savaşlardan hangisinin sonucunda Anadolu’da Türk siyasi tarihinin kesintiye uğradığı söylenir

Pasinler
Miryakefalon
Yassıçemen
Hıttin
Kösedağ savaşı

Cevap :

Cevap:

Cevap Kösedağ Savaşı.

Pasinler; Pasinler muharebesi, 18 Eylül 1048 yılında gerçekleşmiştir. Büyük Selçuklu Devleti ve Bizans arasında yapılan bu savaşta Ermeni ve Gürcüler Bizans ordusuna destek sağlamışlardır. Pasinler Savaşı'nın kazanan tarafı Büyük Selçuklu Devleti olmuştur.

Miryokefalon; Miryokefalon Savaşı, 17 Eylül 1176'da Miryokefalon Ovası'nda Anadolu Selçuklu ile Bizans arasında gerçekleşmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin zaferi ile sona ermiştir. Malazgirt Meydan Muharebesi'nin ardından askeri dengenin korunduğu ve Anadolu'da Türk hâkimiyetinin kesin olarak kabul edildiği savaştır.

Yassı çemen; Yassı Çemen Savaşı, 1230 yılında günümüz Erzincan ili yakınlarında, Anadolu Selçuklu Devleti ile Harzemşahlar Devleti arasında meydana gelmiş, Anadolu Selçuklu Devletinin galibiyetiyle sonuçlanarak Anadolu Selçuklularının Doğu Anadolu Bölgesine hakim olmasını sağlamıştır.

Hıttin; Selahaddin Eyyubi komutasındaki Eyyubi ordusu, Kudüs Krallığı ordusunun etrafını sararak imha etmiş; 17.000 Haçlı asker öldürülmüş ve Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy bu muharebe sonunda esir düşmüştür.

Kösedağ savaşı; Kösedağ Savaşı sonunda Anadolu Selçuklu Devleti egemenliğini kaybetmiştir. Egemenliğini kaybedince Anadolu'daki birliği de kaybetmiştir. Anadolu'da ortaya çıkan beylikler kendi egemenliklerini ilan etmeye başlamışlardır. Devletin başına Sultan olarak kimin geçeceğine Moğollar karar vermeye başlamıştı.