Cevap :

, Fransa, ABD ve İspanyanın ardından yıllık 3 milyon 700 bin tonla 5inci sırada.Türkiye üzüm üretiminin yaklaşık %1,8’ini karşılamaktadır. Türkiye verim ortalamasının 1.5 katının alındığı ilde 65.009,1 ton üzüm üretilmektedir.

Tekirdağ merkez ile Şarköy arasındaki sahilde bulunan; Uçmak dere, Mürefte ve Hoşköy’ deki bağlar, üzüm üretiminde büyük önem taşımaktadır.

Eski alanlar uygun fiyatlarla alınarak yeni sisteme dönüştürülmesi, yatırımlarla hem kurulu tesislere şaraplık üzüm üretmek hem de bağ bozumu turları, şarap evleri, otantik atmosferlere sahip konaklama alanları vb. cazibe merkezleri oluşturularak bağ ve şarap turizmi konusunda mevcut potansiyel değerlendirilebilir.

Şarap Üretim Tesisi

Şarköy, Mürefte, Hoşköy ve Merkez İlçe’ de iç ve dış piyasaya yönelik üretim yapan 44 adet şarap fabrika ve atölyesinin bulunması sektörün İlde ki durumunu da ifade etmektedir.

Bu bölgede önde gelen şarap üreticilerinin fabrikaları bulunmaktadır: Şarköy ilçesi Mürefte köyünde Doluca, Gülor, Kutman, Sevilen, Bağcı, Latif Aral, Tekirdağ Hoşköyde Melen, Tekirdağda Mey, Umurbey, Tuna ve daha bir çok tanınmış markalar üretim yapmaktadır..

Hammadde, pazarlama, istihdam ve üretim tekniği açısından oldukça önemli bir kültür birikimden söz etmek mümkündür. Yurtiçi ve yurtdışına dökme veya şişe olarak ihracat yapmakta olan firmalar uluslar arası piyasada isim yapmaya başlamışlardır. Tekirdağ’da şarap üretimi yatırım ortamı olarak son derece uygun ve çok hızlı gelişen bir sektördür.

Salamura Zeytin Üretim Tesisi

İl genelinde zeytin yetiştiriciliğine artan bir eğilim gözlenmektedir. Zeytin üretimi sadece Şarköy ilçesinde yapılmakta iken son yıllarda Merkez ilçede de kapama zeytin bahçeleri tesis edilmektedir. 2003 yılı itibariyle Şarköy ilçesinde 15.000 dekarlık alandaki kapama zeytinlik ile dağınık durumdaki toplam meyve veren 322.715 zeytin ağacından 2.966 tonu sofralık, 742 tonu da yağlık olmak üzere toplam 3.708 ton zeytin elde edilmiştir.

Tekirdağ salamura zeytin üretimi konusu hammadde ve işgücü gibi girdi teminindeki avantajların yatırıma dönüştürülebileceği bir alandır.

Su Ürünleri, Meyve ve Sebze Konserveleri Üretim Tesisi

Su ürünleri, meyve ve sebze konservelerinin pazarlaması hususunda iç pazar yanında Tekirdağ’ın bir liman kenti ve Avrupa’ya da çıkış yolu üzerinde olması ihracat avantajını kullanmak suretiyle Avrupa ülkeleriyle birlikte, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülke pazarları da değerlendirilebilir. Bu sebeple bu yatırım iç pazar ve ağırlıklı olarak da ihracata yönelik gerçekleştirilebilir.

Süt tozu Üretim Tesisi

Doğal kaynak potansiyelini değerlendirmeye yönelik olarak tarım sektöründe yapılması uygun görülen üçüncü yatırım süttozu üretim tesisidir.

İl’in toplam süt üretimi Türkiye toplam üretiminin %1,74’üne denk gelmektedir. İldeki toplam süt üretiminin %98’ini inek sütü, %1,4’ünü koyun sütü ve %0,6’sını da keçi sütü oluşturmaktadır.

Süttozu ürününe ait Türkiye arzı 22.000 ton ve talebi ise 36.000 tondur. Arada kalan fark ithal edilmektedir.

Tekirdağ’ da kurulu 60 ton/yıl’lık bir fabrika dışında üretim tesisi bulunmamaktadır. Hammadde sorunu bulunmayan ve pazarlanabilir bir ürün olarak süttozu üretim tesisi önerilebilir bir yatırımdır.

Yemeklik Yağ Üretim Tesisi

Türkiye’nin 1.400.000 ton olan ayçiçeği üretiminin 350.000 tonu Tekirdağ’ da üretilmektedir. Ülkemizin her yıl bitkisel yağ ithalatına yaptığı ödeme petrol ithalatından sonra 2. sıradadır.

İlimizde mevcut yemeklik yağ üretimi için kurulu kapasite 340.000 ton/yıl, fiili üretim ise 145.126 ton/yıl’dır. Kapasite kullanım oranı % 42,68 olup % 57,32’lik bir atıl kapasite bulunmaktadır. Bu kapasiteden yeni tesis masraflarına girilmeden faydalanılması mümkündür.

Hayvancılık Sektöründe Yapılabilecek Yatırımlar

Et Besiciliği

Büyükbaş hayvan popülasyonunun hemen tamamı saf kültür ve melez ırklardan oluşan ilde büyükbaş toplam sığır mevcudunun %63,72’si kültür, %35,84’ü melez ve kalan %0,44’ü de yerli ırktan oluşmaktadır. Bu popülasyon et verimini artırmaktadır. İl toplam et üretimi Türkiye toplam üretiminin %2,33’üne denk gelmektedir.

Hayvancılık sektöründe arzulanan verim artışlarının sağlanmasında mevcut genetik kapasite, suni ve tabii tohumlama uygulamaları ile artırılırken, bu konuda bakım, beslenme şartlarının iyileştirilmesi ve çeşitli girdi fiyatları ile ürün fiyatları arasındaki hassas dengenin korunması hususları önemini sürdürmektedir.

Türkiye 2004 yılı üretimi kırmızı ette 343.000 tondur. Talepteki ise artış yıllık % 4,5 tur. Üretim artırılarak gerek yurtiçi gerekse ihracata yönelik olarak pazarlanmalıdır.

Önümüzdeki yıllarda, et besiciliğine yönelik büyükbaş hayvan yatırımlarının, öncelikle talebi karşılamaya yönelik olarak faaliyet göstermesi ve artan yapağı talebini karşılamaya yönelik de küçükbaş hayvancılık yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekmektedir.

Süt Sığırcılığı ve Entegre Tesisleri

Tekirdağ İlinde toplam süt üretimi 324.398 ton olup, % 98,11 i inek sütüdür. Türkiye üretiminin % 3,05’ i Tekirdağ’da üretilmektedir. İlde süt sığırcılığında kültür ve melez hayvanların kullanılması süt verimini artırmaktadır.

Beyaz peynir, kaşar peyniri, yoğurt ve süttozu üreten 50 adet işletmeye ait kurulu kapasite 234.970 ton/yıl olmasına rağmen fiili üretim miktarı 26.924 ton/yıl dır. Pazarlama sorunu bulunmayan firmalarca ildeki bu kapasite değerlendirilebilir