Cevap :

Hz. İsmail’in babası İbrahim peygamber, annesi ise Hacer’dir. Hz. İbrahim’in uzun bir dönem çocuğu olmamış ancak bir süre sonra Allah’a ettiği dualar karşılığını bulmuştur. İbrahim peygamber, Allah’ın da izniyle 86 yaşında oğlu İsmail’e kavuşmuştur. Bu sebeple de İbrahim peygamber oğluna “Allah dualarımı kabul etti” manası taşıyan İsmail ismini vermiştir.Hz. İsmail, Kur’an’da farklı on iki yerde geçmektedir. Bu ayetlerde Hz. İsmail’in farklı niteliklerinden bahsedilmektedir. Ancak İsmail peygamberin en bilinen özelliği ise zemzem suyu ve babası ile yaşadığı adaklık durumudur. Bu kapsamda, Hz. İbrahim Mekke’ye İsmail peygamber daha bebekken hicret etmiştir. Bu esnada Allah tarafından Hz. İbrahim’e Hacer ve İsmail’i orda bırakıp geri dönmesi emredilmiştir. Bir süre burada bekleyen Hz. İsmail ve annesi açlık ve susuzlukla mücadele etmeye başlamıştır. Annesi yiyecek bir şeyler ararken, oğlunu yerde suyla oynarken bulmuştur. Bu bağlamda Allah tarafından Hz. İsmail’in topuğunun değdiği yerden su çıkartılmıştır. Bu suya da zemzem adı verilmiştir.

 Hz. İsmail’in çocukluk çağlarında Hz. İbrahim’e bir gün “Oğlunu Allah için kurban et” vahyi iletilmiştir. Hz. İbrahim, bu emri yerine getireceği sırada elindeki bıçak keskinliğini yitirmiştir. Allah tarafından bir imtihan olduğuna işaret eden bu olay sonrasında Hz. İbrahim’e İsmail yerine kesmesi için bir Koç gönderilmiştir.

Peygamberler de sıradan insanlar gibi geçimlerini sağlamak için bazı işlerle meşgul olmuşlardır. Bu kapsamda Hz. İsmail avcıların piri olarak kabul görmektedir. İsmail peygamber, kara ve deniz avcılığı yaparak dünyadaki geçimini sağlamıştır. Bunun yanı sıra Hz. İsmail çok sayıda dil de bilen bir peygamberdir. Bu kapsamda tercümanlığın da Hz. İsmail tarafından başlatıldığı kabul edilmektedir.

inşallah yardımcı olabilmişimdir:)

en iyi seçersen çok mutlu olurum

Hz. İsmail (a.s.) Kur’ân-ı Kerîm’de adı zikredilen peygamberlerdendir. Kendisine “Allâh’ın kurbanı” anlamına “Zebîhullâh” da denir. İsmail -aleyhisselam- Yemen’den gelen Cürhümî kabîlesine Peygamber olmuştur.

İSMAİL NE DEMEK?

İsminin mânâsı “Allâh’a itaat eden”dir. İbrânîce karşılığı İsmuyel’dir. Araplar İsmâîl demişlerdir.

Hazret-i İsmâîl (a.s.) Cürhümîlerin çocuklarıyla büyümüş, ok atmayı da onlardan öğrenmişti. Yiğitlik çağına geldiği zaman çok iyi ok atar ve attığını vururdu. Eslem kabîlesinden bir cemaat yarış için ok atışırken Resûlullâh Efendimiz yanlarına varıp onlara:

“Ey İsmâîl oğulları! Ok atınız! Sizin atanız da mâhir bir ok atıcısı idi.” (Buhârî, Enbiyâ, 9) buyurmuştur.

HZ. İSMAİL’İN (A.S.) PEYGAMBERLİĞİ

İsmâîl -aleyhisselâm-, babasının vefâtından sonra Kâbe ve hac ile ilgili hizmetleri yürütmeye devâm etti. İlk olarak Kâbe’ye örtü örttü. Yüce Allâh, O’na Peygamberlik verdi, O’nu Mekke ve çevresinde oturan Cürhüm ve Amalika halkı ile Yemen kabîlelerine, Me’rib ve Hadramevt taraflarına peygamber olarak gönderdi. Hazret-i İsmâîl (a.s.) onları elli yıl İslâm’a dâvet etti. Bâzıları îmân etti, bâzıları ise küfründe inad etti. Fakat îmân edenler pek azdı. İsmâîl -aleyhisselâm-, sabır ve sebat ile vazîfesine devâm etti. Âyet-i kerîmede buyrulur:

“(Habîbim) İsmâîl’i, İdrîs’i ve Zülkifl’i de (hatırla). Hepsi de sabredenlerdendi.” (el-Enbiyâ, 85)

HZ. İSMAİL’İN (A.S.) VASIFLARI

Hz. İsmâîl (a.s.), va’dine sâdık, namaz ve zekâtı emreden ve Rabbi katında rızâya eren bir Peygamberdi. O’nun bu vasıfları, diğer bir âyet-i kerîmede de şöyle beyân buyrulur:

“Habîbim! Kitâb’da İsmâîl’i de zikret. Çünkü O, sözüne sâdıktı, rasûl ve nebî idi. Ehline (ve ümmetine) namazı ve zekâtı emrederdi. Rabbinin katında da rızâya mazhar olmuş bir kimse idi.” (Meryem, 54-55)

HZ. İSMAİL’İN (A.S.) MUCİZELERİ

Dikenli arâzîyi yeşillik hâline getirmesi.
Kısır koyunların O’nun duâsı bereketiyle süt vermesi.
Koyunlarının yünlerinin ipek gibi olması.
Duâ etmesi ile yanındaki kumların un hâline gelmesi.
Zemzemin onun vesîlesiyle çıkması ve kıyâmete kadar devam edecek olması.
Hz. İsmail’in (a.s.) fârik vasıfları, Sabır, hilm ve teslîmiyettir.