Cevap :
Cevap:
Akdeniz ilklimi
Görüldüğü yerler: Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, Avustralya'nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili'nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika'da Kaliforniya çevresinde etkilidir.
Özellikleri:Yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar yağışlı ve ılık geçer.
Bitki örtüsü:Kızılçam ormanlarıdır.
Konut tipi:Taş kaideler üzerinde hafif bir ahşap iskelet üzerine bağdadi ve sıva şeklinde yapılmaktadır.
Tarım ürünleri:Turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve pamuktur.
Karadeniz iklimi
Görüldüğü yerler:Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyıları ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür.
Özellikleri:Kışlar ılık yazlar ve sıcaktır.
Bitki örtüsü:Karadeniz Bitki Örtüsü iki farklı orman kuşağının içinde yer almaktadır. Birincisi Karadeniz kıyısı boyunca nemli, ılıman iklimde yetişmekte olan geniş yapraklı orman iken; diğeri dağların yükseklerinde nemli, soğuk iklimde yetişmekte olan iğne yapraklı ormanlardır.
Konut tipi:Ahşap Evlerdir.
En önemli tarım ürünleri Fındık ve çaydır.
Karasal iklim
Görüldüğü yerler:Doğu Anadolu Bölgesinde, İç Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesinde görülmektedir.
Özellikleri:Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.
Bitki örtüsü:bozkırdır.
Konut tipi:Kerpiçten yapılır.
Tarım ürünleri: Ayva, Elma, Armut, Badem, Kiraz, Şeker pancarı, Kayısı ve patates'tir.
✨Başarılar✨
Cevap:Akdeniz İklimiGÖRÜLDÜĞÜ YERakdeniz olmaz üzere,Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, Avustralya'nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili'nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika'da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Akdenize kıyısı bulunmasına rağmen Libya ve Mısır kıyılarında görülmez.ÖZELLİKLERİAkdeniz bölgesinin tamamı kıyı olduğunda, tam görülen iklim tipi Akdeniz iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar yağışlı ve ılık geçer. En sıcak aylarda sıcaklık ortalama 28-30 derece arası olurken, en soğuk aylarda ortalama 8-10 derece arasında olur. Yıllık ortalama sıcaklık 18 derecedir.BİTKİ ÖRTÜSÜMakidirKONUT TİPİAkdeniz Bölgesi evleri, taş kaideler üzerinde hafif bir ahşap iskelet üzerine bağdadi ve sıva şeklinde yapılmaktadır. Üç tarafı pencereli ve ferahtır. Bu evlerin genellikle dış sofaları vardır.TARIM ÜRÜNLERİAkdeniz İkliminde Yetişen ÜrünleriAkdeniz ikliminde yetişmekte olan ürünler genel olarak turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve de pamuk şeklinde yer almaktadır.Karadeniz İklimiGÖRÜLDÜĞÜ YER Karadeniz iklimi, Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyıları ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülen bir iklim türüdür.ÖZELLİKLERİKışlar ılık yazlar ve sıcaktır. Yağışlar ise 1000-1200 mm'den azdır. Yaz ve kış aylarında doğudan daha düşük sıcaklık değerlerine sahip bir iklim türü görülür. Orta Karadeniz bölgesinde yağış doğu ve batıdan (750-800 mm) daha azdır ve daha düşük yağışlı bir iklim türü dikkat çeker.BİTKİ ÖRTÜSÜOrmandırKONUT TİPİZeminleri genellikle taş döşeli olmakla beraber bazılarında ahşap ve tuğla malzeme de kullanılmıştır. Doğu Karadeniz evleri ülkemizin diğer bölgelerindeki evlere göre farklılıklar gösterir.Karadeniz evinde en önemli mekan mutfak, yani 'ahşaphanede'dir. Rize yaylalarında genelde iki tip ev vardır. Ahşap ve taş evler.TARIM ÜRÜNLERİfındık,çay, mısır, tütün, turunçgiller,kivi,Elma ve pirinçtir.Karasal iklimGÖRÜLDÜĞÜ YERÜlkemizin denizden uzak olan iç bölgelerine hakim olan iklim türü Karasal İklimdir. Ülkemizde Karasal İklim Doğu Anadolu Bölgesinde, İç Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesinde görülmektedir. Erzurum ve Kars bölümünde Karasal İklim hakimdir.ÖZELLİKLERİYazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.Yıllık yağış miktarı azdır.Yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir.Bitki örtüsü step ve bozkırdır.Gece ile gündüz ve yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazladır. ...Kara ikliminde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış yazın düşer.BİTKİ ÖRTÜSÜbozkır
KONUT TİPİBetonarme Evler : Yapı malzemesi olarak demir, beton ve tuğlanın kullanıldığı konut tipidir. Son yıllarda kullanımı artan betonarme evler, sanayileşme nedeniyle Marmara ve Ege Bölgesi’nde yaygın olarak görülür.
TARIM
ÜRÜNLERİAyva,elma,armut,badem,kiraz,şeker pancarı, kayısı ve patatesdir