Cevap :
Açıklama:Yükselen Gençlik Akademisi tarafından organize edilen kitap okuma projesi kapsamında bu ayki konu Mehmet Akif Ersoy’u anlamak olarak belirlenmişti. Bununla ilgili olarak kitap listesi de paylaşılmıştı. Ben de Nurettin Topçu’nun kaleminden Mehmet Akif Ersoy’u anlatmış olduğu kitabı okudum. Kitap hakkında gözlemlerimi ve ilgimi çeken konuları kısa bir şekilde sizlere aktarmaya çalışacağım.
Kitaba genel olarak bakacak olursak, Nurettin Topçu kitabında Akif’i farklı yönleriyle ele almış. Akif’in şahsiyeti, sanatı, idealizmi, milliyetçiliği, inkılâpçılığı, din ve mistizmi, hürriyet anlayışı, Safahat’ın felsefesi ve isyanı şeklinde gözlemlerini bizlere aktarmış. Kitabın son bölümünde ise Âkifnâme’ye dair değerlendirmelerini bizimle paylaşmış.
Şimdi de bu bölümlerde dikkatimi çeken yerleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Nurettin Topçu’nun Akif’in şahsiyeti ile ilgili bilgiler aktardığı bölümde büyük adamın tarifini yaptığı satırlar en çok beğendiğim bölüm olduğunu söyleyebilirim. Bahsettiğim bölümden bir kısmı sizlerle paylaşmak istiyorum.
“Büyük adam, eseriyle hayatını birleştiren adamdır. Biz onda şu vasıfları arıyoruz: Önce bütün ömründe ayni kanaatin, ayni imanın sahibi olan adamdır. Devirlere, zaruretlere, cemiyetlere göre değişmez, muhitine uymaz; muhiti kendine uydurur, uyduramazsa çarpışır. Cemiyetten daha kuvvetlidir; cemiyeti sürükleyicidir.”
Şartlara göre ve ortama göre hareket etme mantığının yaygın olduğu günümüzde bu sözler gerçekten herkesin kulağına küpe olacak nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.
Sanatıyla ilgili olarak ise “onda dış âlemden kendi ruhuna, oradan da Allah’tan başka bir şey olmayan sonsuğluğa götüren yolculuğun izlerini görüyoruz.” şeklinde Akif’i yorumluyor.
EN İYİ SEÇERSEN SEVİNİRİM
İYİ DERSLER...