veremden korunma yolları nelerdir? Verem mikrobunu kim ne zaman bulmuştur? Verem hakkında bilgi, Verem mikrobunu kim buldu, Verem nedir, Veremden korunma yolları, Veremle Savaşın Önemi

 

 

Verem nedir? Nasıl bir hastalıktır? Veremden korunma yolları nelerdir? Verem mikrobunu kim ne zaman bulmuştur?

 

Verem daha çok akciğerlerde görülen tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Verem mikrobu güneşsiz, nemli yerleri sever ve iyi beslenmeyen vücutlara yerleşir. Erken teşhis ve zamanında tedavi olmaz ise ölüme dahi yol açabilir.

Verem mikrobunu 1882 yılında Alman bilgin Robert Koch bulmuştur. Bu tarihe kadar savaş ve bakımsızlık nedeniyle verem hastalığı salgın olarak ortaya çıkmış ve binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştur. Bu ve bunun gibi sebepler yüzünden ülkemizde Veremle Savaş Dernekleri kurulmuştur. Bu dernekler 1956 yılından bu yana hizmet vermektedir. Derneğin çalışmaları arasında verem aşısı olan BCG’yi ücretsiz olarak yapmak, ilaç dağıtmak, halkı eğitmek ve tüm ülke çapında verem taramaları yapmak vardır.

Bugün yeni doğan tüm çocuklara verem aşısı zorunlu olarak yapılmaktadır. Bütün bu sayılan çalışmalar sonucunda verem hastalığı geçmişle göre önemli derecede azalmıştır.

Veremden Korunma Yolları:
1- Verem aşısı olmak
2- İyi beslenmek ve temiz havada dolaşmak
3- Spor yapmak ve vücut temizliğine özen göstermek
4- Her yıl akciğer filmi çektirerek kontrol olmak
5- Aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak
6- Gıdalarımızın temizliğine özen göstermek
7- İçki, sigara vb. kötü alışkanlıklardan uzak durmak
8- Veremli hastalarla temas etmemek, veremli hastanın eşyalarını kullanmamak
9- Güneş girmeyen rutubetli yerlerde olabildiğince az kalmak

 

Verem Aşısı (BCG) Ne Zaman Yapılmalı?

BCG aşısı vereme yakalanma riski fazla olan ülkemizdeki tüm bebeklere (doğumdan 2 ay sonra) rutin olarak önerilmektedir. BCG aşısı erişkinlerdeki akciğer vereminden korumamaktadır. 

 

VEREMİN BELİRTİLERİ?

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birisinin olması halinde, en kısa sürede doktorunuza başvurunuz: 

- Geçmeyen Kronik Öksürük (2-3 haftadır geçmezse), yorgunluk, gece terlemeleri, kilo kaybı, kan tükürme

 

 

Test Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Testin Negatif Çıkması

Testin negatif çıkması, büyük bir olasılıkla vücudunuzda verem mikrobu bulunmadığını gösterir. Ancak, sonuçtan emin olmak için deri testinin tekrarlanması gerekebilir. Deri testleri ile HIV virüsü taşıyan kişilerdeki ya da AIDS hastalarındaki verem mikrobu her zaman saptanamadığından, HIV virüsü taşımanız ya da AIDS olmanız halinde, doktorunuz başka tetkikler yaptırmanızı isteyebilir.

Testin Pozitif Çıkması

Testin pozitif çıkması, vücudunuzda verem mikrobu olduğu anlamına gelebilir. Bu sizin verem hastası olduğunuzu ya da başkalarına mikrop bulaştırıp bulaştıramayacağınızı göstermez. Test sonucu pozitif çıkarsa, verem olup olmadığınızın belirlenmesi ve gerekli olan tedaviye karar verilmesi için, göğüs röntgeni ve diğer bazı testler gibi daha fazla tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

 

Veremin Tedavisi

Gerekli olan tedavi türü, kişinin verem mikrobu taşıması ya da verem hastası olup olmadığına bağlı olarak değişecektir. Verem hastalığı ve bazı verem mikrobu bulaşması vakaları ilaçla tedavi edilmektedir. Veremin tedavisinde modern ilaçlar çok etkilidir. Birçok kişi düzenli olarak büyük kamu hastanelerinde, verem savaş dispanserlerinde ayakta tedavi yöntemiyle ya da uzman doktora giderek tedavi görebilirler. Verem hastalığının geçmesi için, kişinin en az altı ay ilaç kullanması gerekir. Bununla beraber, bazı vakalarda bu süre daha uzun olabilir. Verem ilaçlarının düzenli olarak alınmaması ya da verilen ilaçların bitirilmemesi halinde, hastalık yeniden ortaya çıkabilir ve bu kez tedavi etmek daha da güç olabilir. Bu nedenle, iyileşmek için kişinin ilaçlarını düzenli olarak kullanması ve tüm tedavi setini bitirmesi gerekir. Aile bireylerinin herhangi birisinin verem olması halinde, ailenin geri kalan tüm bireyleri ve yakın temas içinde bulunan kişiler, kendilerinde verem olup olmadığının belirlenmesi için tetkikten geçirilirler.

 

Verem Vücudu Nasıl Etkiler?

Verem Mikrobunun Bulaşması

Verem mikrobu soluduğumuz hava ile akciğerlerimize girerek orada çoğalmaya başlar. Bu mikroplardan bazıları böbrekler, kemikler ya da beyin gibi, vücudun diğer kısımlarına yayılır. Bu kişiye artık verem mikrobu bulaşmış demektir. Vücut mikroplarla savaşırsa da genellikle hepsini yokedemez. Vücudun savunma mekanizmaları, etkisiz durumda olan mikropların çevresinde kapsül ya da duvarlar örer. Bu aşamada kişi kendisini iyi hisseder. Verem mikrobu bulaşmış olan bir kişinin vücudunda verem mikrobu bulunmaktadır. Ancak, hastalık belirtisi yoktur ve kişi bu aşamada mikrobu başkalarına bulaştıramaz. Bu aşamada yapılan tıbbi tedavi, verem mikrobunun verem hastalığına yol açmasına engel olabilir.

 

Toplumda vereme yakalanma riski fazla olan bazı gruplar vardır. Bunlar aşağıda belirtilmektedir: 

Sağlık Görevlileri, Alkol Bağımlıları, Yaşlılar, Tutuklu ve hükümlüler dahil (yurt, huzur evi, koğuşlar vs..) çeşitli kurumlarda kalan ve çalışanlar, Hiv virüsü taşıyanlar, Kortizon kullanan kişiler, şeker hastaları, ağır böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişiler.