Cevap :

Cevap:

bölgesel savaşmışlardır

cerkez ethem gibikişiler isyanlar çıkarmıştır

:Kuva-yi Milliye Nedir? Ne Zaman ve Niçin Kurulmuştur?

Osmanlı Devleti ile yapılan Mondros Ateşkes Antlaşması’nın sonucunda Osmanlı halkına dayatılan ağır koşullar ve orduya yapılan müdahaleler ile Osmanlı yönetimi zor durumda kalmıştır. Bunun üzerine silahlanan halk ile bir direniş başlatılmış ve bu direniş Kuva-yi Milliye olarak adlandırılmış.

Kuva-yi Milliye Nedir?

Osmanlı Devleti’nin güçsüz ve baskı altında olduğu dönemlerde, Birinci Dünya Savaşı sırasında, Anadolu’nun işgaline karşı kurulan ilk milli direniş örgüttür.

Kuva-yi Milliye Ne Zaman ve Niçin Kurulmuştur?

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı yenilgisi ardından Anadolu’yu ele geçirmek isteyen işgalci devletler tarafından Mondros Ateşkes Antlaşması imzalatılmıştır. Bu antlaşma ile Yunanların İzmir’i işgal etmesi hedeflenmiştir. Osmanlı ordusu dağıtılmış ve devlet savunmasız bırakılmıştır. Bu şekilde işgalci devletler Anadolu’yu istedikleri gibi sömürmeye başlamışlardır. İzmir’e yapılan işgallerde bölge halkına yapılan çeşitli zorbalık ve işkencelere karşı kısıtlanan Osmanlı Devleti’nin eli kolu bağlı kalmış ve hiçbir savunmada bulunmamıştır.

Kuva-yi Milliye Kime Karşı Kurulmuştur?

Kuva-yi Milliye birlikleri Batı’daki Yunan işgallerine, Doğu’da Ermeni ve Rum çetelerine, Güney’de ise Fransızlara karşı direniş göstermiştir. Ayrıca Anadolu’da savaşan birliklere cephane, yiyecek, sağlık malzemeleri ve silah kaçırılmasında yol almışlardır. Kısaca Kuvâ-yi Milliye, Osmanlı Devleti’nin güçsüzlüğünden faydalanıp Anadolu’ya işgallerde bulunan devletlere karşı kurulmuştur.

Kuva-yi Milliye düzenli bir ordu değildir. Terhis edilmiş Osmanlı ordusunun subay ve erleri, gönüllü genç, aydın, yiğit ve efeler Kuvâ-yi Milliye’yi oluşturuyorlardı. Bu yüzden zaman zaman kendi çıkarları için halka baskıda bulunmaya başlamışlardı. Düzenli orduya vakit kazandırmış, işgalcilere zarar vermişlerdir ama yurdun tamamını savunmak için yeterli olamamışlardır. Hukuk devleti anlayışına ters davranışlar göstermiş, kendi bildikleri şekillerde cezalandırmalarda bulunmuşlardır. Bunun yanı sıra ihtiyaçları halk tarafından karşılanıyordu. Bu durum halkın kendi ihtiyaç ve giderlerinde kısıtlamalara gitmesini zorunlu kılıyor, halkın zor durum kalmasına sebep oluyordu. Kuvâ-yi Milliye’nin milli direnişe olumlu katkılarının yanı sıra bu tür olumsuz katkıları ve zaman zaman BMM’ye karşı ayaklanmaları üzerine düzenli ordunun kurulmasıyla görevi sona ermiştir.

Kuvâ-yi Milliye birliklerinin düzenli orduya katılması teklif edilmiş fakat bu birliklerin amacının zamanla başlarında bir güç istemediklerini açıkça belli ederek isyanlarda bulunmuş ve halka karşı davranışlarda bulunmuşlardır. Kuvâ-yi Milliye’nin zamanla BMM’ye karşı gelmesine önderlik edenlerden biri Çerkez Ethem’dir. Çerkez Ethem ve Demirci Mehmet Efe dışındaki birlikler düzenli orduya katılmış fakat bu iki birlik katılmayı reddetmiştir. Ancak bu düzensiz birliklerin işgalci güçler karşısında tek başlarına direnmeleri ve zafer kazanmaları mümkün olmamıştır. Bunun üzerine işgallerin ancak düzenli bir ordu sistemiyle bitirilebileceğine inan Mustafa Kemal tarafından Çerkez Ethem ve Demirci Mehmet Efe’nin çıkardığı isyanlar bastırılmış ve meclisin otoritesi güçlendirilmiştir.

#opti kalite