Cevap :

Cevap:

Arşimet

Arşimet MÖ 287 yılında Sicilya adasında dünyaya gelmiş matematikçi, fizikçi, filozof ve mühendistir. İlk çağların en önemli bilim adamlarından biri olarak kabul edilen Arşimet, hidrostatik ve mekanik konularının kurucusu olarak bilinir. Suyun kaldırma kuvvetini bir tesadüf sonucu bulan bilim adamı ayrıca makara sistemleri, hidrolik vidalar, yakan aynalar, sonsuz vidalar gibi pek çok önemli buluşa da imza attı.

Galileo Galilei

İtalya doğumlu bir bilim adamı olan Galileo, astronomi, fizik ve matematik dallarında çalışmalar yapmıştır. Kendi geliştirdiği bir teleskop ile gözlemsel astronomiyi başlatan Galileo bu çalışmaları sonucu “Gözlemsel astronominin babası” olarak anılmaya başlandı. Gözlemsel astronomi alanında önemli çalışmalar yapmış olan Galileo, bu çalışmalar neticesinde Venüs’ün evrelerinin görülmesi, güneş lekelerinin gözlemlenmesi, Jüpiter’in dört adet uydusunun keşfedilmesi gibi başarılar elde etti.

Johannes Gutenberg

Almanya doğumlu olan Johannes Gutenberg, modern matbaacılığın kurucu babası olarak kabul edilir. Hayatını bir matbaacı olarak kazanan Gutenberg, tipo baskı yöntemi kullanarak kitap basımı yapıyordu. Başlangıçta sabit kalıplar ile yapılabilen bu baskı işlemi Gutenberg tarafından, hareketli parçalar ve harfler ile yapılabilecek hale getirildi. Bu yöntemle kalıplar, harflerin yan yana dizilmesiyle oluşturuluyor ve tekrar tekrar kullanılabiliyordu. Buluşuyla ilk olarak Latince bir kutsal kitap basan Gutenberg’in buluşu ne yazık ki, yaşadığı sürece yeterince ilgi görmedi.

Louis Pasteur

Fransız bilim adamı olan Pasteur, fizik ve kimya dallarında eğitim görerek bu alanlarda doktor unvanı aldı. Kurulması yönünde yoğun çabalar harcadığı araştırma laboratuvarında; kuduz, şarbon, tavuk kolerası gibi bulaşıcı hastalıklar üzerinde çalışmalar yürüttü ve aşı hazırlama teknikleri üzerinde çalıştı. Yürüttüğü aşı çalışmalarının olumlu bir sonucu olarak, pek çok hayatı kurtaran kuduz aşısını ortaya çıkardı. Pasteur ayrıca, sıvıların uzun süreler boyunca bozulmadan saklanmalarını mümkün kılan “pastörizasyon” olarak adlandırılan bir yöntem de geliştirdi.