Cevap :

Cevap:

Osmanlı Devleti, padişahlık sistemi ile yönetilmekteydi. Bu sistemde padişahlık babadan oğula geçmektedir. Şehzadelerin tecrübe edinmesi amacı ile sancaklara gönderilmekteydiler. I. Ahmet merkezi otoritenin sağlanması ve şehzadelerin güç kazanmalarını engellemek amacı ile Ekber ve Erşed dönemine geçilmiştir.

Bu sistem ile hanedanlıktaki en olgun ve en büyük üyesinin padişah olacağına karar verilecekti. Bu sistem sayesinde şehzadelerin arasında taht kavgalarını ortaya çıkması engellenmiştir. Fakat şehzadeler devlet yönetiminden uzak kaldıkları için devlet işleri ile alakalı olarak tecrübe kazanamamışlardır.

Tecrübe kazanamayan şehzadelerin padişah olması ile birlikte devlet adamları ve sarayda bulunan kadınların etkisinde kalmışlardır. Ekber ve Erşed sisteminin gelmesi ile birlikte şehzadelerin sancağa çıkma uygulaması da kaldırılmıştır. Böylece şehzadeler saray içinde ve kafes usulüne uygun olarak yetiştirilmişlerdir.

Ekber ve Erşed sistemine geçilmesinin olumlu yönlerinin yanında olumsuz yönleri de meydana çıkmıştır. Olumlu yönü şehzadeler arasında taht kavgalarının önüne geçilmiş olmasıdır. Olumsuz yönü ise şehzadeler devlet işlerinden uzak olmaları nedeni ile tecrübe kazanamamış ve ülkeyi yönetmekte sıkıntı yaşamışlardır.

Ekber ve Erşed sistemi özellikleri şu şekildedir;

Bu sisteme göre en yaşlı ve en olgun olan kişinin tahta geçmesi kararlaştırılmıştır.

Devlet ile alakalı tecrübe edinemeyen şehzadeler sebebi ile ülke yönetimi tehlike altına girdi.

Sancağa çıkma dönemi bu sistem ile son bulmuştur. Bu nedenle tecrübesiz padişahlar yetişmeye başlamıştır.

Ekber ve Erşed sistemi ile şehzadeler kafes usulüne göre saray içerisinde yetiştirilmeye başlamıştır. Bu da şehzadelerin tecrübesiz olmasına neden olmuştur.

Ekber ve Erşed sisteminin gelmesi ile taht kavgaları son bulmuştur.

Açıklama:

Cevap: en iyi seçer misin

Açıklama: tecrübeli şehzadelerin  tahta çıktığı sistem