Cevap :

Din, Evlilik ve Aile İlişkisi

Aile toplum için gerekli bir husustur ve toplumun temelidir. Dinle bir bağlılık kursak olursak eğer peygamber efendimizin aile hakkında pek çok hadislerinde de bu yönü ele almaktadır. Her zaman bir aile kurmayı ve evlenmeyi bu yönden tavsiye etmiştir. Kendisi de çeşitlilik evlilik yapmıştır. Yani peygamberimizin de iyi bir aile babası olduğunu biliyoruz, onun hayatını bu anlamda çok güzel örnekler bulunmaktadır.

Çeşitli hadislerde de bunu görmekteyiz, imkanı olan evlensin kişi kendisini haramdan korunması için bu şekilde buyurmuştur. O yönden dolayı peygamberimiz aileyi daima tavsiye etmiştir. Din açısından da bu bağlanımlar bu şekilde olmaktadır. Allahu Teala insanları erkeklik ve dişilik olarak yaratmıştır ve aralarında bir sevgi ve bir merhamet bağının bulunması gerektiğini vurgulamıştır. Kuran-i Kerim de başka bir şekilde buyurmuştur ki Hz Adem yaratılmıştır ve ona bir bağlılık gösterecek Hz Havva yi yaratmıştır ve bu şekilde de aile kavramını Kuran-i Kerimin de önem buyruğu bu şekilde gösterilen bir yargı içinde bulunmaktadır.

Aile, çocuğun hayatta kalıp neslin devam etmesine hizmet eder. İnsan, doğduğu günden itibaren korunmaya ve bakıma ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyduğu bu korunma ve bakım olmadan gelişimini tamamlaması mümkün olmaz. İnsanın sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için gereken koruma ve bakım, en iyi şekilde aile içinde mümkün olur. İnsan için gerekli olan koruma ve bakım, sadece acıkınca karnının doyurulması, susayınca suyunun içirilmesinden ibaret değildir. Bunlar insanın maddi ihtiyaçlarıdır ve aile dışında da karşılanabilir. Bunların yanı sıra insanın karşılanması gereken manevi ihtiyaçları da vardır. İnsanın bu tür ihtiyaçlarının başında sevmek, sevilmek, güven vb. gelir. Bunların en iyi karşılanabileceği yer ise aile yuvasıdır.

Cevap:

Açıklama:

Bireylerle toplum arasında bağ kuran ve toplum hayatının devamını sağlayan en temel toplumsal kurumlardan biri olan aile ,tabii bir dini grup olması nedeniyle tarih boyunca din ile çok yakın bir ilişki içinde olagelmiştir. Dolayısıyla aile dini yaşamın merkezi kabul edilmektedir.