Cevap :

Cevap:

VOLEYBOL’UN TEMEL TEKNİKLERİ

Servis

Parmak pas

Manşet Pas

Smaç

Blok

TEMEL TEKNİKLERİN ÖĞRETİM SIRASI

Manşet Pas

Parmak Pas

Servis

Smaç

Blok

Servis Karşılama

Müdaafa

Temel Eğitime Başlarken

Voleybol ‘a ait tüm temel tekniklerin uygulanması sırasında vücud pozisyonlarını öğretmek,

Çok tekrarla fazla sıkmadan,eğlenceli hale getirerek,oyunsal formatta öğretmeye çalışın,bu sırada top kullanabilirsiniz(Ancak topa vurdurmadan)

Voleybol’a özgü koşu teknikleri,yana deplaseler, düşme teknikleri,(düşme tekniklerini öğretirken temel jimnastik hareketlerini kullanabilirsiniz

TEMEL EĞİTİM

Manşet Pas öğretimi

Temel vücut pozisyonunu öğretimi(Temel vücut pozisyonu,sporcunun topla buluştuğu,topa temas anıdır.)

Ayaklar,sporcunun kendi omuz genişliğinde açık,

Ayaklardan birisi diğerine göre bir ayak önde, bacaklar yaklaşık 110 derecelik açı oluşturacak şekilde bükülü,

Vücudun üst kısmı hafif öne doğru eğik,kollar omuzlardan itibaren gergin,bir el diğer elin içinde,baş parmaklar yan yana birleşik ve aynı hizada,birbirine birleşmiş her iki el, bilekten aşağı doğru bükülü,dirsekler düz vaziyette,omuzlar çeneye doğru kalkık, koltuk altına bir top girecek kadar boşluk olacak,topa manşet vuruşu yapıldığında top vücuttan 40-50 cm ileride ve yüksekliği vücudun ortasında olmalı,gözler topta olacak,vücut topun gideceği yöne dönük olacak,

Geriye manşet pas atılırken,topa daha yüksekte,omuzun üstünde yükseklikte vurulmalı, kollar öne manşette olduğu gibi topun gideceği yöne doğru omuzdan itibaren başın üstüne doğru hareketini devam ettirmeli,

Manşet Pas

İki kolun iç tarafının yan yana gelerek, dirsekle el arasındaki bölüm olan ön kolla topa vurarak,topu istediğin yere göndermedir. Manşet daha çok Servis karşılama ve müdaafa da kullanılır. Oyuncu manşet alma hareketine top kendisine gelmeden harekete hazır olmalıdır. Manşetle alması gereken topu önceden kararlaştırmalı, Son anda yapılan ayarlamalar oyuncu için zor olacaktır. Topa temas anında temel manşet pozisyonunda olmalı, Çok önceden alçak pozisyonda beklemek yorucu ve çabuk hareket etmeyi engeller.

Bekleme pozisyonunda, Sporcunun kolları vücudun yanında açık ve bacaklara paralellik oluşturacak şekilde önde durur.Topa kolların ileri hareketi ile yön vermelidir. Denge çok önemlidir. Ağırlığın ayak tabanlarına verilmesi çok önemli,topa temas anında, Kalça hafif arkaya çekilir,kollar öne ileri yukarıya hareket eder.

Manşet pas

• Dengeli ayaklar,Hazır bir vücut,Topu izleyen gözler,Kendine güvenen sporcu

• Manşet alacağı noktaya hareketine kadar topu izler.

• Ayakların hareketi ve doğruluğu çok önemli,

• İyi bir denge için vücudunu yere yaklaştırır.

• İyi bir manşet için kolların durumu çok önemli,

• Oyuncu :

• Kollarının bükülmemesi için dirseklerini sıkıca kenetler.

• Kollarını dışa doğru açar, kolun düz kısmını topa doğru döndürür.

• Kollarını mümkün olduğu kadar birbiri ile kapalı tutar ve ikisi ile vuruşu yapmaya çalışır.

• İyi bir vücut pozisyonunda denge alçalmakla olur. Manşetçi dizlerini büker ve vücudunun üst kısmını belinden öne doğru iterek sırtını doğrultur.

• Manşet alan oyuncu topun hızına göre ve manşeti alacağı noktayı dikkate alarak kollarını hareket hızını ayarlar.

Parmak Pas Öğretimi

Temel vücut pozisyonunu öğretimi

(Temel vücut pozisyonu,sporcunun topla buluştuğu,topa temas anıdır.)

Parmak pas vuruş tekniğinde ayakların ve vücudun duruşu,manşet pasla aynıdır.

Kollar başın üstüne doğru kaldırılmıştır.

Dirsekler göz hizası ve biraz üzerinde,eller başın üstünde özellikle alnın hafif önünde ve üstünde(20-25 cm)dirsekler ve eller başın üstüne doğru üçgen oluşturmalı,

Eller başın üstünde,avuç içleri hafif birbirine dönük,parmaklar açık,her iki el topa yuva yapacak şekilde olacak,

Her iki elin baş ve işaret parmakları karşılıklı olacak ve parmaklar arasına bir parmak girecek kadar boşluk olacaktır.

Baş parmaklar avuç içinde ileriye doğru dönük olmayacak,el bileklerine doğru açılmış ve gergin olacak,

Açıklama:

GERİ PAS

Oyuncu öne pas atar gibi topla buluşur,ellerin durumu aynıdır.

Geri pas sırasında topu,kolların ve elin yardımı ile geriye atar.

Omuzlar kollarıyla birlikte geriye hareket eder, Kalça hafif öne hareket eder.

Topun gidiş yönünü el ve kolların yardımı ile yapar.

Parmak pas

Pas sırasında bilekler bir yay gibi çalışır. Top bileklerin geriye hareketi ile yumşatılır.İleriye itildiği zaman bilekler topun peşinden hareketine devam eder,kollar düz hale gelir,Bilekler topla temas anında sert olmamalıdır.

Oyuncu topun geliş yüksekliğini ayarlamalı,Gözler daima topta olmalı,

Pas atacağın mesafeye topu, kolların kuvvetiyle gönder bacaklar destek sağlar. Eller alından 10-15 cm ileride, 20-25 cm yukarıda olmalıdır. Bu sporcunun topu atacağın noktayı görmesini kolaylaştırır..

Oyuncu Vücudunu pası göndereceği yöne çevirmelidir.

Vuruş anında kollar dirseklerden ileriye hareket eder ve son itişi el bileği ve parmakların hareketi ile sağlar,topun istenilen hedefe gitmesinde,diğer parmaklara nazaran baş parmak daha fazla etkilidir.Kolların ileri hareketi ile birlikte bacaklar da dizlerden doğrularak harekete destek sağlar.

SERVİS

Voleybol da oyunu başlatan ilk harekettir.

Alttan atılan ve üstten atılan

1. Alttan atılan servisler

a. Önden ve yandan atılan

2.Üstten atılan servisler

a. Tenis servis (Smaç kol tekniği ile sıçramadan topa vurulur. Dönerek giden)

b. Uçan tenis servis (Dönmeden giden)

c. Balansiye servis (Dönerek giden)

d. Sıçrayarak smaç servis (Dönerek giden)

ALTTAN SERVİS

• Voleybol’a yeni başlayan,özellikle fiziksel gelişimde,omuz kas grubunun üstten servis atmaya yeterli olmadığı sporcularda ve mini voleybol da kullanılan servis türüdür.

Alttan Önden Servis

• Mutlaka diğer servislerden önce öğretilmeli,Mini Voleybol da zorunlu olmalı,9-12 yaş grubunun anatomik gelişimine en uygun servis uygulaması,

• Alttan servis beceri gelişimine daha çok katkı sağlar. Uygulaması üstten servisten daha karmaşıktır.

• Vücut dengesi için ayaklar omuz genişliğinde açık, Vücut servis atacağımız alana dönük,sağ eli ile topa vuracakların sol ayağı,sol eli ile topa vuracakların sağ ayağı önde,(bir adım uzunluğu kadar)

• Bacaklar dizden bükülü,(yaklaşık 110 derecelik açı oluşturacak şekilde) vücut hafif öne doğru eğik,

• Sağlaklar topu sol eline,solaklar topu sağ eline alırlar,top tek elde ve elin avuç ayası yukarıya dönük,top el ayası ile tutulur ve öndeki bacağın diz hizasında,topa vuracak diğer kol vücudun gerisinde gergin yere paralel olarak uzatılmış,el ayası yere dönük durumda,

• Diz hizasındaki top ön kol ve el bileğinin yardımı ile 25-30 cm yukarıya atılır.Vücudun gerisinde gergin olan diğer kol vücudun yanından gelerek,atılan topa diz hizasında elin ayası ile topa vurur.Topa vuran kol,topu gidiş yönüne doğru hareketini devam ettirir.

• El topla birlikte servis atılan alana doğru savrulur.

ÜSTTEN ATILAN SERVİSLER

Tenis servis (Smaç vuruş tekniği ile atılır)

• Tenis servis Mini Voleybol,oyun yaşını doldurmuş sporcuların yapabileceği servis(13-14 Yaş’tan itibaren başlanmalı)

• Sağ el ile topa vuracaklar,sol ayaklarını bir adım öne koyar, vücut ağırlığı öne doğru verilir.Top sol elin avuç içi ile tutulmuş olarak,omuz yüksekliğine kadar kaldırılmış,kol çok az dirsekten bükülü vaziyette ileri uzatılmış olmalı ve topu tutan sol kol vuruş kolunun omuz hizasına kadar getirilir.

• Topa vuracak sağ kol,omuzdan gergin olarak yukarıya kaldırılmış durumda,top sağ kolun önüne yukarıya doğru atılır,top yukarıya giderken sağ kol omuzdan geriye açılır ve kol dirsekten geriye bükülerek tekrar hızlı hareketle iniş halindeki topa erişebileceği yükseklikte vurur,(atılan top sağ kolun 10-15 cm önüne ve el yüksekliğinin 1- 1.5 m yukarısında olmalı)

• Tenis servis (Smaç vuruş tekniği ile atılır)

• Tenis servis Mini Voleybol,oyun yaşını doldurmuş sporcuların yapabileceği servis(13-14 Yaş’tan itibaren başlanmalı)

• Sağ el ile topa vuracaklar,sol ayaklarını bir adım öne koyar, vücut ağırlığı öne doğru verilir.Top sol elin avuç içi ile tutulmuş olarak,omuz yüksekliğine kadar kaldırılmış,kol çok az dirsekten bükülü vaziyette ileri uzatılmış olmalı ve topu tutan sol kol vuruş kolunun omuz hizasına kadar getirilir.

• Topa vuracak sağ kol,omuzdan gergin olarak yukarıya kaldırılmış durumda,top sağ kolun önüne yukarıya doğru atılır,top yukarıya giderken sağ kol omuzdan geriye açılır ve kol dirsekten geriye bükülerek tekrar hızlı hareketle