Cevap :

Cevap:

Kalem, tarihte Antik Mısırlılar ve Romalılar tarafından kullanılmıştır. Kalem kelimesinin Latincesi pencillus, küçük kuyruk anlamına gelir. Almanca Bleistift, kelimenin tam anlamıyla “kurşun kalem” anlamına gelir.Kalem kelimesi Türkçe’ye Arapça’dan geçmiştir. Yunanca kamış anlamına gelen “kalamos” kelimesinin Arapça’da kalem şekline dönüştüğü düşünülmektedir.

1565 yılında, bazı kaynaklara göre ise erken 1500 yıllarında Borrowdale Kilisesi, Cumbria, İngiltere yakınlarındaki Seathwaite kentlerinden ilk kalem taslakları ortaya çıkmıştır. Bu taslaklar, koyun işaretleme ihtiyacının bir ürünün olarak ortaya çıkmıştır. Grafitin bu ihtiyaç için son derece saf, sağlam kolayca şekil alabilir olması, kullanılmasında büyük rol oynamıştır. Zamanla grafit değerlenmiş ve kullanım alanları artmaya başlamıştır. Ancak grafitin bu ilk hali kullanışsız olup çeşitli formlarda etksini kaybedebilen bir maddeydi. Bunun üzerine grafit yünlerle, daha sonra ise sopalarla kullanılmaya başlandı. Artık grafit giderek kalem halini alıyordu. İlk denemeler, toz haline getirilmiş grafit, kükürt ve antimon kullanılarak yapılan blok kalemlerdi. Yapılarında ahşap kullanılıyordu. Çubuk kalemler artık zararsızdı ve artık grafit zehirli değildi.

KOLAY GELSİN :)

Kalemin icadı yazının icadından daha eski dönemlere dayanır. Çünkü ilk kalem olarak işaret parmağı kabul edilir. İnsanlığın varlığından beri parmaklar duygu ve düşünceleri iletmek, sembollere dönüştürmek için bir araç olmuştur. Bu nedenle ilk kalemimiz de parmağımız olmuştur. Ardından Sümerler çiviyi kullanarak tablet gibi yüzeylere çeşitli şekiller çizmeye başlamıştır. Çiviyi takip edenler ise kamış, metal levhalar, fildişi, kuş tüyü, mürekkepli kalem ve kurşun kalem olmuştur.Kalemin tarihinde ilk olarak mürekkebi incelemek faydalı olacaktır. Mürekkep, MÖ dönemlerde gaz yağı, misk ve eşek derisi karışımı bir maddeden yapılmıştır. Ardından kesilerek içi mürekkep doldurulan kamışlar, mürekkepli kalem olan kullanılmaya başlanmıştır. Mürekkepli çelik kalemin icadı çok daha sonralarda, 18.yüzyılda gerçekleşmiştir. Fakat dünyanın farklı bölgelerinde bulunması nedeniyle kimin icat ettiği konusunda net bir karara varılamamıştır. Patenti alınan ilk kalem Alonzo Townsend Cross tarafından 1878 yılında icat edilmiştir. Ardından günümüzde kullanılan tükenmez kalemlere doğru bir evrilme gerçekleşmiştir.

Kalemin Tarihi

Kalemin icadı kaz tüyünün mürekkepli kalem olarak kullanıldığı dönemlere kadar dayanabilir. Bu icat 1000 yıl boyunca kullanılmıştır. Bu kadar uzun bir ömre sahip olmasının nedeni ise çelik kalemlerin icadı ve üretiminin ardından kullanılmaya devam edilmesidir. İnsanlar çelik kalemler çok sert olduğu kaz tüyü kalemleri kullanmaya devam etmiştir. Bu kullanım Sanayi Devrimi gerçekleşene kadar devam etmiştir. Sanayi Devrimi ile dolmakalem devri başlamıştır. Dolmakalem mürekkep haznesi sayesinde büyük bir kolaylık sağlamıştır. Kalemin ucundaki delikten mürekkebin akması sayesinde kağıda mürekkep akması sorunu da engellenmiştir.

1800’lü yıllarda günümüzde kullanılan tükenmez kalemler için çeşitli denemeler yapılmıştır. Fakat uygun bir kullanım amacı bulunamamış ve dolmakaleme olan ilgi devam etmiştir. Ardından Lazslo Josef Biro adında bir gazeteci 1935 yılında gazete basımında kullanılan mürekkebin direkt olarak kuruduğunu farketmiştir. Dolmakalemde yaşanan en büyük sorun mürekkebin kuruması için uzun süreler beklenmesidir. Biro, gazete mürekkebini kalemde kullanmayı denemiştir. Fakat bu mürekkep bir kalemde kullanılamayacak kadar yoğun kıvama sahiptir. Bu nedenle kalemin uç kısmına bir bilye eklemiş ve günümüzdeki tükenmez kalemi icat etmiştir.

başarılar