Cevap :

SELAM

⬇️

☯️⬇️⬇️

Konuşmak ve iletişim kurmak aynı zamanda bir ihtiyaçtır. Ailemizle, arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle, akrabalarımızla ya da çevremizdeki insanlarla konuşmak isteriz. Konuşurken kullandığımız ifadeleri, ses tonumuzu, hareketlerimizi doğru seçersek kendimizi daha iyi anlatabiliriz. İnsanları kırmadan, onlara değer verdiğimizi hissettirerek konuştuğumuzda onlar üzerinde daha çok etkili oluruz. Bu nedenle çevremizle iletişimimizde konuşma üslubumuza ve konuşma adabına uygun davranmamız gerekir.

Konuşmak ve iletişim kurmak aynı zamanda bir ihtiyaçtır. Ailemizle, arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle, akrabalarımızla ya da çevremizdeki insanlarla konuşmak isteriz. Konuşurken kullandığımız ifadeleri, ses tonumuzu, hareketlerimizi doğru seçersek kendimizi daha iyi anlatabiliriz. İnsanları kırmadan, onlara değer verdiğimizi hissettirerek konuştuğumuzda onlar üzerinde daha çok etkili oluruz. Bu nedenle çevremizle iletişimimizde konuşma üslubumuza ve konuşma adabına uygun davranmamız gerekir.Konuşma adabına uygun davranmanın ilk şartı doğru sözlü olmaktır. Konuşmalarımızda yalandan uzak durmalı, dürüstlükten vazgeçmemeliyiz. Hz. Muhammed (s.a.v.) Müslümanı, “Dilinden ve elinden diğer Müslümanların güvende olduğu kimsedir.” şeklinde tanımlayarak doğru sözlü ve güvenilir olmanın önemine işaret etmiştir. Bizler de konuşurken kırıcı ve incitici tarzda konuşmamalı, kötü sözden ve kötü ifadelerden uzak durmalıyız. Konuşurken ifadelerimizi karşımızdaki kişinin anlayacağı şekilde seçmeliyiz. Bu şekilde konuşmak yanlış anlaşılmayı önler. Hz. Aişe (r.a.), Hz. Muhammed’in (s.a.v.) herkesin anlayabileceği şekilde açık konuştuğunu söylemiştir. Konuşurken sözü fazla uzatmamak ayrıca anlaşılmayacak kadar da kısa tutmamak gerekir. Böylece karşımızdaki kişilerin sıkılmadan bizi dinlemelerini sağlamış oluruz.

Konuşmak ve iletişim kurmak aynı zamanda bir ihtiyaçtır. Ailemizle, arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle, akrabalarımızla ya da çevremizdeki insanlarla konuşmak isteriz. Konuşurken kullandığımız ifadeleri, ses tonumuzu, hareketlerimizi doğru seçersek kendimizi daha iyi anlatabiliriz. İnsanları kırmadan, onlara değer verdiğimizi hissettirerek konuştuğumuzda onlar üzerinde daha çok etkili oluruz. Bu nedenle çevremizle iletişimimizde konuşma üslubumuza ve konuşma adabına uygun davranmamız gerekir.Konuşma adabına uygun davranmanın ilk şartı doğru sözlü olmaktır. Konuşmalarımızda yalandan uzak durmalı, dürüstlükten vazgeçmemeliyiz. Hz. Muhammed (s.a.v.) Müslümanı, “Dilinden ve elinden diğer Müslümanların güvende olduğu kimsedir.” şeklinde tanımlayarak doğru sözlü ve güvenilir olmanın önemine işaret etmiştir. Bizler de konuşurken kırıcı ve incitici tarzda konuşmamalı, kötü sözden ve kötü ifadelerden uzak durmalıyız. Konuşurken ifadelerimizi karşımızdaki kişinin anlayacağı şekilde seçmeliyiz. Bu şekilde konuşmak yanlış anlaşılmayı önler. Hz. Aişe (r.a.), Hz. Muhammed’in (s.a.v.) herkesin anlayabileceği şekilde açık konuştuğunu söylemiştir. Konuşurken sözü fazla uzatmamak ayrıca anlaşılmayacak kadar da kısa tutmamak gerekir. Böylece karşımızdaki kişilerin sıkılmadan bizi dinlemelerini sağlamış oluruz.Toplum içinde gizli konuşmalar yapmak nezaket kurallarına uygun değildir. Hz. Muhammed (s.a.v.) “Eğer bir yerde üç kişi iseniz, kalabalığa karışmadıkça ikiniz ötekini bırakarak gizli bir şey konuşmasın. Çünkü bu, onu üzer.” buyurarak bu konuda Müslümanları uyarmıştır.

Konuşmak ve iletişim kurmak aynı zamanda bir ihtiyaçtır. Ailemizle, arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle, akrabalarımızla ya da çevremizdeki insanlarla konuşmak isteriz. Konuşurken kullandığımız ifadeleri, ses tonumuzu, hareketlerimizi doğru seçersek kendimizi daha iyi anlatabiliriz. İnsanları kırmadan, onlara değer verdiğimizi hissettirerek konuştuğumuzda onlar üzerinde daha çok etkili oluruz. Bu nedenle çevremizle iletişimimizde konuşma üslubumuza ve konuşma adabına uygun davranmamız gerekir.Konuşma adabına uygun davranmanın ilk şartı doğru sözlü olmaktır. Konuşmalarımızda yalandan uzak durmalı, dürüstlükten vazgeçmemeliyiz. Hz. Muhammed (s.a.v.) Müslümanı, “Dilinden ve elinden diğer Müslümanların güvende olduğu kimsedir.” şeklinde tanımlayarak doğru sözlü ve güvenilir olmanın önemine işaret etmiştir. Bizler de konuşurken kırıcı ve incitici tarzda konuşmamalı, kötü sözden ve kötü ifadelerden uzak durmalıyız. Konuşurken ifadelerimizi karşımızdaki kişinin anlayacağı şekilde seçmeliyiz. Bu şekilde konuşmak yanlış anlaşılmayı önler. Hz. Aişe (r.a.), Hz. Muhammed’in (s.a.v.) herkesin anlayabileceği şekilde açık konuştuğunu söylemiştir. Konuşurken sözü fazla uzatmamak ayrıca anlaşılmayacak kadar da kısa tutmamak gerekir. Böylece karşımızdaki kişilerin sıkılmadan bizi dinlemelerini sağlamış oluruz.Toplum içinde gizli konuşmalar yapmak nezaket kurallarına uygun değildir. Hz. Muhammed (s.a.v.) “Eğer bir yerde üç kişi iseniz, kalabalığa karışmadıkça ikiniz ötekini bırakarak gizli bir şey konuşmasın. Çünkü bu, onu üzer.” buyurarak bu konuda Müslümanları uyarmıştır.Günümüzde internet ve sosyal medya, insanlar arası iletişimde oldukça önem kazanmıştır. Bu iletişim kanalları hem uzaktaki kişilerle iletişim kurmayı hem de çok geniş kitlelere ulaşmayı sağlamaktadır. Sosyal medya sayesinde iletmek istediğimiz bir mesajı ya da paylaşmak istediğimiz bir bilgiyi kolaylıkla insanlara ulaştırabiliriz. Ancak internet ve sosyal medyanın bize sağladığı imkânları adap kurallarına uygun bir şekilde kullanmamız gerektiğini de unutmamalıyız.

Rodi87

Cevap:

iletişim de karşımızdaki insanları kırmayarak

konuşmalıyız ,

karşımızdaki insan ile empati kurmalı ve söz kesmemeliyiz ,

küfürlü konuşmamalıyız ,

analı konuşmamalıyız

mesela insanların özel hayatından bahsetmemeliyiz

dedikodu yapmamalıyız

telefonda konuşmak yerine veya mesajlaşmak yerine yüz yüze konuşmalıyız

en iyi seçermisin