Cevap :

**Antlaşmaya TBMM adına Ali Fuat Paşa hazır bulunmuştur. İmzalanan antlaşmanın önemli birçok maddesi bulunuyor. Bu maddeler, Osmanlı ve Çarlık Rusya'nın antlaşmalarını geçersiz kılacaktır.**

**Çarlık Rusya ve Osmanlı devleti arasında imzalanmış antlaşmaların tümü geçersiz sayılacaktır.**

Sovyetler Birliği, Misak-ı Milli hareketini tanıyacak.

Sovyetler Birliği, Gürcistan, Ermenistan ve TBMM arasında imzalanan antlaşmalara göre, belirtilmiş sınırlar, Batum'un Gürcistan ülkesine verilmesi halinde kabul edilecektir.

İki taraftan herhangi birinin tanımadığı anlaşmaları, diğer ülke de tanımayacaktır.

İki ülkenin ilişkilerinin güçlendirilmesi için çeşitli siyasi ve ekonomik antlaşmalar imzalanacaktır.

Sovyetler Birliği antlaşmada Kapitülasyonların kaldırıldığını kabul eder.

Moskova Antlaşması, Türkiye ile Sovyet Rusya arasında imzalanan, dostluk antlaşması olarak kabul edilir. Bu nedenle antlaşma, dönemin Batılı devletlerini rahatsız etmiştir.




Not: Sovyet Rusya'nın kurulmasından sonra, Türkiye birçok cephede Batılı ülkelerde savaş halindeydi. Sovyet Rusya'nın Batı karşıtlığı, Türkiye'nin Batılı ülkeler tarafından saldırılara maruz kalması, iki ülkenin ortak noktada birleşmesine olanak tanıyordu.
Sovyet Rusya'nın Ankara'ya elçi göndermesi, hemen ardından Ankara'nın elçi göndermesi, antlaşma için zemin hazırlamıştır. Tarih 1921 yılını gösterdiğinde, Rusya ile TBMM arasında, dostluk ve kardeşlik antlaşması olarak anılan, Moskova antlaşmasını imzaladılar.

#başarılar…