Cevap :
Cevap:
Maalesef sigara alkol ve madde bağımlılığı günümüzde rastlanan sorunlardan biri. Bunun önüne geçilmemesinin sebebi çocukların yaşadıkları çevreler. Her ne kadar iyi evebeyniz diyenler olsada çocukların yaşadığı çevre ,iletişim kurdukları çevreler kontrol edilmemekte. Kontrolsüzlüğün sonucunda çocukların merak duygusundan kaynaklı denemeleri veya yaşadığı arkadaş çevresinde kullanmadığı için aşağılandıklarını görmekteyiz. Buda o çocuğu kullanmaya teşfik ediyor. Kullanan kişiler kendi ailelerinden kullandıklarını gizlediği için bir destekte de bulunamıyorlar. İlk başlarda acı giderdiğini düşünen kişiler maalesefki sigara alkol ve madde bağımlılığı onlara hükmediyor.
Bildiğimiz gibi sigara alkol madde bağımlılığı kullanan kişiler ailelerin de hiç bir düzen bulunmamaktadır Bu kişiler hem kendilerine zarar verir hem de dışarıdaki kişilere zarar vermektedir. Örneğin alkol kullanan bir kişi bilinçaltı kapalı olduğu için ne yaptığını bilemez öfkesinden dolayı gözü kararabilir ve her şey gerçekleşebilir. Çünkü madde bağımlısı olan, alkol içen kişilerde o anı anlık yaşar hiçbir şey düşünemez hiçbir şeye karar veremez. aynı şekilde bu madde bağımlılığı alkol ve sigara içmek sağlığımıza çok ciddi bir şekilde etkiler ve dünyada bir yılda birçok kişi madde bağımlılığı alkol ve sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir
Bunların önüne geçilmesi için devletin resmi kurumları birçok faaliyet gerçekleştirmektedir ama bence asıl olan bunun önüne geçilmesinde en önemli etken ailedir ve insanın içindeki çevresidir iç çevre değiştirilmeli kesinlikle ebeveynlerin çocuklarını kontrol etmesi gerekir kullandıklarını öğrendikleri zaman hiçbir şekilde bağırmamalıdır ve kızmamaları gerekir, gerektiğinde psikiyatrist destek almaları gerekmektedir.Bağımlılık yaratan her türlü maddenin yoksunluk belirtileri gösterecek derecede kullanılmasıdır. Bedene girdiğinde ruhsal, davranışsal ve bedensel değişikliklere neden olan ve bağımlılık yapabilen kimyasal maddeler uyuşturucu madde kapsamındadır. Bu maddelerin kullanımı genellikle erken yaşlarda başlar ve en sık 18–25 yaşlar arasında görülür.
Başlama yaşı ne kadar küçükse bağımlılık riski o kadar artar. Ülkemizde maddeye başlama yaşı 11’e kadar düşmüştür. Uçucu madde kullanmaya başlama yaşı, diğerlerinden daha düşüktür. Davranış bozukluğu, hiperaktivite, kaygı bozukluğu olanlarla okulda uyumsuzluk, arkadaş ilişkilerinde sorun yaşayanlarda daha çok görülür. En çok tercih edilen madde rahat alındığı için sentetik haplardır.
Bir kişiye madde bağımlısı demek için maddeyi sürekli kullanması, bıraksa da yeniden başlaması, aldığı miktarın zamanla artması, madde almadığında yoksunluk belirtileri ve arama davranışı göstermesi gerekir. Madde kullanan kişi bağımlı olduğunu kabul etmez
en iyi seç takip et bye