Cevap :

Cevap:

Kur'an-ı Kerim'de adı geçen peygamberlerden biri olan H.z Zekeriya'nın hayatı hakkında bilgileri bu içeriğimizde bir araya getirdik. Zekeriya Peygamberin görevleri, ne zaman peygamberlikle emrolunduğu, hangi kavme peygamber olarak gönderildiği ve daha birçok bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca peygamberlerin sıfatları ve vazifeleri ile alakalı bilgi sahibi olmak iin linke tıklayabilirsiniz.

İşte Zekeriya Peygamber'in hayatı hakkında kısa bilgiler.

Hz. Zekeriya Peygamber Kimdir?

Hz. Zekeriya (a.s.), İsrail oğullarına gönderilen bir peygamberdir. Peygamber olarak görevlendirildiği dönemde, Yahudi inancına mensup kişilerin de değer verdikleri Beyt-il Makdis'de çok sayıda put vardı. Buradaki putlara tapan insanları tek bir Allah inancına davet etmekle yükümlüydü.

Zekeriya Peygamber'in Ailesi

Soyu Süleyman (a.s.)'a uzayan Hz. Zekeriya'nın babasının ismi Azan, dedesinin ismi Müslim, büyük dedesinin ismi ise Sadun'dur. Hz. Zekeriya(a.s), dostu İmran'ın kızı Elisa ile evlendi. Hz. İsa (a.s.)'ın annesi Hz. Meryem ile Elisa kardeştir. Hz. Zekeriya (a.s.), uzun bir süre sapkınlık içerisindeki insanlara Allah'ın varlığını ve birliğini anlatıp, onların Allah'a kulluk etmelerini sağlamakla mükellefti.

Kur'an-ı Kerim'de Zekeriya Peygamber Bahsi (Kıssası)

Zekeriya peygamberin Meryem kıssalarında da yer verilen hayatı, sapkın insanları doğru yola iletmekle meşguldü. Zekeriya (a.s) 120 yaşına kadar hiç evlat sahibi olmamıştır. Soyunun devam edemeyecek olmasından endişelenen Hz. Zekeriya (a.s.)'a bir erkek evlat müjdelenmiştir. Meryem Suresi'nde de hayatından kesitler anlatılan Hz. Zekeriya (a.s.)'ın oğlunun adı Yahya'dır. Hz. İsa (a.s.) doğduktan sonra, İsrailoğulları Hz. Zekeriya (a.s.)'a karşı kin beslemeye başlamıştır. Allah'ın peygamberini kabul etmeyerek, O'nu şehit etmişlerdir. Kur'an-ı Kerim'in birden fazla yerinde Zekeriya a.s'ın adı geçmektedir. İşte Zekeriya a.s'ın adının geçtiği ayetler ve ayet numaraları...

1. Al-i İmran Suresi, 37, 38, 39, 40 ve 41. Ayet

(38. ve 39. Ayet: “Orada Zekeriya Rabbine dua etti: "Rabbim, bana Katından tertemiz bir soy armağan et. Doğrusu Sen, duaları işitensin" dedi. O mihrapta namaz kılarken, melekler ona seslendi: "Allah, sana Yahya'yı müjdeler. O, Allah'tan olan bir kelimeyi (İsa'yı) doğrulayan, efendi, iffetli ve salihlerden bir peygamberdir.")

2. En’am Suresi, 85. Ayet

“Zekeriya'yı, Yahya'yı, İsa'yı ve İlyas'ı da (hidayete eriştirdik.) Onların hepsi salihlerdendir.”

3. Meryem Suresi, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. Ayet

(6. ve 7. Ayet: "Bana mirasçı olsun. Yakup oğullarına da mirasçı olsun. Rabbim, onu (kendisinden) razı olunan(lardan) kıl." (Allah buyurdu:) "Ey Zekeriya, şüphesiz Biz seni, adı Yahya olan bir çocukla müjdelemekteyiz; Biz bundan önce ona hiçbir adaş kılmamışız.")

4. Enbiya Suresi 89. Ayet

Zekeriya da; hani Rabbine çağrıda bulunmuştu: "Rabbim, beni yalnız başıma bırakma, sen mirasçıların en hayırlısısın."

Hz. Zekeriya'nın Mesleği

Birçok peygamber farklı alanlarda meslek sahibi olmuşlardır. Bazıları tarım ve ziraatla uğraşırken bazıları ise ticaret ehlinden olmuşlardır. Zekeriya peygamber ise iyi bir zanaatkar olup marangozluk mesleğini icra etmekteydi. Zekeriya peygamber hakkındaki bilgiler ışığında ona Allah tarafından verilen mucizelerde hep ağaçlar ve kalem üzerine olmuştur. Ölümü de yine bir ağaç kovuğunda olmuştur.

Hz. Zekeriya'nın Ölümü

Allah tarafından insanları doğru yola sevk etmek amacıyla gönderilen peygamberlerden biri olan Zekeriya a.s ömrü boyunca tebliğ görevine devam etmiş olsa da kavmini ikna edememiştir. Bu günahkar kavim en sonunda Allah'ın peygamberinin canına dahi kast etmişlerdir. İslam kaynaklarına göre H.z Yahya'nın şehit edilmesinin ardından bulunduğu bölgeyi terk eden Zekeriya peygamber bir ağaç kovuğunda saklandığı sırada kavmi tarafından bulunmuş ve şehit edilmiştir.

Açıklama: