Cevap :

1. Mitoloji: 1. Mitoloji kelimesi, yunanca mythos ( masal - hikaye ) ve logos ( söz ) kelimesinden yapılmıştır. Mitoloji; çok ski zamanlarda gelmiş ve yaşamış olan ulusların inandıkları tanrıların, kahramanların, devlerin ve perilerin hayat ve bahseden hikayelerdir.

2. Mitoloji "mit bilimi" anlamına gelir. Mit'in asıl manası 'gerçek hikaye' ve bunun da ötesinde 'sahip olunan çok değerli şeyler, kutsal ve manalı olan'dır.

Mitolojilerin içinde kutsal hikayeler ve merasimler bulunur. Zamanla bu kutsal vasıflar unutulur, böylece masallar ve efsaneler ortaya çıkar. Merasimlerin bir kısmı ise günümüze kadar devam etmiştir. Tiyatronun, dansın ve şarkıların ortaya çıkışında mitlerin rolü büyüktür. Kozmogoniyi anlatan mitlerden sonra menşe mitleri başlar, böylece varlık problemi ortaya çıkar ve felsefenin konusu oluşur. Türklerdefelsefenin başlangıcını mitolojik dönemlere kadar çıkarmak mümkündür. Mitleri, doğuşlarını, anlamlarını yorumlayan, inceleyen bilim: 'Tezini mitolojiden


mitoloji toplumu derinden etkileyen olayların halk arasında anlatılmasıyla ortaya çıkmaktadır.insanlar çözemedikleri, anlayamadıkları yada bilemedikleri özelliklere olağanüstü bir özellik katma eğilimi içindedir.bu durum toplumların yaşamlarında bir alışkanlık haline gelmiştir.mitoloji oluştuğu dönemlerde de insanlar çevreyi anlayacak bilgi birikimine sahip değildir. buradada düş ve hayaller devreye girer.