Cevap :

Cevap:

Mardin, Güneydoğu Anadolu’da tarih ve din turizmi ile öne çıkan bir şehir olsa da, etkileyici doğal güzellikleri de görülmeye değerdir. Yaz aylarında serinletici suları, çam ağaçlarının gölgesinde piknik ve mangal alanları, doğa yürüyüşü rotaları, gürül gürül akan şelaleleri ve çok daha fazlası ile Mardin’de görülmeye değer pek çok doğal güzellik bulunmaktadır.

Tarih boyunca pek çok medeniyetin yaşamak ve saklanmak için kullandığı doğal mağaralar, Mardin’in öne çıkan tarihi ve doğal değerlerinden biridir. Beyazsu ise akan suyun üzerinde konumlandırılan masaları ile dinlenmek ve sosyalleşmek için idealdir.

Yaz sıcaklarında bile buz gibi suyu ile dikkat çeken Xanuk Mağarası, doğayla buluşma noktası Gurs Vadisi, yemyeşil ağaçların altındaki piknik yerleri ile Kurdise Şelalesi, şifalı suları ile Germ-i Ab Kaplıcası, Mardin Piknik Alanı Ve Spor Kompleksi, Zinnar Vadisi, Kamor Millet Bahçesi, Karasu Çayı ve Savur Çayı da Mardin’de görülmesi gereken doğal güzelliklerdir.

Midyat Mağaraları

Midyat ilçesinde Akçakaya mevkiinde bulunan Midyat Mağaraları, şehir merkezine 65 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-380 üzerinden sağlanmaktadır.

Doğal mağaralar, tarih boyunca insanların yaşaması ve saklanması için önemli mekanlar olmuştur. Mardin’de kaya kültürüne paralel olarak gelişen mağaraların da şehrin tarihinde özel bir yeri vardır. Midyat mağaralarının iç mekanları, günümüzde müzeye dönüştürülerek buradaki yaşamı gözlemlemek için bolca fırsat sunmaktadır.

Midyat, M.Ö 9.yüzyılda Asur tablalarında mağaralar şehri olarak geçmektedir. Daha sonraki yıllarda Urartular, Persler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Bölgede yaşamın başlangıcından beri kullanılan Midyat Mağaraları, günümüzde belediye tarafından işletilen bir müzeye dönüştürülmüştür.

Midyat Mağaraları, 24 saat ziyarete açıktır ve giriş kişi başı 5 TL’dir.

Beyazsu

Midyat ilçesinde bulunan Beyazsu, şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-380 üzerinden sağlanmaktadır.

Ava Sipi olarak da bilinen Beyazsu, akan suyu ve serinletici havası ile özellikle yaz aylarında büyük ilgi gören bir doğal güzelliktir.

Sıcak günlerde ziyaretçiler burada yemek yiyebilir, suya ayaklarını sokarak serinleyebilir, şark köşesi şeklindeki masalarda çay içebilir, suyun üzerinde yüzen ördekleri izleyebilir, akan suyun sesi eşliğinde ve yemyeşil ağaçların gölgesinde dinlenebilir. Kurulan tahtların altından buz gibi sular geçmektedir. Bazı masalar ise suyun tam olarak içinde yer almaktadır. Bazı günlerde, kemençecilerle birlikte eğlenceler de düzenlenmektedir.

Beyazsu’da akan sudan tutulan taze balıkların servis edildiği balık lokantalarda balık yemek de mutlaka yapılması gerekenler arasındadır

Açıklama:

umarım işine yarar