Cevap :

SOL AYAĞIM KİTABININ ÖZETİ:

Sol Ayağım (1954) İrlandalı yazar Christy Brown’ın otobiyografisi. Şiddetli beyin felci ile dünyaya gelen Brown, sol ayağı hariç, uzuvlarının kontrol ve el becerisinden yoksun olmasına rağmen başarılı bir yazar, ressam ve şair olmuştu. 1989'da, Daniel Day-Lewis'in başrol oynadığı, filme uyarlanan kitabı Akademi Ödülünü kazanmıştır.

Brown ilk doğduğunda ne doktorlar ne de annesi Brown'un sağlıklı veya normal olmadığını düşündürecek herhangi bir semptomla veya davranışla karşılaşmamıştı. Ancak 4 aylık olduğunda Brown'un annesi oğlunun kafasını dik tutamadığını ve vücudunun diğer kalan kısmının da motor nöronların çalışmasından yoksun olduğunu farketti. Üzgün bi şekilde çocuğunun sağlığıyla ilgili bir problem olduğunu düşünerek onu doktora götürdü. Brown'a tedavi edilemez hastalık olan serebral palsi teşhisi konuldu. Serebral palsi, beynin motor fonksiyonlarını kontrol eden kısımlarına verilen hasarın sonucudur. Bu hasarlar genellikle anne hamileyken ortaya çıkarken, doğum sırasında da oluşabilir. Bununla birlikte bu hastalık genellikle bir çocuğun entellektüel gelişimini etkilemez. Brown'a serebral palsi teşhisi konulduğunda, hastalıkla ilgili çok az şey bilinmesinden dolayı doktorlar annesine ve ailenin diğer üyelerine, Brown'un zihinsel olarak da engelli olabileceğini ve Brown'dan normal ve üretken bir hayat sürmelerini beklememeleri tavsiyesinde bulundu. Brown'un annesi dışında herkes Brown'a koyulan bu yanlış teşhisi kabullendi.

Zaman akıp giderken, Brown'un annesi oğlunun normal zihinsel yeteneğinin olduğuna inanmaya devam etti. Brown 5 yaşına geldiğinde, annesi sonunda haklı olduğunu gördü. Bir gün, Christy kardeşinin yanındayken kardeşinin bir parça tebeşirle oynadığını görür ve tebeşiri kardeşinin elinden sol ayağıyla alıp yere "A" yazar. Tutarlı bir harf çizen Brown onun tesadüf eseri veya içgüdüsel olduğunu düşünür, niyeti aslında tahtaya bişeyler karalamaktı. Durum ne olursa olsun bu an hem annesi hem de kendisi için dönüşüm vaktiydi. Brown için o an iletişim için kapı aralaması oldu. Annesi için ise o an oğlunun zihinsel olarak kapasitesinin doktorların söylediğinin aksine diğer insanlar gibi normal olduğuydu. Bu dönüştürücü iletişim deneyiminin ardından Brown zamanla içine kapandı. Diğer çocuklar ve kardeşleriyle oynuyor olmasına rağmen, Brown, Henry adını verdiği araba üzerinde dolanıp durdu. Kendiyle, diğer çocuklar arasında açık bir şekilde mesafe olduğunu hissetti. Brown farklı olduğunu biliyordu; Bu düşünce Brown için oldukça yoğun bir şekilde sinir bozucuydu. Büyüdükçe içine daha da kapanan Brown, kendini edebiyata, boyamaya ve şiire kaptırdı.

Fransa'nın Lourdes kentine ziyareti Brown'a ikinci büyük değişim tecrübesi sağladı. Orada bi çok sayıda kendinden daha kötü engeli olan insanla tanıştı. Bu deneyim ona durumu hakkında son derece değerli bir bakış açısı verdi. Belki de hayatında ilk kez, yapamadığı her şey için depresyona girmiş hissinin aksine Brown, yapabildiği her şey için minnettarlık duydu.

Bu tedaviler Dr. Robert Collis'in yardımıyla yapıldı. İrlandalı olan doktor Collis, Kızıl Haç'ta görev yapmış ve  Holocaust kurbanlarına yardım etmiş. Daha sonra serebral palsi irlanda isimli gelişmiş teknolojili serebral palsi kliniğini kurmuştur. İlk hastası ise Brown olmuştur. Collis daha sonra Brown'a kendi otobiyografisini yazmasında yardım etmek istedi. Ona bazı ip uçları verdi ve düzeltmele kısımlarına yardım etti. Beraber kitabın sonuyla birlikte iki taslağı beraber tamamladılar. Kitabın sonunda Brown, Collis'in kitabı izleyecilere bağış platformunda izleyicilere okuyacağını yazar, bu durum büyük bir övgü alır.

SOL AYAĞIM KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ:

Christy: İrlandalı, beyin felçli doğmuş ve sadece sol ayağını kullanabiliyor . Kitabın ana kahramanıdır.

Bayan Brown: Christy’nin annesidir. Christy’e hayatı boyunca en iyi bakan kişidir.

Bay Brown: Christy’nin babasıdır. Duvar işleriyle uğraşmaktadır.

Mona: Christy’nin kiz kardeşidir. Her zaman dışarıda dolaşır.

Tony: Christy’nin ağabeyidir. Ailenin en yaramazıdır.

Paddy: 23 çocuğun en büyüğüdür.

Katriana Delahunt: Christy’e hep yardım eder. Çok güzeldir.

Dr. Warrants: Christy’i çocukluğundan beri takip eden doktordur ve onu iyileştirmeye çalışan kişidir.

Jenny: Christy’nin çocukluk aşkıdır. Kaynak: Sol ayağım özeti, ana düşüncesi ve karakterleri

SOL AYAĞIM KİTABI ZAMAN:

1954 yılında geçmektedir.

SOL AYAĞIM KİTABI MEKAN:

Dublin'de ve Fransa'da olaylar gerçekleşmektedir.

BAŞARILAR  #eodev91000



Sol Ayağım Özet

İrlandalı yazar Christy Brown’un dünyanın en iyi otobiyografi kitaplarından bir tanesi olan Sol Ayağım otobiyografiden öteye daha çok motive edici mükemmel bir kişisel gelişim kitabı da diyebiliriz. Christy Brown’un gerçek hayat hikayesini ve mücadelesini okudukça hayata olan bakışınız değişiyor ve başarmak istediğiniz hedefler gözünüzde daha erişilebilir hale geliyor.
Sol Ayağım romanı 16 kısa bölümden oluşuyor ve her bölüm Christy Brown’un hayatından bir macera sunuyor.

Beyin felci ile doğan ve bu yüzden doktorların zihinsel özürlü olduğu ve fazla yaşamayacağını düşündüğü Christy Brown’un farklı bir çocuk olduğu annesi keşfediyor. Doktorların ne dediğini umursamadan ve umudunu kaybetmeden oğlu için her şeyi yapıyor. Bunun farkında olan Christy Brown bir süre vücudunu hareket ettiremeden çevresini gözlemleyerek hayatına devam ediyor. Bir gün kız kardeşinin tebeşir ile ödevini yapmasını izlerken içinden bir dürtü ile tebeşiri sol ayağı ile alıp bir şeyler çizmeye başlıyor. Bu annesi dahil herkeste bir şok etkisi yaratır ve annesi ondaki umudu bir kez daha durur. Bunun üzerine annesi ona harfleri öğretmeye karar verir ve Christy Brown ilk olarak sol ayağı ile A harfini yazar.

Bir sonraki bölümde Christy Brown sol ayağını kullanarak ve annesinin yardımı ile alfabeyi baştan sona öğrenmesi anlatılıyor. Sol ayağı ile bir şeyler çizmek ve öğrenmek onun hayatında yeni bir sayfanın başlangıcıdır. Christy Brown daha fazlasını ister ve alfabenin ötesinde kelimeleri de öğrenmeye başlar. İlk olarak da annesini yanına çağırır ve ona ilk kelimesini gösterir. Kelime ANNE’dir.

Christy Brown hayatını tamamen sol ayağına dayanak yaşamaya devam eder. Fakat onun bağımlı olduğu bir de oyuncağı vardır. O da oyuncak bebek arabasıdır. Onun vasıtası ile birlikte kardeşleri ile her yere gidebilir ve hayatının tadını çıkartabilmektedir. Onu dış dünyaya bağlayan tek şey Hanry adını verdiği oyuncak bebek arabasıdır. Fakat araba eskidir ve bir gün kırılır ve kullanılamayacak hale gelir. Christy’nin hayatı başına yıkılmıştır. Kardeşleri artık onu almadan oynamaya giderler ve o elinden bir şey gelmeden onları öylece izler.

Bir süre sonrası annesi Christy’ye yeni bir araba alır fakat hayat artık eskisi gibi değildir. Christy büyümektedir ve çevresinde olanları artık daha iyi algılayabilmektedir. Bir keresinde kendisini aynada görür ve gördüğü pek hoşuna gitmez. Yeni arabasına rağmen Christy artık dışarı çıkmak istemez ve eve daha da kapanır.

Yeni yıl gelir ve herkes yeni yıl hediyelerini açar. Christy oyuncak askerler almıştır fakat onun gözü kardeşine hediye edilen boyalara takılır. Onları her şeyden çok ister. Bir gün yalnız başına iken boyaları alır ve boyamaya başlar. Annesi bunu görünce ona yardımcı olur. Christy’nin dünyası bir kez daha değişmiştir. Uzun bir aradan sonra yeniden hayata döndüğünü hisseder.

Resim yapmak Christy Brown’un en büyük arzusu haline gelir. Fakat zamanla aşk ile de tanışır. Fakat onun ki umutsuz bir aşktır ve ilk aşk acısını da bu şekilde daha küçükken yaşar. Fakat bundan da vazgeçmez. Mahalledeki Jenny adındaki kıza da aşık olur ve ona bir not gönderir. Notta onun resmini yapmak istediğini söyler ve onu davet eder. Kız buna sevinir ve Christy ile vakit geçirir. Fakat zamanla o da Christy’den uzaklaşır. Beklentileri boşa çıkan Christy tekrardan bir aşk acısı yaşar.

Christy zamanla yine içine kapanır. Artık resim yapmak da beklenen etkiyi yapmaz. Karşısına çıkan tedavi imkanlarını kullanmaya başlar. Bir keresinde Fransa’nın yolunu tutar ve kendi gibi bir umut için gelen insanlar ile tanışır. Fakat umduğunu bulamaz. Daha sonra bir doktorun yardımı ile fizik tedaviye başlar fakat bunun karşılığında ondan tek sahip olduğu şeyden vazgeçmesi istenir. Fizik tedavide başarılı olmak için Christy’nin sol ayağını kullanmasını bırakması gerekir. Christy bunu kabul eder ve fizik tedavi başlar. Fakat ev çok küçüktür ve doktor ile Christy rahat çalışamaz. Bunun üzerine yine imdadına annesi yetişir. Zar zor biriktirdiği paralar ile Christy’ye arka bahçede bir ev inşa eder. Annesi yine başarmıştır.

Christy bir taraftan tedaviye devam ederken bir taraftan da yeni arayışlar içine girer. Bir gün kardeşi ödev yaparken yazmakta ne kadar zorlandığını görür ve aklına bir fikir gelir. O söyleyecek ve kardeşi onun için yazacaktır. Böylece Christy kitap yazmaya karar verir fakat bir şeyler eksiktir. Bunun üzerine doktorundan yine yardım ister ve doktoru bu kez ona kitap yazmayı öğretir. Böylece Christy kendi otobiyografisini yazmaya başlar.

Christy kitabının ilk iki bölümü olan A Harfi ve ANNE’yi tamamlamıştır. Doktorunun da çabası ile bir yardım gecesi düzenlenir ve doktoru bu iki bölümü sahnede okumak ister. Christy ve ailesi çok heyecanlıdır. Christy sahnede, annesi ve babası da en önde yerlerini alır. Doktor iki bölümü okuduğunda herkes çok duygulanır ve onu ayakta alkışlar. Zihin özürlü olduğu düşünülen Christy artık hem bir ressam hem de bir yazardır….


(Umarım yardımcı olmuşumdur:)