Cevap :
Merhaba
Cümlenin Ögeleri Nelerdir?
☂️Yüklem ☂️Cümleyi bir yargıya bağlayan kelime ya da kelime grubuna yüklem denir. Yüklem cümleden çıkarıldığında cümle yargı bildirmez. Kurallı cümlelerde cümlenin sonundadır, devrik cümlelerde ise başta ya da ortadadır.
☂️Özne☂️ Bir cümlede belirtilen işi yapan veya cümlede anlatılan durumda olan varlığa özne denir. Özneyi bulmak için yükleme "kim" ve "ne" soruları sorulmalıdır. Bazı cümlelerde özne bulunmaz buna gizli özne denir.
☂️Nesne ☂️Cümlede öznenin yaptığı işten etkilenen ögeye nesne denir. Nesne, belirtili ve belirtisiz olmak üzere ikiye ayrılır. Belirtili nesneyi bulmak için yükleme "neyi", "kimi" sorularını sorarız. Belirtisiz nesneyi bulmak için yükleme "ne" sorularını sorarız.
☂️Yer tamlayısıcı ☂️Yüklemi ;yönelme, bulunma, ayrılma, yönüyle anlamca tamamlayan ögeye denir. Yer tamlayıcısını bulmak için yükleme "neye/neyde /neyden, kime /kimde /kimden, nereye /nerede /nereden" sorularını sorarız.
☂️Zarf tümleci ☂️Yüklemi ;zaman, sebep, miktar, durum, yer - yön bakımından tamamlayan ögeye zarf tümleci denir. Zarf tümlecini bulmak için yükleme "ne zaman, nasıl, niçin, ne kadar, ne ile, kim ile" sorularını sorarız.
☃️Sorumuza geçelim ☃️
Soruda bize Hangi seçenekteki nesnenin yanlış ayrıldığını soruyor.
Cevap B seçeneği nesnesi tabanlarımızın ısınan kum üzerinde yandığını olmalıydı.
İyi Dersler