Cevap :
Cevap:
Açıklama:
pinMode(pin, mode) komutu yukarıda anlatılan program bloklarından Void setup(){……} kısmında süslü parantezlerin arasında kullanılmalıdır. Çünkü Arduino’nun kurulumuna ait bir komuttur.
Pin tanımlama alanına dijital pinlerden herhangi biri yazılabilir. Örneğin Arduino Uno için; 0’dan 13’e kadar 14 adet dijital giriş/çıkış olarak kullanılabilen pinler mevcuttur. Bunlardan herhangi biri yazılabilir.
Pin numaraları rakam olarak yazılabileceği gibi, bu sayılara bir isim verilip, pin yerine o isim de kullanılabilir. (pin numaralarına isim atama, ilgili komutlar anlatılırken bahsedilecektir.)
Mode ile belirtilen alana output yazıldığı için bu örnekte 13 numaralı pin, çıkış olarak kullanılacaktır.
Komutun sonunda (;) noktalı virgül kullanılmalıdır.
digitalWrite(13, 1);
dijital yazma anlamına gelen bu komut, çıkış olarak belirlenen pine değer aktarmak(yazmak) için kullanılır.
Açıklama:
İki farklı argüman vardır. İlki dijital yazma işleminin yapılacağı pin belirlenir. İkincisi ise yazılacak değerin belirlenmesi. Yazılacak değer 1 veya 0 olabilir.
Yazılacak değer 1 veya 0 olarak yazılabileceği gibi 1 = High, 0 = Low olacak biçimde High veya Low da yazılabilir.
pinMode komutu ile hangi pinler dijital çıkış olarak tanımlandı ise o pinlere yazma işlemi yapılabilir. Giriş olarak tanımlanan bir pine yazma işlemi yapılamaz.
Örneğin 13. Pine led bağlı olduğunu düşünürsek ve yukarıda verilen şekilde komut çalıştırılırsa; 13. Pine bağlı olan led 1 olacaktır ve ışık verecektir.
digitalWrite(13,0); şeklinde yazılırsa yanan led sönecektir.
Bu komut Loop() bloğunda yer almalıdır. Sonunda da (;) noktalı virgül kullanılmalıdır.
digitalRead(5);
dijital okuma anlamına gelen komut belirtilen pinden dijital olarak okuma işlemi yapar.