Cevap :
Petrol, alüminyum, tuz, kuvars, dolomatik kalker, manyezit, kükürt, boksit madenleri bulunmaktadır.
Konya: Petrol, alüminyum, tuz, kuvars, dolomatik kalker, manyezit, kükürt, boksit madenleri bulunmaktadır. Dünya’nın stratejik bölgesinde bulunan Türkiye’de zengin petrol yataklarının da bulunduğu bir gerçektir.
“Petrol olan sahalarda, toprağın altından yukarılara doğru çıkan gaz aşırı olursa, o sahada nebatların yaşamasına mani oluyor.
İşte Aksaray Ovası; çoraklık ve kısır nebatlar. Hayvanları bile burada otlamak istemiyor ve işte Konya Ovası ve verimlilik.
Esasen Konya Ovası’nın jeolojik yapısı, tuz yatakları, Anadolu’nun üç yanının denizle çevrili olması, zelzele mıntıkası karakteri bütün bu benzerlikleriyle petrolün olduğunu göstermektedir. Nitekim senelerce evvel (Takribi 1952) memleketimizi ziyaret eden Aycnhaver’in petrol danışmanı Max Bars, Konya Ovası’nın dünya’nın en büyük petrol deposu olduğunu söylemişti” (Prof. Dr. Nevzat Eser, Dünya, 12.4.1981)
Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından yapılan sondaj çalışmaları sonucunda, Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında, 8 milyar ton petrollü şeyl (petrol türetebilen kaya) potansiyel kaynak rezervi tespit edilmiştir. (Merhaba Gazetesi, Konya, 27.10.2010)
Beyşehir: Demir, barit, krom, linyit
Ereğli: Alüminyum, krom, manyezit, petrol
Akşehir: Demir, bakır, barit, kurşun
Bozkır: Çinko, linyit, amyant, barit, pomza
Çumra: Manganez, krom, manyezit
Karapınar: Kömür, kükürt
Cihanbeyli: Manganez, sodyum sulfat, çinko, bentonit
Hadim: Çinko, demir, bakır, kömür
Doğanhisar: Bakır, demir, grafit, kömür
Ilgın: Linyit, sodyum tuzu
Sarayönü: Civa
Seydişehir: Alüminyum, linyit, barit
Yunak: Manganez, lületaşı, manyezit
Konya İli ve ilçelerinde bulunan madenlerin bazıları işletmeye açılmıştır. Konya’da, Kuvars, Dolomatik Kalker, Meram’da Magnezit (Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük yataklarıdır), Beyşehir’de Barit, Cihanbeyli’de Çinko, Bentonit, Ilgın’da Sodyum Tuzu, Kömür, Bozkır’da Pomza, Kömür, Doğanhisar’da Kömür, Seydişehir’de Alüminyum (Türkiye’nin en büyük yataklarıdır) maden ocakları işletilmektedir.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 2010 yılında Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas ve Kahramanmaraş illerinde petrol aramaları başlatmıştır.