Cevap :

1997 yılından beri ABD'deki Kuzey Karolina Üniversitesi'nde görev yapan Sancar, son 20 yıldır DNA onarımının pek çok parçasının tanımlanmasında kullanılan biyokimyasal yaklaşımlardaki öncülüğü ile tanınır.Aynı zamanda Mehmet Özdoğan ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Amerikalı Türktür. Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Aziz Sancar’ın geliştirip ismini koyduğu "maxicell tekniği" ve buluşunu yapıp ismini koyduğu "excinuclease/excision nuclease enzimi" terimleri, Oxford Üniversitesi Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Sözlüğü'ne girmiştir.

Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde doğmuştur. Babası Abdülgani, annesi Meryem Sancar’dır. Dokuz nüfuslu bir ailede yaşamıştır. Yedi kardeşin en küçüklerinden olan Aziz’e, TSK’da generalliğe kadar yükselmiş abisi Kenan okuma ve yazma öğretmiştir.

Mardin’in Savur ilçesinde eğitim ve öğretime hayatına başlayan Aziz Sancar, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini memleketinde tamamlamıştır. Yedi yaşına kadar yokluk içinde yaşayan ailenin çocuğu olarak, okul hayatının ilk yıllarında köy hayatıyla meşgul olarak çobanlık da yapmıştır.

Aziz Sancar, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi – Tıp Fakültesi’ni kazanarak doktorluk okumaya başlamıştır. Aynı zamanda futbolla da ilgilenen Aziz Sancar, milli takıma kadar da yükselmiştir. Başarılı hayatı okul yıllarında da sürmüştür. 1969 yılında fakülteden birincilikle mezun olmuştur. İki yıl kadar Mardin – Savur’da bir sağlık ocağında görev yapmıştır.

NATO – TÜBİTAK bursu alarak Amerika’ya giden Aziz Sancar, John Hopkins ve Dallas Üniversiteleri’nde çalışmalar yaparak doktorasını tamamlamıştır. Yale Üniversitesi’nde de doçentliğini tamamlamıştır.

Moleküler Biyoloji ve DNA onarımı üzerine yaptığı çalışmaları doçent unvanı alarak 1982 yılında gerçekleştirmiştir. North Carolina Üniversitesi’nde Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak da çalışmaktadır.

Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel ödülü alarak DNA onarımına yaptığı katkılarından dolayı Kimya alanında tarihe geçmiştir. Nobel alan ikinci Türk olan Aziz Sancar, bilim alanında da kendini kanıtlamıştır.