Cevap :
Cevap:
EN İYİ SEÇER MİSİN?
Peygamberimiz (asm) insanların en yumuşak huylusu ve en bilgilisi, insanların en cömerdi, fakir ve kimsesizlerin koruyucusudur. Peygamberimiz, kesinlikle dünya malı biriktirmez, Allah’ın verdiğinin bir günlüğünden fazlasını yanında durdurmaz fakirlere dağıtırdı. Bir peygamber olmasına rağmen çok mütevazı idi.
Mekke’nin fethinde yanına gelen ve korkusundan titreyen bir bedeviye karşı: “Korkma, ben de güneşte kurutulmuş et yiyen bir kadının oğluyum.” diyecek kadar alçak gönüllüydü.
Ebû Hureyre (ra) anlatıyor: “Bir savaşta, kâfirlerin yok olmaları için bedduâ buyurmasını söyledik.” Buyurdu ki: “Ben lânet etmek için, insanların azap çekmesi için gönderilmedim. Ben rahmet için gönderildim.”
Peygamberimizin rahmet ve merhamet peygamberi olması Kur’ân’da meâlen şöyle zikredilmiştir:
“Biz seni, ancak âlemlere rahmet (iyilik) için gönderdik.” (Enbiya, 107)
“Andolsun size kendinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. Çünkü O, size çok düşkün mü’minlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir.” (Tevbe, 128)
Peygamberimizin şefkat ve merhametine bir örnek de Taif seferinde maruz kaldığı kötü muamele ve çirkin saldırılara karşı takındığı tavırdır.
Taifliler, iki cihan saadetine kavuşmaları için Peygamberimiz (asm)’ın yaptığı çağrıya olumsuz cevap verdiler. Bununla da kalmayıp, beldelerinde misafir olarak bulunan İki Cihan Güneşi (asm)’a ve Hz. Zeyd (ra)’a karşı ayak takımını, sokak gençlerini ve köleleri kışkırtarak taşa tutturdular. Resûlullah (asm)’ın mübarek ayakları kana bulandı. Taşların açtığı yaraların acısı yürümesine engel olur hale geldi. Hz. Zeyd’in bütün çabalarına rağmen peygamberimizi kan revan içinde bıraktılar. Bu olay üzerine Rabbimiz, Habîbinin yanına Cebrail (as)’ı gönderdi. Cebrail (as), bir bulutun içinden Peygamberimize seslendi:
“Şüphesiz Allah, kavminin sana neler söylediğini işitti. Sana şu dağlar meleğini gönderdi. Kavmin hakkında dilediğini yapmak üzere ona emredebilirsin.”
Fakat, şefkat ve rahmet kaynağı, Kur’ân’ın ifadesiyle “Âlemlere rahmet olarak gönderilen” O mübarek Resûl’ün arzusu başka idi. Emrine âmâde olduğunu bildiren dağlar meleğine Peygamberimiz şöyle karşılık verdi:
“Hayır, ben böyle bir şey istemem, istediğim tek şey, Hakk Tealâ’nın bu müşriklerin neslinden, Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmaksızın ibâdet edecek bir nesil ortaya çıkarmasıdır.”
Sevgili Peygamberimiz, kendisi güzel ahlak sahip olduğu gibi güzel ahlâka sahip olanları da sever ve insanlara güzel ahlâkla muamele edilmesini isterdi.
Peygamberimiz bir hadîslerinde: “Din güzel ahlâktır”. Diğer bir hadîslerinde: “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim” buyurmuşlardır. Evet, din güzel ahlâktır. En güzel ahlâka sahip olan zât da, insanlara her yönüyle en mükemmel örnek, en büyük rehber olan Hz. Muhammed’dir.
Sadece bütün ümmet değil, hatta bir kısım düşmanları dahi Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (asm) güzel ahlâkını itiraf etmişlerdir. “Evet fazilet odur ki düşmanları dahi kabul etsin.”
Peygamberimiz hem ahlaken hem de sima itibarıyla en güzel, en mümtaz bir şekilde yaratılmıştır. Ahlâkının güzelliği yüzüne aksediyordu. Siması, davranışları, sözleri birbirine paralellik arz ediyordu. Mübarek yüzünü görenler, tatlı sözünü işitenler, güzel davranışına maruz kalanlar, hemen peygamberimize karşı bir sevgi, bir muhabbet beslemeye başlıyorlardı. Hatta güzel ahlâkı yüzünde o derece aksediyordu ki, Medine Yahudilerinin ünlü âlimi Abdullah bin Selam, Medine’ye yeni gelen Peygamberimizin yüzünü gördüğünde: “Bu sîmada yalan olamaz. Gerçekten bu bir peygamberdir.” diyerek Müslüman olmuştur.
Peygamberimizin ahlâkı Kur’ân ahlâkı idi. Hz. Âişe ve sahâbeler Hz. Peygamber’i tarif ettikleri zaman: “O’nun ahlâkı Kur’ân ahlâkı idi.” derlerdi. Yani Kur’ân’ın beyan ettiği güzel ahlâkın en güzel örneği Hz.Muhammed’dir. Kur’ân’ın emrettiği güzel ahlâkı en önce yaşayan, hayatına geçiren, ondan sonra insanlara ders veren ve güzel ahlâk üzerine yaratılan O’dur. Peygamberimiz, kendisini Allah’ın en güzel bir edep ile edeplendirdiğini beyan etmiştir. Cenab-ı Allah’ta Kur’an’da onun bu yüce ahlakını, “Muhakkak ki sen en yüce bir ahlak üzeresin” (Kalem, 4) buyurarak övmüş ve insanlara örnek göstermiştir. (Bkz. Zülfikar, 19. Mektub Mucizat- Ahmediye Risalesi ve Lem’alar, 11. Lem’a Sünnet-i Seniyye Risalesi)
Açıklama:
Cevap:Hazreti Muhammed hakkında;
⇒571 yılında 20 nisan doğmuştur
⇒20 Nisan da kutlu doğum haftası vardır
⇒Mekke de doğmuştur
⇒bir sürü kişi bakımını üstlenmiştir
⇒Ticaretle uğraşmıştır
⇒ilk karısı hazreti Hatice
⇒Bazı aile fertleri;
Amine:annesi
Abdullah:babası
Abdülmuttalip: Dedesi
Ebu talip:amcası
Halime:Süt annesi
hazreti Hamza:Amcası
Ebu lehep:Amcası(kötü olan)
⇒ilk haccı 632 yılında olmuştur ilk haccı son haccı da oldu
⇒Son peygamberdir
⇒Medine de ensar ve muhaciri kardeş yaptı.
⇒Kuranı kerim ona gönderilmiştir
⇒632 yılında Medine de vefat etmiştir
。☆✼★━━━━━Cevap━━━━━━━★✼☆。
1-Genelde kendisinden önce başkalarını düşünürdü;
Mesela evine gelen aç misafirlere kendi yemeğini verir kendi aç kalırdı
2-İnsanların her şeyin iyisini öğütlerdi;
mesela anlaşmazlıklarda iyi olanı söylemesi buna örnektir
3-Çocuklara iyi davranırdı ;
Bir çocuk bir kadının-adamın kölesi iken o insana onu bir yere göndermiş çocukta parayı kaybetmiş
ağladığını gören peygamberimiz kendi parasını ona vermiş ve çocuğa iyi şeyler söylemiş alınca da durumu köle sahibine söylemiş ve böylece kimse kızmamış
4-Ayrımcılık yapmazdı;
Evine gittiği bir insan erkek çocuğuna daha iyi davrandığı için ve kız çocuğa ilgi göstermediği için kız üzülüyormuş ve peygamberimiz bu konuda adamı uyarmış ve adam pişman olmuş
5-Temiz bir insandı;
Her zaman tırnak kesimi,diş fırçalama gibi faaliyetleri gerçekleştirirdi
6-Asla kimseye kötü davranmazdı,yalan söylemezdi
7-hakaret etmezdi ona edilse de
8-Ahlakı kuran ahlakıydı;
Bu konu hakkında hazreti Aişe yorum yapmıştır :)
9-İbadetleri başkalarına uygulamalı gösterip onlara yardımcı olurdu;
namaz kılmak,hac yapmak gibi
10-Kendini üstün görmezdi;
O da kendini biz insanlar ile bir görüp üstünlük takvada'dır demiştir :)
Alıntı yok!
Başarılar
Açıklama:En iyi seçermisiniz