Cevap :
Cevap:
Finansal planlama bir şirketin amaç ve hedeflerine ulaşmak için ihtiyacı olan kaynakları, bu kaynakları ne zaman ve nasıl kullanılacağını belirlediği bir iş plan sürecidir. Finansal planlama ve konsolidasyon ile şirketler mali olarak eksik ve güçlü yanlarını ortaya koymaya çalışır. Bunun için ise bilanço ve gelir tablosu, oran analizi, nakit akış analizi gibi belirli araçlardan faydalanılır. GTech olarak bu yazımızda, finansal planlamaya ve bu planlamanın nasıl yapıldığına yer verdik.
Finansal Planlama Nedir?
Finansal planlama, bir şirketin geleceğini belirleyen kararların alındığı planlama sürecinin bir parçasıdır. Finansal planlama süreci yöneticilerin yatırım kararları almasına, somut hedefler belirlemesine ve belirli performans standartları oluşturmasına olanak sağlar. Finansal planlamanın yapılmasının amacı risklerin en aza indirilmesi değil, hangi risklerin alınmaya değer olduğunun belirlenmesidir. Finansal planlama sürecinde ele alınan temel unsurlar şu şekildedir:
> Nakit Akışı: Nakit akışı etkin bir finansal planın temelini oluşturur. Birçok şirket finansal planlama sürecinde muhasebe verilerinden ve tablolarından faydalanarak nakit akışında likidite, esneklik, risk durumu gibi konulara odaklanılır.
> Bölümlere Ayrılmış Analiz: Özellikle büyük şirketlerde finansal planlama süreci şirketin bölümlerine ayrılır. Bu aşamada, her bir bölümün toplam nakit akışı, yatırım, finansman gibi konuları üzerinde ayrı ayrı durulur.