Cevap :
Millî Mücadelemizin Avrupa’dan görünüşü, İstanbul’a Doğru, Millî Mücadelemizin İstanbul’dan Görünüşü, Ankara’da, Yunan Taarruzu ve Sakarya Harbi, İzmir’de Görüşeceğiz başlıkları altında toplanmış anılar demeti.
Yirminci yüzyılın ilk yarısında büyük bir üretkenlikle dergilere yazdığı şiir, öykü, makale ve eleştri türü yazılarla Türk edebiyatı sahnesine adımını atan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, romanları, hikayeleri, denemeleri, oyunları ve anılarıyla, en önemli edebiyatçılarımız arasında yer alır. Üslup özellikleri bakımından Yakup Kadri'nin 1910'dan 1974'e dek verdiği eserler Türkçe'nin geçirdiği bütün evreleri yansıtır. Eserlerinin konu ve fikir zenginliği de dil özelliklerinin çeşitliliğinden aşağı kalmaz. Yakup Kadri'nin Fransız edebiyatı etkisinde başlayan yazarlığı, 1920'lerden sonra özgün bir sese kavuşarak siyasi ve sosyolojik konulara, tarihe, dönem çatışmalarına ve birey psikolojisi irdelemelerine yönelir. Fecr-i Ati'den yetişmiş ama bunu izleyen elli yıl boyunca toplumsal koşullar, tarihi süreçler ve bireysel portreleri romanın dokusuna işlemek için roman tekniğiyle de boğuşmuş bir yazar olan Karaosmanoğlu'nun eserleri, hala tüketilmemiş ayrıntılarının tartışılıp incelenmesi gereken zengin bir "panoroma"dır.
Vatan Yolunda Kitap Özeti
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun eserlerinden olan "Vatan Yolunda" romanı milli mücadele yıllarını, bu dönemde Avrupa'nın Osmanlı'ya bakışını, İstanbul hükümetinin milli mücadeleye olan bakışını, milli mücadelenin önemli dönüm noktalarını işlemektedir.
Roman İsviçre'de başlar. O dönem İsviçre'de yaşayan Türkler, Anadol'da başlayan milli mücadeleyi desteklemezler. Yakup Kadri İstanbul'a dönüşünde işgal güçlerince karşılanır. İstanbul'u çok farklı bulur. Tanıdıklarının pek çoğunu bulamaz. Bindiği vapurdaki insanlar bile değişmiştir. Milli mücadeleye destek vermek için cepheye gider. Cephelerdeki milli mücadeleler arasında belirli bir standartın olmadığını görür,
İstanbul'a dönerek İkdam gazetesinin başına geçer ve İstanbul'da yaşayanlara Anadolu'dan doğru haberler vermek üzere çalışmaya başlar. Halka moral vermek için yazılar yazar. Yazdığı yazılardan ötürü yargılanır ama serbest bırakılır. 1921'de yaşanan Birinci ve İkinci İnönü Zaferleri ile İstanbul'daki hava değişir.
Yeniden orduya destek vermek üzere Ankara’ya gider ve Atatürk'ü yakından tanıma fırsatı bulur. Romanda Sakarya Meydan Muharebesi sürecinde yaşananlar, Mustafa Kemal'in Mareşal ve Gazi rütbelerini alması, etkileyici bir dille anlatılır.
Kazanılan tüm başarılara rağmen İstanbul hükümetinin bu başarıyı küçümsemesine ilişkin yaşananlar anlatılır. Kitapta İzmir şehrinin milli mücadele sırasında geldiği kötü durum, halkın yaşadıkları, bu dönemde Mustafa Kemal'in yabancıı heyetlerle yaptığı görüşmeler sürükleyici bir dil ile anlatılmıştır.
"Vatan yolunda metninin özeti" sorusunun cevabını inceleyebilirsiniz.
https://eodev.com/gorev/11949644
Kolay gelsin,
#team1