Cevap :

Ayn Calut Savaşı Nedir?

Hülâgû kumandasındaki Moğol orduları, Bağdat'ı işgal etmiştir. Daha sonra Abbâsî Halifeliği’ne son vermişlerdir. Suriye'ye yönelmelerinin ardından Halep ve Dımaşk’ı da zapt etmiş ve Memlük tahtında bulunan el-Melikü’l-Mansûr Ali’yi zora sokmuşlardır.

Emîr Kutuz, ulemânın ve bazı kumandanların da desteğini alarak, tahta çıkmıştır. El-Melikü’l-Muzaffer unvanıyla tahta çıkan Emir Kutuz, bütün Müslümanları, Moğollar’a karşı olmak suretiyle cihanı davet etmiştir. Gazze’de bulunan Moğol kuvvetleri ise bu durumu Ketboğa Noyan’a bildirmiştir.

Ketboğa Noyan onlara kendisi yetişinceye kadar direnmesini emretmiştir. Fakat Noyan Dımaşk’ta patlak veren bir isyan sonucunda geç kalmıştır. Böylece birliğin başındaki Baybars, Moğollar’ı mağlûp ederek oradan uzaklaştırmıştır.

Sultan Kutuz, Akkâ’ya hareket ederek emniyet içinde Aynicâlût’a ulaşmıştır. Bunu duyan Ketboğa, durumdan memnun kalmaz ve el-Melikü’s-Saîd ile beraber Aynicâlût’a hareket etmiştir. Moğollar’ın İslâm dünyasında yaptıkları zulümden nefret eden Sultan Kutuz, Aynicâlût’ta ordusunu ikiye ayırıp bir bölümünü ormanlık sahada pusuya yatırmıştır. Diğer bölüm ise Baybars kumandasında ileri sevk etmiştir. Moğollar sayıca üstün İslâm ordusu karşısında ağır bir mağlûbiyete uğramıştır.

Kimler tarafından yapıldı?

Ayn Calut Muharebesi, (Arapça: عين جالوت, Calut'un gözü), 3 Eylül 1260'ta Memlük Ordusu ile İlhanlılar arasında, Celile Bölgesi'nin Ayn Calut mevkisinde yapılan muharebe.

Sonuçları nelerdir? nedir?

Ayn Calut Savaşı'nın Sonuçları Nelerdir? Savaşın sonuçlarına bakıldığında, Memlükler Suriye ve Mısır'daki hâkimiyetlerini sağlamlaştırdı. Böylece Eyyûbî nüfuzuna son verdiler. Moğollar güçlü bir devletti ve o güne kadar hemen hemen her devlet karşılarında pasif kalmıştı.