Cevap :

Zknk12

Cevap:Şermin Yaşar’ın “Kuş Masalları” okuru yedi dağı menziline alan bir yolculuğa çıkarıyor ve kuşların şarkılarının peşinde “erdemli” olmaya dair hikayeler anlatıyor.

Çocuklar masallarla büyür, aslında sırf çocuklar değil yetişkinler de masalla büyür. İyiyi kötüyü, doğruyu yanlışı, sevgiyi, şefkati, hoşgörüyü anlatır masallar. Kahramanların dilinden “güzel insan” olmayı öğretirler. Öyle çok masal vardır ki dünyada, pek çok farklı dilde, pek çok farklı lezzette anlatırlar bize gerçeği. Kuşlar da koyarlar onları kanatlarına, gezdikleri, gördükleri yerlere taşırlar. Gezdirirler masalları, paylaşırlar tüm dünya çocuklarıyla, yetişkinleriyle…

Farklılığın önemi

Şermin Yaşar’ın “Kuş Masalları” yedi dağın kuşlarının hikayelerini anlatıyor. Yola “Sus Dağı”ndan çıkıyor Şermin Yaşar. Oradaki kuşların Şah Şahin’in gazabından nasıl kurtulduğuyla başlıyor söze. Sözün gücünü de daha ilk masaldan anlatıyor çocuklara, yetişkinlere. Öğreniyoruz ki bir ses yeter suskunluğu bozmaya sonra devam ediyoruz yola “Bil Dağı”yla. Bu kez rüzgarın bilgi teklifini reddeden kuşlar var hikayede. Sadece küçücük bir güvercin öğrenmek istiyor. Rüzgarın fısıltısıyla öğrendikçe güçleniyor sonra da bilginin önemini arkadaşlarıyla paylaşıyor. Sonra ne mi oluyor? Öğrenmek için araştırmak da gerekiyor. O yüzden masallar sizi bekliyor.

Yolumuza bu kez “Gör Dağı” çıkıyor. Görünüşünden memnun olmayan tavus kuşunun hikayesi, kendini beğenmeyen herkese ibret veriyor. Öğreniyoruz tavus kuşunun kötü sesinin sebebini. Sonra koyup bu bilgiyi heybeye gidiyoruz “Yok Dağı”na. Dokuz tür kuşun yaşadığı bu dağda herkes buğdayını paylaşıyor, paylaşınca da bereketi artıyor. “Bul Dağı”nda yalnız olmadığımızı öğreniyoruz ardıç kuşunun peşinde. O kavuşunca ardıç ağacına biz de gidiyoruz “Düş Dağı”na. Orada hayatı seven, güzel düşünen, güzel hayaller kuran 40 farklı kuş var. Bir gün unutturulunca düşleri, kaygı giriyor hayatlarına ama 41. arkadaşları gelip tekrar güzeli hatırlatıyor onlara. Son dağımız “Giz Dağı”… Orada karga ile ceviz çocuk var. Madem adı bile gizemli öyle kalsın bu hikayenin de önemi.

Efsanelerden masallara kalanlar

Yazar Şermin Yaşar bu masalları serbest şiir şeklinde, kafiye kulllanarak yazıyor. Biz de ona özenip kafiyeyi aldık başrole. Unutmadan gerekiyor bir övgü de kitaptaki çizimlere. Soner Hızarcı’nın çizimleri Yaşar’ın keyifli dizelerine eşlik ediyor, ortaya büyülü bir dünya çıkıyor. Yaşar bu masallarla baştan beri söylediğim gibi hem çocuklara hem yetişkinlere bilginin öneminden kibirin lanetine, paylaşmanın iyileştirciliğinden hayallerin mucizesine, kendinde olanların kıymetini bilmekten zalimliğe isyan etmenin gerekliliğine pek çok önemli hikaye anlatıyor. Gönül dağlarının efsenaleri gönlümüzü iyileştiriyor.

Açıklama: