Cevap :

Selam !

Teknolojinin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Teknolojinin bilinçsiz bir şekilde kullanılması özellikle de çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlardan bazıları ise,

Zihinsel Becerilerde Bozukluk: Telefon, tablet ve bilgisayarın başında çok uzun vakit geçirmek dikkat eksikliğine ve konsantrasyon bozukluğuna neden olur. Bu durum, çocuğun eğitim hayatını ve tüm sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler. Tabii ki bu durumdan tek başına teknolojiyi sorumlu tutmak doğru değildir. Bunun asıl nedeni, teknolojinin bilinçsiz bir şekilde kullanılmasıdır. Teknolojik gelişmeler, insana faydası olması için üretilir. Bu nedenle teknolojinin doğru zamanda doğru miktarda kullanılması zararlı değil yararlı bir kullanım şeklidir.

Sosyal Becerilerde Bozukluk: Bilgisayar başında sürekli oyun oynayan bir çocuk gerçeklikten kopuk yaşamaya başlar. Bu süreç sonucunda da sosyal becerileri önemli ölçüde azalır. Çevresi ile yeteri kadar iletişim ve etkileşim içinde olmayan çocuk tüm ihtiyaçlarını sanal ortamda karşılamaya çalışır.

Öfke ve Korku: Çocuklar siz fark etmeden izledikleri herhangi bir çizgi filmde ya da videoda Momo gibi ürkütücü karakterlere maruz kalabiliyor. Gerçek ile hayal ürününü tam olarak ayırt edemeyecek yaşta olan çocuklar için bu karakterler korku verici olabiliyor ve psikolojisini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu tür karakterlere maruz kalan çocuklar tek başına kalmaktan korkabiliyor, tek başına tuvalete gitmeye çekiniyor ve gece sık sık kabus görebiliyor. Benzer şekilde şiddet içeren videolar da çocuğu öfkeli olmaya itebiliyor.

Teknoloji Bağımlılığı: Teknolojiyi aşırı kullanmaktan dolayı ortaya çıkan teknoloji bağımlılığı, kişilerin teknolojiye ulaşamadığı anlarda yoksunluk yaşamasına ve kendini huzursuz hissetmesine neden oluyor. Teknoloji bağımlısı olan bir kişi internete girmediği ve bilgisayar ile vakit geçirmediği her an kendini mutsuz hisseder.

Teknolojinin Fiziksel Zararları Engellenebilir Mi?

Teknolojinin zararları sadece ruhsal ve psikolojik olarak insanları etkilemiyor. Yürüme, koşma, atlama gibi fiziksel aktivitelere ayrılması gereken zamanı teknolojiye ayırarak cihaz karşısında hareketsiz bir şekilde oturmak kas gelişimini olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda yeteri kadar kalori yakamayan çocuk obezite sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Teknolojiye uzun süre maruz kalmanın bir de fiziksel zararları bulunuyor. Özellikle de hatalı oturma pozisyonlarında uzun süre TV ya da bilgisayara bakmak, tablet ya da telefon kullanmak gibi olumsuzluklar beraberinde bazı fiziksel sorunları getiriyor. Bunlar ise;

  • Göz ve görme bozuklukları
  • Bedenin iskelet yapısında önemli ölçüde bozulma
  • Boyun ağrıları
  • El, kol ve parmaklarda uyuşma hissi
  • Aşırı yorgunluk

Sanal Zorbalıktan Uzak Kalın!

Teknolojinin aşırı kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan pek çok güvenlik sorunu ve siber zorbalıkla da karşılaşabilirsiniz. Online iletişim özelliği bulunan oyunlarda ve uygulamalarda çocuklar, çeşitli zorbalıklara ve istismara maruz kalabiliyor. Kötü niyetli kişiler, çeşitli yollarla çocuğa ve ailesine ait pek çok bilgiye bu yolla ulaşabiliyor.