klavye,fare ve güç kablosu bağlantılarını yapma?,, ya sakın kabloyu alıp takıyosun yazmayın staj ödevim düzgün olması gerek ..

Cevap :

Giriş Birimleri

Serkan YILDIRIM tarafından Giriş Birimleri'da postalandı. Yorum yapın

Giriş Birimleri Nelerdir?

Bilgisayarlara veri girişi yapmak için kullanılan parçalara giriş birimleri denmektedir. Klavye, fare, mikrofon, kamera, cd / dvd sürücü, tarayıcı, barkod okuyucuları örnek olarak verilebilmektedir.

1.Klavye (Keyboard)

Birçok tuşun bir araya gelmesiyle oluşur. Her bir harf için bir ASCII kod ve bu kodların birleştiği bir ASCII tablo vardır. Herhangi bir tuşa basıldığı zaman aslında ASCII tablodan harf yada işaret yollanır ve daha sonra bu ASCII kod karşılığı ekranda görüntülenir.
Klavyelerde kullanılan dilin özelliğine göre üzerindeki tuşların sayısı ve yerleri değişmektedir. Türkiye’de kullanılan klavyeler genellikle 101 veya 102 tuşlu olup Q veya F tipi olmak üzere iki çeşittir.

2.Fare (Mouse)

Ekranda gözüken imleç yardımıyla komut girişi yapılmasını sağlar. Fare çevre birimi olarak kullanılmakla birlikte işaretleme, tıklama ve sürükleme işlemlerini de gerçekleştirir.

3.DVD Sürücü

Digital Video Disc (Sayısal Video Diski) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Dış görünüşü ve boyutları nedeniyle CD’den pek farklı görünmeyen DVD’ler, üzerlerinde uygulanan teknoloji ve farklı veri saklama biçimleriyle bir CD’den yaklaşık 7 kat daha fazla bilgi saklayabilirler.

4.Tarayıcı (Scanner)

Resim, grafik ve önceden yazılmış yazıları bilgisayar ortamına aktarmakta kullanılır.

Klavye ve Fare Girişi

Klavye ve Fare bağlantı arayüzü olan PS/2, USB ile kullanımı zamanla azalsada halen kullanılmaktadır. Mor renk klavye, yeşil renk ise fare için kullanılır. Bu birimi kullanırken dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı vardır. Bilgisayar çalışırken sökülüp takılması, anakarta takılı olan bileşen zarar verebilir. Klavye ve farelerin girişlerindeki pinler hasar görürse bu çevre birimlerinin çalışmamasına neden olur.

USB bağlantı birimi günümüzde birçok bileşen için kullanılmaktadır. Flash diskler başta olmak üzere harici harddisk, klavye, fare, ses ve TV kartları gibi bir çok bileşeni bilgisayarab bağlamada önemli rol oynar. Bağlantı hızı ortalama sanide 25-35 MB arasında değişmektedir. Bilgisayara bağlanılan birimlerin çoğu güç gereksinimi de USB üzerinden karşılar. Gerek duyulursa harici adaptör ile takviye yapılabilir. Yakın bir gelecekte USB 3.0 kullanıma sunulacaktır.