Cevap :

Cevap:

İnsan tek başına bir işi yapmaya çalıştığında çok zaman ve çaba harcar . Aynı işi başkaları ile birlikte yaptığında aynı işin daha çabuk ve daha az yorularak bittiğini görür . Bu yüzden atalarımız " Bir elin nesi var, iki elin sesi var" demişlerdir .

Köylerde geçmişten günümüze kadar varlığını devam ettiren çok güzel bir uygulama vardır . “İmece” adı verilen bu gelenek köyde kimin bir işi varsa tüm köy halkının birlikte bu işi , el birliğiyle yapması demektir . Bu uygulama sayesinde insanlar hem zamandan tasarruf ederler hem de yardımlaşmanın toplumsal gücünü ve huzurunu tatmış olurlar . İşler kısa sürede biterken beraber çalışan birlikte emek veren , iletişim kuran insanlar arasında dostluk ve arkadaşlık bağları kuvvetlenir . “bir elin nesi var iki elin sesi var” atasözü yardımlaşma ve dayanışma içerisinde hareket edildiği zaman işlerin çok daha kolay ve kısa zamanda yapılabileceğini ifade etmektedir . Tek başına hareket edenler hem daha fazla yorulur ve yıpranır hem de grup ile hareket etmenin kazandırdığı tecrübelerden yararlanamaz . Birlikte iş yapan insanlar sorunlar karşısında yardımlaşır ve fikir alışverişi yaparak çabucak sorunlarını çözer .

“Birlikten kuvvet doğar” atasözünü çoğumuz duymuşuzdur. Bir insan tek başına yüz kiloluk ağırlığın altında ezilir fakat birkaç kişi için yüz kiloluk ağırlık fazla sorun oluşturmaz. Bu yüzden yaptığımız işlerde yardımlaşma ve dayanışmanın önemini anlayarak hareket etmek yaşamımızı her açıdan rahatlatacaktır.

Açıklama:

İnsanın gücü sınırlıdır. Kişi, her işi tek başına halledemez Tek başına halletmeye kalktığında mutlaka başaramayacağı işler olacaktır. Bu durumda, işleri başarabilmek için başkalarıyla işbirliğine, dayanışmaya girer.

İnsan hayatını devam ettirebilmesi için bir takım ihtiyaçlarını karşılaması gerekir. Bu ihtiyaçları karşılarken zaman zaman güçlülerle karşılaşabilir. Bu güçlükler bazen öyle bir hal alır ki kişi üstesinden gelemeyecek duruma düşer. İşte tam da bu noktada başka insanların yardımlarına muhtaç olur. Başkalarının yardımısayesinde işini halleder ve yaşadığı sıkıntılardan kurtulmuş olur.

Mesela hayatını devam ettirmek için bir baraka, bir ev yapmak isteyen kişi işe koyulduğunda görecektir ki bazı yerleri tek başına yapmak mümkün değildir. Hemen komşulardan akrabalardan yardım ister ve birlikte işlerini hallederler.

Birlikte dayanışma içinde çalışan birbirlerine yardım eden insanlar hem işlerini hallettikleri hem daha az güç sarfettikleri, daha az yoruldukları hem de işlerini daha erken bitirerek en değerli hazinemiz olan zamanımızdan tasarruf etmiş olurlar. Birlik beraberlik ve dayanışmanın olduğu yerde işler daha kolay halledillir. İnsanlar arasındaki birlik beraberlik, dayanışma ruhu daha da pekişir daha kuvvetli olur.İnsanlar sıkıntılı zamanlarında her zaman yanında birileri olur.Unutmayalım ki atalarında dediği gibi “Yalnız taş duvar olmaz” Gelin hep birlikte birbirimize yardım edelim. Unutmayalım ki bir elin nesi var iki elin sesi var