Cevap :
Cevap:
Başarı Sıralamaları
Anasayfa
Taban Puanları
LGS
DGS
Tercih Rehberi
Üniversiteler
Konular
Puan Hesaplama
Sitede Ara...
Reklam Reklam
Sözcükte Anlam (Sözcük Anlamı) Konu Anlatımı
Anasayfa / Konu Anlatımı
Sözcükte Anlam Konu Anlatımı,Sözcükte anlam nedir, Sözcükte Anlam tyt, Sözcükte Anlam ayt, Sözcükte Anlam örnekleri, Sizlere bu yazımızda sözcükte anlam hakkında bilgi vereceğiz.
Sözcükte Anlam (Sözcük Anlamı) Konu Anlatımı
A. Anlam Bakımından Sözcükler
Gerçek Anlam
Yan Anlam
Mecaz Anlam
Terim Anlam
B. Anlam İlişkisi Bakımından Sözcükler
Eş Anlamlı Sözcükler
Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler
Zıt Anlamlı Sözcükler
Yakın Anlamlı Sözcükler
Ad Aktarması (Mecaz-ı Mürsel)
Dolaylama
Somut ve Soyut Anlam
Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler
Nitel ve Nicel Anlamlı Sözcükler
Anlam (Deyim) Aktarması
C. Söz Öbekleri
Yansıma Sözcükler
İkilemeler
Deyimler
Atasözleri
Özdeyişler (Vecizeler)
Dolaylama
Güzel Adlandırma
Sözcükte anlam konusunu ele almadan önce “Sözcük nedir?” sorusunun cevabını bilmeliyiz. Çeşitli harflerin bir araya gelmesiyle anlamlı bir birim oluşturan yapı birimine sözcük ya da kelime denilmektedir.
Sözcüklerin oluşması ve günümüzdeki kullanım şekillerine ulaşması, uzun yıllar süren bir süreçten sonra meydana gelmiştir. Her dilde kelimeler, seslerin düzenli bir sistemle bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Ancak kelimeler kullanıldıkları cümleye göre farklılık gösterebilmektedir.
Bugün hava soğuk olacakmış. (Gerçek anlam)
Yeni sınıfında çok soğuk karşılandı. (Mecaz anlam)
Yukarıdaki örneklere dikkat edilirse ilk cümlede kullanılan “soğuk” kelimesi gerçek anlamında kullanılmıştır. Ancak ikinci cümledeki “soğuk” sözcüğü gerçek anlamının dışına çıkmıştır, yani mecazlı kullanılmıştır. İkinci cümledeki “soğuk” kelimesi “beklenilen ilginin gösterilmemesi” şeklinde anlamlandırılabilir.
A. Anlam Bakımından Sözcükler
Kelimelerin bir araya gelmesiyle cümleler, cümlelerin bir araya gelmesiyle paragraflar ve paragrafların bir araya gelmesiyle metinler oluşmaktadır. Dikkat edildiğinde metinlerin temelini oluşturan unsurların sözcükler olduğu görülebilir. Bu nedenle sözcüklerim hangi anlamda kullanıldıklarını bilmek son derece önem teşkil eder. Sözcükler bağlama göre, yani kullanıldıklarını cümleye göre farklı anlamlar kazanabilmektedir.
Gerçek Anlam
Bir sözcüğün tek başına kullanıldığında tanımlanabilen anlamı, gerçek ya da temel anlam olarak adlandırılır. Kelimelerin sözlük anlamı da gerçek anlamdır. Gerçek anlam genellikle sözcüğün akla gelen ilk anlamı da olmaktadır.
⇒ Uyanır uyanmaz perdeyi açıp pencereden dışa baktım.
“Perde” kelimesini duyduğumuzda aklımıza ilk olarak “pencerelerin önüne takılıp ışığın girmesini engellemeye yarayan örtü” gelir. Bu cümlede “perde” sözcüğü aklımıza ilk gelen bu anlamıyla kullanıldığından gerçek anlam taşımaktadır.
⇒ Karabaş, bir şeyin kokusunu aldı.
(koku: Nesnelerden yayılan zerrelerin burunda uyandırdığı duygu)
⇒ Kör adama kimse yardım etmedi.
(kör: Görme engeli)
⇒ Kitaplarını boş bir kutuya yerleştirdi.
(boş: İçinde, üstünde hiç kimse veya hiçbir şey bulunmayan)
Yan Anlam
Yan anlamda kullanılan sözcükler gerçek anlamdan yola çıkılarak bir benzerlik sonrasında oluşmuştur. Yani bir varlığın ismi, şekil olarak ya da işlevsel olarak benzerlik kurulabilen başka bir varlıktan alınmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, sözcüğün gerçek anlamdan tam olarak kopmamış olmasıdır.
⇒ Çok zorlayınca kapının kolu kırıldı.
“Kol” kelimesinin gerçek anlamı en genel ifadeyle “insan uzvu”dur. Gövdemizin iki kenarında bulunur ve hareket ettirebiliriz. “Kapı kolu” da kapı gövdesinin iki kenarında bulunur ve hareket ettirilebilir. Dolayısıyla “kapı kolu” şekil ve işlev olarak insan koluna benzediği için yan anlam kazanmıştır.
⇒ Bu kokuyu, annem de kullanır.
(koku: Güzel kokmak için kullanılan esans)
⇒ Kör makasla kumaşı kesmeye çalışıyor.
(kör: Keskinliği yeterli olmayan)
⇒ Bugün boşum, hiç işim yok.
(boş: İşi olmayan, işsiz.)
Mecaz Anlam
Kelimelerin sözlük anlamlarından uzaklaşıp başka bir anlamda kullanılmasıdır. Genellikle somut kelimelerin soyutlaştırılmasıyla kullanılır.
⇒ Konsere gidemeyince biletlerimiz yandı.
“Yanmak” fiilini duyduğumuzda aklımıza ilk gelen anlam (yani gerçek anlam) “ateş almak, tutuşmak”tır. Bu cümlede ise “biletlerimiz yandı” sözüyle “biletlerin alev aldığı” anlatılmamaktadır. Burada “yanmak” fiili gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak mecaz anlam kazanmış ve “geçerliliğini yitirmek” anlamında kullanılmıştır.
Cevap:
gerçek anlam Terim anlam mecaz anlam
Açıklama:
beni takip et