Cevap :

❗ SƏLAM ØLSÛN DØSTŪM ❗

KAHRAMANLARI...

  • çocuklar

  • Rehber

  • Şahit

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ...

8. sınıf öğrencisi üç çocuğun Çanakkale gezisi sırasında başlarından geçen sıradışı olaylar zinciri etrafında kurgulanmış. Rehberin verdiği bilgilerle Çanakkale savaşlarının yaşandığı yerleri gezmektedir çocuklar. Çanakkale savaşları sırasında kullanılan gerçek bir topun namlusunun içine bakmak isterlerken kendilerini bir sürpriz beklemektedir. Bir anda, Çanakkale savaşlarının yapıldığı zamanda bulurlar kendilerini.

Savaş bütün şiddetiyle cereyan etmektedir. İlk şaşkınlığı atlatan çocuklar, savaş sahnelerini bire bir yaşamaya başlarlar. Öyle ki geçmiş zamana gitmeden önce birer “afacan” olan çocuklar, şahit oldukları her olayla biraz daha olgunlaşırlar. Kimi zaman bir masal hatta efsane gibi gelen Çanakkale destanı, gözlerinin önünde cereyan eder. Olayın tarihe geçen ve geçmeyen, adı bilinen ve bilinmeyen kahramanlarını görürler. Çanakkale’nin adeta Cennete açılan bir kapı olduğuna şahit olurlar. Vatan, millet, ümmet, din, şeref, namus ve sevdikleri için can vermek, şehit olmak, yaralanıp gazi olmak ne demek; hepsi tek tek karşılığını bulur Çanakkale’de. Cephe, cephe gerisi, yaralılar, siperler, erler, komutanlar, mektuplar, hasretler, katıksız öğünler, korkular, ümitler... Heyecanın ve gerilimin son ana kadar devam ettiği eserde çocuklar, bir yandan hayatta kalmanın, diğer yandan gerçek dünyaya geri dönmenin mücadelesini verirler.

Eser; özgün anlatımıyla ve yazarının arı duru Türkçesiyle bu konuda yazılmış yüzlerce roman arasında önemli bir yere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Eserin önemli bir özelliği de savaşın görünmeyen yüzünü ve insanların, özellikle çocukların ruhundaki yansımalarını ustalıkla anlatmasıdır.

❗ƏN ÎYÎ SƏÇƏRSƏN SƏVÎNÎRÎM ❗