Cevap :
Açıklama:
bizans bulgur sırplannca tehtid edilince
Bizans'a yardım etti yardım karşına ise Gelibolu'da bulunan Çimpe kalesini aldı Böylece Osmanlı'da ilk Rumeli'ye geçiş sağlandı
Cevap:
Rumeli'ye geçişin nedenleri
-cihan anlayışı düşüncesini gerçekleştirme.
.
cihan:Türklerin Cihan hakimiyeti düşüncesi. Tüm dünyada hakim olma arzusudur
-istanbul'un fethini kolaylaştırmak içi Rumeli'ye geçiş
ilk Rumeli'ye geçiş
Bizans imparatoru Kantakuzen taht mücadeleleri sırasında Orhan Bey’den aldığı yardımlarla Bizans imparatoru oldu. Bu yardımın karşılığında da Gelibolu Yarımadası’ndaki Çimpe Kalesi‘ni Osmanlılara verdi 1353 yılındaki bu olayla birlikte Osmanlı Devleti, Rumeli'ye geçti. Çimpe kalesini Rumeli’deki fetihleri kolaylaştırmak için bir askeri üs olarak kullanmaya da başladılar.
Rumeli'ye geçişi sağlayan olaylar
-Osmanlı Beyliği 1345-1346'da Karesi Beyliği topraklarında egemenlik kurduğunda.Marmara Denizi'nin güney kıyılarının tamamına yakınını kontrol etmeye başladı.
-1350’li yıllara gelindiğinde, Osmanlılar Bizans İmparatorluğu’ndaki taht mücadelelerinden yararlanarak Gelibolu yarımadasındaki "Çimpe kalesi"ni alarak ilk kez Rumeli'ye geçti.
-Orhan Gazi'nin, oğlu Süleyman Paşa kumandasında gönderdiği 10.000 kişilik bir kuvvet V. Ioannes'i destekleyen Sırp-Yunan kuvvetlerini bozguna uğrattı. 753 (1352) sonbaharında kazanılan bu zafer Osmanlılar'ın Rumeli'de yerleşmesini sağlayan bir dönüm noktası oldu.
Rumeli'ye geçişin önemi ve sonuçları
önemi:
-Rumeli Osmanlı için bir sınır gibidir. Boğazlara daha hakim olmak ve Avrupa'ya daha kolay ilerlemek için Rumeli'nin alınması zorunluydu.
sonuçları:
-Osmanlı’nın Rumeli’deki fetihler sonucu zenginleşti böylece diğer beyliklerin ahalisini ve askeri zümrelerini etkilemiş; böylece Osmanlı’ya, gereken insan gücünü sağlamıştır.
-Osmanlıların Hıristiyanlara karşı Rumeli’de yürüttüğü,gaza ve cihat anlayışı onlara büyük bir ün ve itibar kazandırmıştı. Osmanlı Beyliği, Anadolu beylikleri arasın da çok iyi propaganda yaparak, kendilerine saygınlık ve diğer beylikler karşısında üstünlük kazandı.
-1367’de Karaman Beyliği’nin önderliğinde, Türkmen beyliklerinin Latinlere karşı düzenlediği Gorigos Seferi, bu beyliklerin bir nevi güç gösterisiydi. Memluklular tarafından da desteklenen bu sefer, sonuç vermedi ve başarısızlıkla bitti.
Bu başarısızlık Karamanlıların nüfusunu sarstı ve Osmanlı’ya saygınlık kazandırdı.
-1387’de Karamanlıların Frenkyazısı Savaşı’nda ki yenilgileri, Batı Anadolu’daki Türkmen beylikleri üzerinde izledikleri siyasetin sonunu getirdi, bu bölgelerde Osmanlı nüfusu açık bir biçimde hissedilir hale geldi.