Cevap :

Başarı insanı mutlu eder. Her insanın en büyük arzusu kendi alanında bir iş başarmak, kendi yeteneklerini ortaya koymaktır. Bir eser ortaya koymak, bir işi başarmak, bir işe yaramak başlı başına zevkli bir eylemdir. Hiçbir işe yaramamak, varlığını ispatlayamamak demektir. Kendine güvenen, onurlu ve gururlu bir insan, böyle bir beceriksizliğe katlanamaz.
Her insanın bir amacı vardır. Her insanın mutlaka güzel bir amacı olmalıdır.
Başarı, amacını bilmek ve o amaca ulaşmak için bütün yeteneklerini kullanarak çalışmakla elde edilir.
Başarı, hedefe yürümektir.
Yürünen hedef, kişinin hem kendine, hem ailesine, hem de diğer insanlara faydalı olmalıdır. Aksi takdirde insan, bir hedefe ulaşır, fakat mutlu olamaz.
Bizi felâkete götürecek bir hedef ve amaç seçmemeliyiz.
Önemli olan insanın hem kendisine hem de başkalarına faydalı olmasıdır.
Peygamberimiz(sav), “İnsanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır.” buyurur.
Başkasına zarar vermek, birini öldürmek, bir iş yerini soymak, bir yeri bombalamak da hedef olarak seçilebilir.
Birisini öldürmeyi hedef seçmemeliyiz.
Dünya bankasını soymak da iyi bir insan için amaç olamaz. Vicdanı sağlam, aklı başında, mutlu olmak isteyen insan, kötü bir amaç peşinde koşamaz.
Sağ duyu sahibi ve akıllı bir insan, böyle bir şeyi yapmanın insana mutluluk getirmeyeceğini bilir. Onun için bizi mutluluğa götürecek hedefler seçmeliyiz. 

Başarı nedir?” sorusunun cevabı elbette kişiden kişiye değişir.
Bana göre başarı, insanın yapmak ve başarmak istediği güzel bir şeyi yapabilmesi, ulaşmak istediğe güzel bir hedefe varabilmesidir. İstediği hedefe ulaşabilen insan, elde ettiği netice sonunda huzur ve mutluluk duyabiliyorsa başarıya ulaşmış sayılır.
Hem dünya hem de ahiretimizi cennete çevirmek, en önemli amacımız olmalıdır. Bu amaca ulaşmak için de bizi hem dünyada hem de ahirette mutlu edecek bir çalışma yöntemi seçmeliyiz.
Allah’ın ve insanların sevdiği biri olmak, en büyük mutluluk kaynağıdır.
Kimi insanlar başarıyı, büyük bir makama yükselmek, çok para kazanmak, unvan ve şöhret elde etmek zannederler.
Para, mal, şöhret ve makamlar gelip geçicidir. Bunlara ulaşmayı en büyük hedef kabul edenler, hedeflerine ulaştıkları zaman mutlu olmadıklarını görecekler ve hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Önemli işler başarmak için elbette bunlara ihtiyacımız var.
Ama bunlar amaç değil, araçtır.
“Para iyi bir uşak, kötü bir efendidir.”demiş bir düşünür.
Dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı olarak bilinen Süleyman Peygamber, şöyle demiş:
“Parayı sevenin hiçbir zaman yeteri kadar parası olmaz. Zenginliği seven bir kimse de hiçbir zaman gelirleriyle tatmin olmaz.”
Amerikalı ünlü zengin John Rockefeller’e sormuşlar:
-Ne kadar paran olursa tatmin olursun?
-Biraz daha olsun, yeter.
Halbuki Rockefeller, dünyanın en zengin kişisi idi. Sahip olduğu parayı yeterli görmüyordu.

Başarılı olmanın yolu, ilk başta çalışarak daha sonra tekrar yaparak olur. Tekrar yaparsak işlediğimiz konuları hatırlamış oluruz. Biz uyusak bile, beynimiz uyumaz. O sürekli çalışır. Gerekli olan bilgileri ayırır, tabii biz ona ayır dersek.

Başarılı olmak istiyorsak her zaman, sık sık tekrar yapmalıyız. İleride iyi bir meslek sahibi olmak istiyorsak çalışmalıyız. Çalışmadan hiçbir şey elde edemeyiz. Tabiî ki çalışmanın yollarıda var. Nasıl çalışıp iyi bir meslek sahibi oluruz? Bu sorunun cevabı, 6. sınıfta, 7. sınıfta ve 8. sınıfta girdiğimiz SBS’lerin ortalamaları alınıp, hangi liseye gideceğimiz belli olur. Neden güzel bir işte çalışmayalım ki? Kim istemez ki güzel bir işte çalışmayı. Başarının yolu çok çalışmaktan geçer, çok çalışırsak ileride avukat, doktor, öğretmen olabiliriz. Bu mesleklere sahip olursakta mutlu oluruz. Tabii bundan da önemlisi para kazandıran bir meslekten çok kendi sevdiğimiz ve daha başarılı olabileceğimiz bir mesleği yapabilmemiz için çalışmalıyız. Bunun için her biri bir aşama olan dersleri iyi öğrenmemiz, öğrendiğimiz bilgileri ilerideki hayatımız da kullanacağımızı göz ardı etmeden aşamaları birer birer geçmeliyiz ve başarıyı elde etmeliyiz.

Başarılı bir insan olmayı herkes ister ama başarıya ulaşmak için adımlarımızı yerinde ve zamanında atmamız ve her adımın hakkını vermemiz gerekir. Ancak o zaman belirlediğimiz hedefe ulaşabiliriz.