Cevap :
Cevap:
Şebnem sekiz yaşında Bursa’nın bir köyünde ailesiyle yaşayan bir çocuktu. Büyüyünce ne olmak istediğine karar vermeye çalışıyordu. Listesinin en başında ise dedesi gibi bakkal olmak vardı. Okul dışındaki vakitlerinde bu kariyer hedefi yüzünden dedesinin yanında çıraklık yapmaya başladı. Bakkalı süpürdü, biten rafları yenisi ile düzenledi, limon kolonyası doldurdu ve şeker tarttı… Yalnızca çıraklık yapmadı elbette. Bakkaldaki satışları arttırmak için yeni icatlar da yapmaya karar verdi. Örneğin bir gün gelen müşteri hiçbir içeceği kabul etmeyince birkaç şişeyi birbiriyle karıştırıp vişneli sodayı bulmuştu. Fakat bu lezzetli içeceği kapağı açık olduğu için kimse tercih etmemişti. Düğün zamanları oldukça satışı artan açık çekirdekleri tek tek kağıtlara o anda koymaya üşendiği için önceden hazırladı fakat bunu da müşteriler hazır diye tercih etmedi. Dedesi yine kızdı.
Diğer dedesi ise kahvecilik yapıyordu. Onun yanında da ara sıra çalışıyordu fakat Şebnem yine dönüp dolaşıp bakkala gidiyordu. Bakkal müşterileri onu sürekli şikâyet etse de yine de orada çalışmak için elinden geleni yapıyordu. Bakkaldaki abur cuburları yemeye bayılıyordu fakat bu abur cubur çöplerini daha uzak bir yere atsaydı dedesine yakalanmazdı ve her seferinde olduğu gibi yine azar işitmezdi.Aslında yaptığı her şey tamamen iyi kalbindendi. Örneğin telefon kulübesinde asker sevgilisi ile konuşan bir kıza jetonları yarı fiyatına verirdi. Köyde fakir kişilere kalıp kalıp peynir ve zeytin verip tüm bunları da köyün zengin amcasının hesabına yazardı. Hasta olan teyzelere ilaç bile verirdi. Bu ilaçlar yüzünden de başı derde girdi. Bir gün ilaçları verdi teyzeler, köyün doktoru ve dedesi onu bir güzel azarladı. Doktor da kenara çekip konuştu ve “oku doktor ol reçete yaz” dedi. Fakat Şebnem’in aklında yazar olmak vardı.
║selam ψ(._. )>║
DEDMİN BAKKALI ÖZETİ
Sekiz yaşında Şebnem adında Bursa’nın köyünde bir kız çocuğu yaşamaktadır. Büyüklerin davranışlarına anlam veremeyen bu kız çocuğu kendisine yöneltilen büyünce ne olacaksın sorusunun cevabını artık cevap vermek istiyordur. Bu konuda çok düşünen küçük Şebnem kendisine meslek olarak ne seçeceğini bilememiş ve farklı denemelerle kendisine uygun olan mesleği bulmak istemiştir. Şebnem dedesinin birisi bakkaldır. Diğer dedesi ise kahve işletiyordu.
Babası işçi annesi ise ev hanımıdır. Ailedeki yetişkinlerin yaşamlarını gözden geçiren ve değerlendiren Şebnem annesinin çok yorulduğunu düşünerek bu mesleğin kendisine uygun olmadığını düşünmüştür. Babasının mesleği ise gerçekten çok yorucudur. Polis mi? Öğretmen mi? Olmalıyım diye hep sorular sorar kendisine. Tüm bunların yanında dedesinin küçük bakkal dükkânında olmayı tercih etmiştir. Dedesinin yanında çıraklık yapan Şebnem bakkala gelen müşterilerle ilgilenir, bakkalın temizliğini ve düzenlemesini yaparmış. Bir gün çok para kazanabilmek için ne yapabilirim diye düşünmüş. Bakkala gelen müşterilere kendi oluşturduğu ağzı açık şişedeki vişneli sodayı satmak istedi.
Aslında o yeni bir tat bulmuştu fakat kimse ağzı açık olduğu için bu içeceği satın almak istemiyordu. Şebnem’in bu denemesi boşa çıktı. Bakkal işte açık çekirdeği bulabileceğiniz yer. Küçük Şebnem gelen müşterilere hızlı bir şekilde ve daha çok çekirdek satabilmek için çekirdekler için keseler yaparak paketler oluşturdu. Düşüncesi bu şekilde daha çok satmaktı fakat yine olmadı. Tüm denemelere rağmen Şebnem bir turlu daha fazla para kazanmanın ne olacağını bulamıyor üstelik tüm girişimlerinde dedesinden azar istiyordu. Annesi ise ona sürekli yemeğini yemesini söylüyordu. Şebnem aslında çok iyi niyetli bir kızdı.
Yaşlı teyzelere hiç dayanamıyor zor durumda olanlara yardım ediyordu. Bir gün bakkala gelen teyzeye ağrı kesici ilacı buldu. Zamanla herkes Şebnem’in ilaç verdiğini öğrenip onun yanına gelip sıkıntılarını anlatmaya başladılar. Fakat yine bu şekilde geliş günlerinden birinde bakkala doktor da gelmişti. Şebnem dedesi tarafından yine yakalanmıştı ve yine Şebnem çok azar işitti. Doktor onu kenara çekerek konuşmak istedi. Şebnem ilaç vermek istiyorsan oku doktor ol reçete yaz dedi. Şebnem ise yazar olmak istediğini söyledi inanmadılar…
O yazar olacağım derken inanmayıp yemek ye dediler. Günler geçti ve Şebnem iki çocuğu olan başarılı bir yazar oldu.
DEDEMİN BAKKALI ANA FİKRİ:
her zaman iyi şeyler yapmamız iyi sonuçlar doğurmaz
YADA
büyüklere yaranmak mümkün değildir(hshbchd)