Cevap :
5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Anka Yayınevi
1. Ramazan ayı, dinimizde ve kültürümüzde neden önemlidir? Söyleyiniz.
Cevap: Ramazan ayı içerisinde farz olan ve başka aylarda tekrarı yaşanmayan bir ibadet vardır. Teravih namazı, iyiliklere kat kat sevap verilmesi, iftar sahur gibi bizim kendimiz için yaptığımız şeylere bile kat kat sevap verilmektedir. Bizler Müslüman olduğumuz için bu alışkanlıklar kültürümüze de yerleşmiş ve adet olmakla beraber farz olan bir ibadeti yapmak için yapılmaktadır. Bu ayda Kadir gecesinin olması ve Kadir gecesi ve bayramla ilgili geleneklerimizi yaşatmamız da kültür açısından değerlidir.
2. Farz ve vacip kavramlarının anlamlarını açıklayınız.
Cevap:
Farz; Dinimizce yapılması kesin olan, inkar edenin kafir olması ve yapmaması halinde cezayı hak edeceği, yapması durumunda ise sevap alacağı hükümlerdir. Kuran, icma ve hadis ile kesinleşmiştir.
Vacip; Yapılması farz gibi gerekli olup, inkar edenin kafir olmayacağı ancak yapmayan kişinin günahkar olup cezayı hak edeceği, yaptığında sevap kazanacağı, farz kadar kesin delillerle sabit olmayan ama kuvvetli delilleri olan hükümlerdir. Kendi arasında da iki bölüme ayrılır. Biri ameli farz olup; vitr namazı gibi, diğeri ise zanni farzdır ki, namazda fatiha okumak gibi.
3. Peygamberimiz (s.a.v.), iftarda nasıl dua etmiştir? Söyleyiniz.
Cevap: “Allahümme leke sumtu ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkıke eftartü ve savme’l-Gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirli ma kaddemtü ve ma ahhartü.” “Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim.
4. Orucu bozan başlıca durumlar nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: Orucu bozan başlıca durumlar ; kişinin kasten yemek yemesi, içmesi ve cinsel münasebette bulunmasıdır.
5. Davud Peygamber’in (a.s.) hayatı hakkında bilgi veriniz.
Cevap: Davud (as) Kudüs’ te doğmuştur. Hazreti Davud (a.s.)’a Zebur isminde ve İbranice dilindeki kitap indirilmiştir Kendisine peygamberlikle beraber hükümdarlık verilmişti. Sesi çok güzel olup, Zebur okuduğu zaman her şey susarak onu dinlerdi. Zalim bir hükümdar olan Calut’ u öldürmüştür. 100 yaşında vefat etmiş yerini Süleyman (as) ‘a bırakmıştır. Davud (as) orucu diye meşhur olan bir oruç vardır ki, oda Davud peygamberin yaptığı gibi bir gün oruç tutup bir gün tutmadan geçirmektir.
6. Dua nedir? Tanımlayınız.
Cevap: Dua; Allah’ a yalvarma , yardım istemedir. Bazen içten bazen sözel olarak da yapılır.
7. Orucun birey ve toplum açısından ne gibi faydaları vardır? Örnekler veriniz.
Cevap: Oruç tutan birey sabrı, kontrolü ve açların halinden anlama gibi psikolojik sağlamlık elde eder. Ayrıca mide ve organların dinlenerek kendini tamir etmesi gibi çok sayıda sağlık açısından yararı bulunmaktadır.
8. Bin aydan daha hayırlı olan ve Kur’an’ın indirildiği gece aşağıdakilerden hangisidir?
A. Kadir Gecesi
B. Mevlit Kandili
C. Berat Gecesi
D. Miraç Gecesi
Cevap: A
9. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sözlerine, davranışlarına ve sahabilerin yapmış olduğu olumlu davranışları onaylamasına…denir.
A. Müstehap
B. Farz
C. Sünnet
D. İbadet
Cevap: C
10. Oruç tutan bir kimsenin, güneşin batıp akşam vaktinin girmesiyle birlikte yiyip içmeye başlamasına ve başladığı orucu bitirmesine ne denir?
A. İftar
B. İmsak
C. Sahur
D. Teravih
Cevap: A
11. Aşure hangi gündür?
A. Muharrem ayının 15. günü
B. Ramazan ayının 10. günü
C. Ramazan ayının 27. günü
D. Muharrem ayının 10. günü
Cevap: D
12. Allah’ın (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de kesin ve açık bir şekilde yapılmasını emrettiği iş ve davranışlara ne denir?
A. Vacip
B. Farz
C. Sünnet
D. Müstehap
Cevap: B