Sinem60726
Cevaplandı

Fizik biliminin amacı nedir? Diğer bilimler ve teknolojiyle ilişkisi hakkında bilgi veriniz.

arkadaşlar proje ödevim yardımcı olursanız sevinirim :) (uzun olursa çok iyi olur)​

Cevap :

Cevap:

BAŞARILAR EN İYİ SEÇERSEN SEVİNİRİM

Açıklama:

Fizik nedir?

İnsanlar, ilk çağlardan beri çevresindeki maddeler ve bunların etkileşimlerini gözlemlemişlerdir. İşte bunları ve çevremizde meydana gelen olayların neden ve sonuçlarını mantık ve matematik kullanarak ifade etmeye çalışan bilim dalına Fizik denir.

Çocukların yeni bir oyuncağı aldıklarında ''içinde ne var nasıl birşey acaba'' diye kurcalamaları gibi, fizikçiler de evrendeki herşeyi kurcalayarak olayların neden ve nasılını araştırıp, bunun kurallarını bulmaya çalışırlar.

Fizik biliminin amacı nedir?

Tüm canlıların üzerinde yaşadığı alan olan evrenin düzenini, olayların gerçekleşmesini sağlayan şartları ve bu şartları ortaya çıkaran koşulları ortaya çıkararak açıklamak fiziğin temel amacı olarak tanımlanır.

Çevremizde ve tüm evrende meydana gelen bir çok olay fizik bilimi sayesinde nedenleri ve sonuçları itibari ile ortaya konulabilmiştir. Bunun sonucunda da olayların öngörülmesi ve kontrol edilerek sağlamalarının yapılması daha kolay hale gelmiştir. Mesela; yeryüzünde meydana gelen ve bir doğal afet olan deprem meydana geldikten sonra tsunaminin meydana gelip gelmeyeceği konusunda fizik bilimi sayesinde tahminlerde bulunulur ve ihtimallere karşı önlemler alınabilir. Bu durumda insanların ve diğer canlıların can ve mal kaybı açısından büyük önem taşır.

Kısacası fizik biliminin temel amacı evreni belli açılardan açıklamaya çalışmaktır.

Fizik diğer bilimler ve teknolojiyle ilişkisi

Fizik kimya ilişkisi:

Fizik bir doğa bilimidir ve evrende her şeyi inceler zaten fizikçilerin en önemli özelliği meraklı olmalarıdır evrendeki her şeyi merak ederler ve incelerler bu yüzden birçok alanla doğrudan ve dolaylı yollardan mutlaka ilişkisi vardır. Modern fizik olarak adlandırılan göreceli ve kuantum tabanlı fizik anlayışlı temel bilim dalları olan fizik kimya biyolojinin ortak alanlarının gelişmesini sağladı. maddenin katı sıvı ve gaz hallerini en derin ayrıntısına kadar inceleyen ve termodinamik yasalarını kullanan kimyanın alt alanı fizo kimya modern fizikten fazlası ile etkilendi. maddenin en küçük yapı taşları olan madde taneciği ve kuantum kimyanın ilgi alanına girdi.

Fizik biyoloji ilişkisi:

Fiziksel bilimlerin geliştirdiği bilgisayarlar, tıpta da çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. İç organların net ve ayrıntılı olarak görüntülenip incelenmesinde ; kan ve idrar tahlili gibi biyokimyasal analizlerde vb. çalışmalarda bilgisayar kullanımı giderek yaygınlaşmıştır. Böylece daha kısa sürede kesin sonuçlar gidilebilmektedir. Termik kamera denilen vücut ısısına duyarlı kameralarla uzak alanlarda canlı varlıkların bulunup bulunmadığı saptanabilmektedir. Böylece , bilim ve teknolojideki biyoloji biliminde bilgi patlamasına neden oluşmuştur. Ameliyatlarda yaranın dikilmesi ve iyileşmesi önemli bir sorundur. Ayrıca dikiş izi kalmaktadır. Oysa günümüzde çoğu zaman yaraların için lazer ışınlarından yararlanılıyor. Böylece hem yaralar kolay iyileşiyor hem de dikiş izi kalmıyor.

Fizik coğrafya ilişkisi:

coğrafyanın fizik ile ortak yanı olarak yerçekimi, merkez kaç kuvveti, hareket, güç ve enerji konu başlıklarını örnek olarak verebiliriz.

Fizik astronomi ilişkisi:

Astronomiye Bu Evrimler Zinciri Açısından Bakarsak, Astronomi; Fizik, Kimya, Jeoloji, Biyoloji Ve Bir Bilim Dili Olan Matematik Ve Geometri Gibi Disiplinleri Bünyesinde Toplayan Bir bilimsel Disiplinler Topluluğu"dur. Bu Nedenle Fen Bilimlerini Astronomiden Ayrı Düşünmek Mümkün Değildir.