Cevap :
ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDİR?
İçinde bulunduğumuz evren bize bir çok güzellik sunmaktadır. Temiz hava, temiz su, doğanın sunduğu görsel şölen dahil her şey bize evrenin sunduğu güzelliklerdir. Lakin bize tertemiz olarak sunulan dünyaya verdiğimiz zararlar oldukça fazladır.
Bu zararları kısacası çevre kirliliği olarak adlandırabiliriz. Çevre kirliliği insanlar tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak meydana getirilen, çevreye ve doğaya zarar veren, kısacası tüm canlıların hayatını tehlikeye atan etmenlerin tümüne verilen isimdir.
İnsanların doğaya ve çevreye verdiği zararlar farklı şekillerde gerçekleşmektedir. Yani çevre kirliliği çeşitleri vardır. Bunlar;
- Hava kirliliği
- Toprak kirliliği
- Su kirliliği
- Görüntü kirliliğiIşık kirliliği
- Gürültü kirliliği
Hepimizin bildiği üzere atmosferde hayatta kalmamızı sağlayan oksijenin bulunduğu ortamdır. Biz insanlar hava kirliliğine sebep olan bir çok zararlı maddeyi kullanarak soluduğumuz oksijenin kalitesini düşürüyoruz. Temiz havayı kirleterek aslında kendi sonumuzu hazırlıyoruz.
Hava kirliliğini oluşturan bir çok sebebi vardır. Bunlar;
- Fabrika bacaları
- Fabrika bacalarıTermik santraller
- Fabrika bacalarıTermik santrallerAraç egzoz dumanı
- Fabrika bacalarıTermik santrallerAraç egzoz dumanıParfüm / Deodorant
TOPRAK KİRLİLİĞİ
Toprak kirliliği çok dikkat etmemiz gereken bir kirlilik çeşididir. Çünkü tükettiğimiz bir çok besin toprakta yetişmektedir ve toprağın kirlenmesi ile bu kirlilik besinlere nüfuz etmektedir.
SU KİRLİLİĞİ
Su kirliliği yine insanlar tarafından meydana getirilen oldukça ilerlemiş bir kirlilik çeşididir. Bu kirliliğin oluşmasının en önemli sebebi insanların bilinçsizliğidir. Bunun en büyük örneğini denize gittiğiniz zaman görüyorsunuz. Deniz suyu ne kadar kirli ve deniz üzerinde ne kadar çok atık madde var değil mi? Bu tamamen insanlar tarafından oluşturulan bir durumdur.
GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ
Görüntü kirliliği günümüzde en çok karşımıza çıkan kirlilik çeşitlerinden biridir. Özellikle büyük şehirlerde meydana gelen görüntü kirliliğinin sebebi tabi ki de insanlardır. Ağaçların kesilmesi, gökdelenlerin yapılması, bulunan en küçük bir araziye bina yapılması, çöplerin temizlenmemesi, çarpık kentleşme gibi bir çok etken görüntü kirliliğine sebep olmaktadır.
IŞIK KİRLİLİĞİ
Işık kirliliği özellikle son yıllarda artış gösteren bir kirlilik çeşididir. Özellikle büyük şehirlerde meydana gelen ve gözlerimize zarar verecek şekilde ışıklandırma yapılan alanlarda ışık kirliliği oluşmaktadır. Parklar, stadyumlar, binalar, eğlence merkezleri… Her yer daha çok ışık kullanarak ilgi çekmek istemektedir. Bunun sonucunda ise ışık kirliliği oluşmaktadır. Bu durum bir çok insanın göz ve baş ağrılarının oluşmasına sebep olur.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ
Bildiğiniz üzere çevre kirlilik çeşitleri arasında en çok bilinen kirlilik gürültü kirliliğidir. Artık her alanda gürültü kirliliğine maruz kalıyoruz ve bunun bir çok kötü yan etkisi olduğunu biliyoruz. Gürültü normal ses seviyesinin üzerinde olan ve duyduğumuz zaman bizi rahatsız eden ses tonuna verilen isimdir. Araç sesleri, fabrika sesleri gürültü kirliliğinin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.
İYİ DERSLER
EN İYİ SEÇERSEN SEVİNİRİM
Cevap:doğanın, doğal kaynakların ve yaşanılan çevrenin aşırı ölçüde ve yanlış kullanılması nedeniyle doğal dengenin bozulması durumudur.Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak 5 ana gruba ayrılır.