Cevap :
Cevap:
Mevsimler nasıl oluşur?
iki sebepten dolayı :
1 ) Eksen Egikligi
2 ) Dünya ' nın Güneş etrafında dolanmasi
KYK : kuzey yarım küre
GYK : güney yarım küre
KYK mevsimlerin başlangıç tarihleri
21 Haziran = Yaz
23 Eylül = Sonbahar
21 Aralık = Kış
21 Mart = Ilkbahar
GYK mevsimlerin başlangıç tarihleri
21 Haziran = Kış
23 Eylül = Ilkbahar
21 Aralık = Yaz
21 Mart = Sonbahar
Ekinoks Tarihleri ;
Sadece 23 Eylül ve 21 Martta gece gündüz eşit olur
12 saat gece 12 saat gündüz
Yaz mevsiminde
Gündüz Süresi > Gece süresi
Hava geç kararır erken aydınlanır
Kış mevsiminde
Gündüz Süresi < Gece Süresi
Hava erken kararır geç aydınlanır
Eksen Egikligi olmasaydı ne olurdu ?
güneş ışınının geliş açısı dik olurdu
mevsimler olmazdı
Açıklama:
Kuzey Yarım Kürede yaz başlangıcı 21 Hazirandir
iyi çalışmalar kolay gelsin
#OptiSınav
Mevsimler ve İklim
Mevsimler Dünya'nın 23° 27' lık eksen eğikliğinden dolayı oluşur. Güneş ışınlarının geliş açısı bu eğiklikten dolayı değişir ve mevsimler farklı ülkelerde bu sebeple farklılık gösterebilir. Güneş ışınlarının dik ve dike yakın düştüğü yerlerde yaz mevsimi yaşanırken, ışınların eğik olarak düştüğü yerlerde kış mevsimi yaşanır. Bazı tarihlerde ise mevsim geçişleri yaşanır bunlar; 21 Haziran - 21 Aralık - 21 Mart - 23 Eylül tarihleridir. 21 Mart ve 23 Eylül ise Ekinoks tarihleridir. Bu tarihlerde Dünya kısa bir süreliğine dik konuma gelir. Bu tarihlerde Dünya'nın her yerinde gece gündüz eşitliği yaşanır. Diğer tarihlerde ise;
21 Haziran: Bu tarihte Güneş ışınlar Kuzey Yarım Küreye dike yakın açıyla gelir bu yüzden KYK da yaz mevsimi yaşanır. Güney yarım küreye ise ışınlar eğik açıyla geleceğinden birim yüzeye düşen enerji miktarı azdır. Bu yüzde. GYK da ise kış yaşanır. Bu tarih Kuzey Yarım kürede en uzun gündüz, Güney yarım kürede ise en uzun gecenin yaşandığı tarihdir.
21 Aralık: Bu tarih ise 21 Haziran yaşanan olayların tam tersine döndüğü tarihtir. Kuzey Yarım Küre için kış, Güney Yarım Küre için yaz başlangıcıdır.
21 Mart: Bu tarihte Güneş ışınları Ekvatora dik açı ile düşer. Dünya kısa bir süreliğine dik konuma gelir. Kuzey Yarım kürede ilkbahar Güney yarım kürede sonbahar başlangıcıdır.
21 Eylül: 21 Mart ile aynı şekilde ışınlar dik açı ile gelir ve dünya dik konumdadır. Kuzey Yarım küre için sonbahar, Güney Yarım küre için ilkbahar başlangıcıdır.
•••~KUZEY YARIM KÜREDE YAZ BAŞLANGICI 21 HAZİRAN'DIR.
#OptiSınav